• filmle ilgili birkaç trivia vermek istiyorum. the two towers ve the return of the king içinde vericem üzülmeyin.

    *aragorn rolü için önce stuart townsend seçilmiş fakat 4 günlük çekimden sonra peter jackson rol için daha yaşlı bir aktör gerektiğini farkedip stuart towsend ile viggo mortenseni değiştirmiş. (yaaa kader kısmet işi bunlar demekki)

    *elf lordu elrondu david bowienin oynayacağı söylensede rolü hugo weaving kapmış.(agent smith bu şakaya gelmez)

    *daniel day-lewis aragorn rolünü oynamayı reddetmiş.

    *filmin ilk başında galadrielin yüzüğün hikayesini anlatması sırasında john howe ve alan leeyi 9 insan kralından ikisini canladırırken görebilirsiniz.

    * filmin giriş sahnesinin anlatımı için önce elijah wood ve ian mckellen düşünülmüş ama sonuçta sahne kate blanchette kalmış.

    * bilbo bagginsin doğumgünü pastasında 111 tane mum varmış ve normal olarak polyesterden yapılan pastayı tutuşturuvermiş.

    * the lord of the rings serisinin çekimi yeni zellenda ekonomisine 200 milyon dolar ek para getirmiş.

    * filmin special edition dvdsinin jeneriğine isimlerini koydurmak isteyen fanler kişi başı 39.95 $ ödemişler.

    * hobbitonun yapımına filmin çekimleri başlamadan 1 sene evvel başlanmış. gerçekten yaşanır ve doğal bir yer olduğunu göstermek için gerçek sebzeler ve çimler ekilmiş. hatta çimlerin ne kadar uzun olucağına karar vermek için koyunlara yedirmişler önce.

    * moria madenlerinin kapısı, yol işaretlerinin yapıldığı maddelerden yapılmış.(hani parlıyor ya kapı o bakımdan)

    * moria madenlerindeki orcların çığlık sesleri için , possumların kaydedilmiş sesleri kullanılmış.

    * mağara trolünün sesi için, mors, kaplan ve at sesi karışımından oluşan bir ses kullanılmış.

    * çekimlerinin dışında kalan zamanlarda sörf yapan viggo mortensen birgün yaralanıp yüzünün tek tarafı mosmor olunca, makyajla kapatamamışlar ve peter jackson o gün çekilecek sahne için yüzünün tek bir tarafının çekilmesine karar vermiş. bu sahnede moria madenlerine girdikleri sahne oluyor.

    * orlando bloom aslında faramir rolü için seçmelere katılmış ama legolas rolü için geri çağrılmış.(çok da iyi olmuş)

    * filmin trailerı internette yayınlandığı ilk 24 saatte 1.6 milyon kere download edilmiş.

    * filmin orjinal uzunluğu 4 buçuk saatmiş.

    *bir dövüş sahnesinde viggo mortensenin dişi çıkmış yerinden ve ögle yemeği arasında gidip tedavi olmuş.

    * oyuncu ekibi ve film ekibi için her sabah kahvaltıda 1,460 yumurta pişiriliyormuş.

    * viggo mortensen bütün sahnelerini dublörsüz çekmiş ve bütün dövüş sahnelerinde gerçek çelik bir kııç kullanmış. (diğerlerinin kılıçları dandik aluminyum ve kauçuktan yapılmışmış)

    * orlando bloomda nerdeyse hiç dublör kullanmamış ve bir kaburgasını kırmış.

    * sam'in frodonun arkasından nehire koştuğu sahnede sean astin bir cam parçasına basmış ve ayağında protez hobbit ayağı olmasına rağmen o kadar çok kanamışki mecburen hastaneye kaldırmışlar.

    * christopher lee, lord of therings serisini senede bir kere okurmuş ve j r r tolkienla tanışan tek oyuncuymuş filmde.

    * film için ilk seçilen oyuncu j rr tolkienla tanışmış olmasından ve kitabı birçok kere okumasından dolayı christopher leeymiş.

    * gimliyi canlandıran john rhys-davies, filmdeki en uzun boylu oyuncuymuş(186 cm)( tam bir ironi)

    * yüzük kardeşliğinde bulunan karakterleri canlandıran oyuncular bunun anısına elf dlinde 9 sayısını dövme olarak yaptırmışlar. peter jacksonda elf dilinde 10 sayısını yaptırmış.

    * oyuncu ekibi bazı sahne çekim mekanlarına helikopterle götürülüyorlarmış. sean bean uçma korkusu yüzünden karlı dağları geçtikleri sahnenin çekimleri için, hergün giyinmiş bir şekilde 2 saatini dağın eteklerinden setin kurulu olduğu tepeye kadar tırmanmakla geçiriyomuş.

    * viggo mortensen kendini rolüne öyle kaptırmışki, bir sohbet sırasında peter jacksonın kendisine aragorn diye hitap ettiğini yarım saat boyunca farketmemiş.

    * new line cinemadan önce film miramaxa verilmiş ama miramax ikişer saat uzunluğunda sadece 2 film yapmayı kabul edince isteyince film new line'a verlmiş.

    * dominic monaghan ve jake gyllenhaal forodo baggins rolü için seçmelere katılmışlar.

    * peter jackson, galadriel olarak lucy lawlessı ve arwen olarak uma thurmanı oynatmak istemiş ama o sırada 2 aktriste hamile olduğundan dolayı roller kate blanchett ve liv taylora gitmiş. ( çok iyi olmuş bence)

    * gandalfın, isengardta mahsur kadığı sırada yardımına gelen güve kelebeği, sahnenin çekildiği gün doğmuş ve sahnenin çekiminden kısa bir süre sonrada ölmüş. ( şaka maka bütün hayatını ünlü olarak geçirmiş hayvancık)

    * gandalfın balrogla karşı karşıya kaldığı sahnede aslında ian mckellen bir pinpon topuna karşı rol yapıyormuş.

    * peter jackson çıkın çıkmazı film setini saklıyormuş. (sanırım ilerde hobbiti çekicek)
  • her sene bir kere izlediğim.

    bunun belli bir zamanı yok. bazen filmin çekildiği bir yerin fotosunu sosyal medyada görmek bazen ise film müziğinin bir yerde kulağıma çalınması veya arkadaş ortamında birinin film ile ilgili bir replik söylemesi bana zamanın geldiğini fısıldıyor ve başlıyorum o yıl izlemeye.

    bugün tetikleyen ise kütüphanede ders çalışırken evlilik yüzüğümün rahatsız ettiği için masanın üzerine koymam ve bir an gözüm takılınca arka planda aragorn ve frodo'nun olduğu ön tarafta da yakın çekimde karlar üstündeki yüzüğün göründüğü sahnenin aklıma gelmesi oldu.
    görsel

    o an anladım ki 2022 yılı için bu filmi tekrar izlemenin zamanı gelmiş.

    dersimi çalıştım eve geldim yemeğimi yedim ve ilk filmi az önce bitirip belki birisine vesile olur diye bu entryi girip yarın ikincisi ile devam edeceğim.
  • bir arkadaşımın 'abi kesin bu filmin devamını çekerler, konu sanki böyle yarım kalmış gibi' dediği film.
  • oha super bi sey kesfettim!! filmde frodo'nun nazgul tarafindan yaralanip da iyice kendinden gectigi orman sahnelerinde, hani arwen'in ilk arzi endam ettigi kisimda; arkaplanda vakti zamaninda bilbo ve arkadaslarini yeme planlari yaparken gunese yakalanip tas olan troller var! boyle heykel gibi duruyolar aragorn'un arkasinda o arwen'le konusurken. oley! vay anasini filmi kac kere izledigimin haddi hesabi yok, anca farkettim bugun.

    abi daha once birileri bi yerlere yazdiysa da gelip bana soylemeyin, beni 9 yilin meyvesi bulusumun gururuyla bas basa birakin.
  • öncelikle bilgileri ımdb trivia kısmında bulabilirsiniz.

    saruman’ı canlandıran sir christopher lee yüzüklerin efendisi kitaplarını, yayımlandığı tarihten, 2015 yılındaki ölümüne dek yılda bir defa okurmuş. christopher lee, j.r.r tolkien ile tanışan tek cast üyesi ve aynı zamanda ilk seçilen isimdir. bunların yanında kitaplar hakkındaki engin bilgisinden dolayı makyaj departmanını sık sık ziyaret ederek yaratıkların yüzleriyle ilgili ipuçları vermiştir.

    viggo mortensen ekibe dahil olduğunda çekimler çoktan başlamıştı. mortensen daha önce ne peter jackson ile tanışmıştı ne de j.r.r tolkien kitaplarından birini okumuştu. mortensen’i filme dahil olması için asıl teşvik eden 11 yaşındaki oğlu henry oldu.

    henry

    david bowie elrond rolünü istediğini açıklamıştı fakat peter jackson sevilen bir karakterin, ünlü bir yıldız tarafından oynanmasını rahatsız edici bulduğunu belirtmişti.

    david

    gandalf’ın, bilbo’nun evinde kafasını tavan kirişine çarpması senaryoda yer almıyordu. ıan mckellen alnını kirişe yanlışlıkla çarptı ve peter jackson, mckellen’ın harika bir iş çıkardığını düşündüğü için filme ekledi.

    çekimler sırasında, kardeşlik’in üyelerinin büyük kısmı boş vakitlerinde yeni zelanda’da sörf yapıyordu. viggo mortensen sörf yaparken feci bir kaza geçirdi ve yüzünün bir kısmı tamamen morardı. ertesi gün makyözler şişliği ve morluğu kapatmaya çalıştıysa da mümkün olmadı. peter jackson da çözümü mortensen’i tek bir açıdan çekmekte buldu. moria madenleri’nde mezarı buldukları sahnede aragorn’un yüzünü açık bir şekilde görememe sebebimiz de budur.

    aragorn

    bir dövüş sahnesinde dişlerinden biri kırılan mortensen sahneyi bitirmek adına dişini bir tür yapıştırıcıyla tutturmak istediyse de peter jackson öğle arasında mortensen’i bir dişçiye götürüp öğleden sonra da sete geri getirdi.

    :)

    filmin yönetmeni peter jackson’ın küçük oğlu billy jackson hariç neredeyse filmdeki bütün oyuncular peruk takar. billy’nin saçlarının doğal hali hobbitlerinkiyle aynıdır. (bilbo’nun doğumgünü partisinde hikaye anlatırken gözlerini kocaman açıp dinleyen küçük çocuk).

    billy

    zaman zaman yüzüğe yakın çekim yapıldığında boğuk bir ses duyulmaktadır. bu ses mordor lisanında, “hepsine hükmecek bir yüzük, hepsini o bulacak, hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak” diyen sauron’a aittir. frodo yüzüğü taktığında onunla konuşan da yine sauron’dur.

    frodo’nun karda düşüp yerdeki yüzüğe yakın çekim yapılan sahnede, yüzüğü ve frodo’yu odakta tutabilmek adına 15 santim çapında bir yüzük kullanıldı.

    1
    2

    gandalf'ın saruman tarafından tuzağa düşürüldüğü zaman güveye fısıldadığı sözlerden biri, daha sonra onu kuleden kurtaran kartalın adı olan "gwaihir" dir.

    ingilizce, ispanyolca ve danca bilen viggo mortensen’in isteğiyle aragorn’un daha fazla elfçe konuşması için replikleri revize edildi.

    moria madenleri’ndeki orkların sesleri için possumların çığlıkları kullanılmıştır.

    sean astin’in ifadesine göre, 16 aylık çekim sürecinin 50 gününde hobbitler’in ayakları hiç görünmediği halde protez ayakları yine de giymişler.

    hobit ayakları

    kardeşlik’in tamamı karla mücadele ederken, legolas karların üzerinde yürür. bu, kitaptaki “kuyutorman elfeleri karın üzerinde yürüyebilecek kadar hafiftir.” ifadesi referans alınarak filmde yer almıştır.

    sahne

    moria madenleri’nin ışıklı kapısı yol kenarlarında bulunan yansıtıcılarla aynı şeyden yapılmıştır.

    mağara trollerinin sesleri mors, kaplan ve at seslerinin karışımıyla oluşturulmuş.

    frodo anduin nehri’nde herkesi geride bırakıp ayrılırken sam’in, peşinden suya atladığı sahnede, dalgıçlar önceden nehrin zeminini kontrol edip kesici herhangi bir şey olup olmadığını kontrol etmiş ve onay vermişler. fakat yine de sean astin suya girdiğinde bir cam parçası ayağını kesmiş ve hatta bir helikopterle hastaneye götürmek zorunda kalmışlar ve birkaç da dikiş atılmış.

    sam

    hobbit köyü doğal görünmesi için, tamamen gerçek yeşilliklerle ve sebzelerle, çekimlere başlanmadan bir yıl önce hazırlandı. hatta koyunlar orada otlatılarak çimlerin uzunluğu düzenlendi.

    viggo mortensen, karakterde kalabilmek için set dışında da sürekli kılıcını yanında taşıyordu.

    mortensen

    oyuncular arasında en uzun kişi 1.85 boyuyla, gimli’yi canlandıran aktör john rhys-davies’dir.

    gimli

    filmde kullanılan örgü zırhlar için 12.5 milyondan fazla plastik halka üretildi. iki kişi, film çekimi kadar süreyi halkaları birbirine bağlayarak ve zırhları işlemekle geçirdi. çekimlerin sonunda işaret ve baş parmaklarının parmak izleri büyük oranda silinmişti.

    1
    2

    kast ekibi sık sık birbirinden uzak çekim noktalarına helikopterle gitmek zorunda kaldı. sean bean (boromir) uçmaktan çok korktuğundan yalnızca gerçekten mecbur kaldığında helikoptere biniyordu. yüzük kardeşliği’nin çekimlerinde karlı dağları geçerken her sabah 2 saat kamp alanından dağın zirvesine yakın bir noktaya tırmanıyordu. üstelik boromir kostümüyle gerçekleştiriyordu bu tırmanışı.

    1

    ork, elf ve insan orduları massive adı verilen bir bilgisayar programı kullanılarak yaratıldı. oldukça yüksek bir teknoloji ile yaratılan bu karakterler düşünüp savaşabiliyor, dost ve düşmanı ayırt edebiliyorlardı. peter jackson’ın ekibi, 20 bin kişilik bir kalabalıkta bir karakterin üzerine tıklayıp onun gözlerinden gösterebiliyorlardı.

    veteran kılıç ustası bob anderson, viggo mortensen için eğitim verdiklerim arasında en iyi kılıç kullanan kişi dedi.

    yüzük kardeşliği’nin dokuz üyesinden sekizi, filmin anısına yeni zelanda wellington’da bir dövmecide tengwar alfabesiyle “dokuz” dövmesi yaptırdılar. dövme yaptırmayan ve yerine dublörünü gönderen dokuzuncu üye gimli rolünde gördüğümüz john rhys – davies’di. elijah wood’un dövmesi midesinin hemen altında, sean astin ve billy boyd’un dövmeleri hobbit ayaklarının içinde geçen uzun saatlerin anısına ayak bileklerindedir. orlando bloom’un dövmesi bileğinin biraz daha gerisinde –ki karayip korsanları: siyah inci’nin laneti filminde bir dövüş sahnesinde de görülüyor. sir ıan mckellen’in, dominic monaghan’ın, sean bean ve viggo mortensen’in dövmeleri ise omuzlarında. ve yine viggo mortensen’in dövmesi de şark vaatleri isimli filmin bazı sahnelerinde görünmekte.

    ekip

    yeni zelanda’daki prömiyerin ardından bu dövme yaptırma işine peter jackson da katıldı, ve vücuduna elfçe “dokuz” yazdıran bu sekiz aktöre karşın jackson elfçe “on” yazdırdı.

    jackson

    elflerin konuştuğu dil olan sindarin, galce’den esinlenilerek yaratılmıştır.

    yüzüklerin efendisi üçlemesi yeni zelanda ekonomisine yaklaşık 200 milyon dolarlık bir katkı sağladı. hatta yüzüklerin efendisi’nden gelir metodları geliştirmesi adına, peter colin hodgson isimli bir siyasetçi yüzüklerin efendisi bakanı olarak atandı.
  • eşim ile aramı yapan film.

    ilk çıktığımız* gün bu filme gitmiştik, sonra ikinci ve ücüncü filmleri de ilk kez beraber izledik tabi.

    şimdi evli olarak the hobbit an unexpected journey i bekliyoruz.
  • 2001'den bu yana on altı kez izlediğim; yaklaşık üç saatten hesaplarsak otuz yıllık ömrümün kırk sekiz saatini alan film.

    sırf gandalf'ın shire'a girişi ve ağacın altında kitap okuyan frodo'nun gandalf'ı karşılama sahnesi için bile değer. unutmayalım: "a wizard is never late, frodo baggins. nor is he early. he arrives precisely when he means to. "
  • yine ağlatmıştır eşşek kadar adamı. sam gibi bi dostum olsun yüzüğü sauron'un götüne bile sokarım.

    -ben söz verdim bay frodo, bir söz; "onu bırakayım deme samwise gamgee". niyetim de yok.
  • filmi ilk izlediğimde 13 yaşında falanım. o zamanlar öyle internet elimizin altında değil, gelecek filmleri aylar öncesinden falan takip edemiyoruz. şimdilerdeki gibi filmler elimizin altında da değil. sinema, tv bi de dvd. o zamanlar ben hadi şu filme gidelimden çok hadi sinemaya gidelim diye bir arkadaşı da kaptım gittik sinemaya. tamamen şans eseri ( şans diyorum çünkü diğer filmler levent kırca'nın son'u falandı) bunu seçiyoruz.

    o gün o zamana kadar izlediğim en iyi film olduğuna karar vermiştim. çok erken bir karardı ama yanlış değilmiş en azından. filmden o kadar etkilenmiştim ki film sonrası cdsini edindim defalarca izledim, izlettim. tv'de görünce kaçırmadım. sabır neymiş two towers'ı beklerken anladım.

    hala gördüğüm yerde dayanamam izlerim. filmle ilgili bi müzik duysam , bi görüntü görsem içimde bişiler harekete geçiyor ve izleme isteğime engel olamıyorum. her defasında ayrık vadiye hayran kalıyorum, aragorn'a aşık oluyorum. sahneleri falan ezberledim ama etkileyiciliğinden gram kaybetmediğini gördükçe daha da zevk alıyorum.

    hele game of thrones'la karşılaştırılmasına uyuz oluyorum. tamam game of thrones güzel dizi, ben de severek izliyorum. ama karşılaştırılan boru değil the lord of the rings, en sevilmeyen karakteri bile adamı çarpar. nazarımda öyle bi saygıyı hakeden filmdir.
  • hem film hem de kitap olarak yüzüklerin efendisi serisinde en beğendiğim bölüm. bir kere farklı bi dünyada yaşamaya başladığınız, yeni bir dünyayı keşfettiğiniz hissini en çok yaşadığınız bölüm. tamam ikinci ve üçüncü kitap ve filmler de muhteşem ama onların muhteşemliği epik anlatımlarından, muazzam savaşlardan kaynaklanıyor. ilk bölüm ise size bir yolculuk sunuyor, hiç çıkmadığınız bir yolculuk, daha önce hayal bile edemediğiniz bir yolculuk... bütün o karanlık olaylar hobbitler için olduğu kadar sizin için de henüz bir söylenti, bir ürperti ama içinizde uyanan his korkudan çok bilmediğiniz bir dünyaya yürümek, heyecan ve keşfetme hissi. yani saf bir masal: ejderhalar, elfler, karanlık yaratıklar, iblisler; dağlar, nehirler; yıldız ışığı altında yapılan uzun yürüyüşler...
    bu macerayı muhteşem kılan en önemli unsur ise tabi ki gandalf. bilge dede, kadim büyücü, ateş başında fısıltıyla masal anlatan ve sizi evrenin en büyülü yerlerine götüren bir şaman. sürekli yapılan duraksız bir yolculuk, tehlikeler, ihtişamlı manzaralar, karanlık söylentiler ve ...
    yol hiç bitmek bilmiyor ne zaman başlamıştı bilmem
hesabın var mı? giriş yap