• yunanca "ısı" anlamına gelen therme ile "durduran" (yani statik kalan) anlamına gelen states sözcüklerinden oluşan sıcaklık ayarlama aygıtı.
  • arabanızın termostatı bozulduysa 25 tl malzeme+30 tl işçilik ücreti+5 tl çırağa bahşiş olmak üzere ortalama 60 tl masrafı vardır.

    lan conta mı yaktık* acaba diye düşünmekten servise gidene kadar da başınızın ağrıması cabası.
  • bozulması, aletinizin çalı$masını engellemez. düzgün çalı$masını engeller..
    termostatı bozulmu$ bir buzdolabı, soğukluk düzeyine göre çalı$ma i$i'ni gerçekle$tiremez.
    buna giren iki kabloyu birle$tirirsek çalı$ır.. hem de sonsuza kadar..
    ama ayeda$ için..
  • arabanın motoru 2 gündür ısınmıyor, havalar da soğuk, göt donduruyordu haliyle. daha önce de böyle bir sorun yaşamıyordum. "termostat bozulmuştur" diye sanayiye gittim. termostat bozuk değilmiş, termostat yokmuş amk...

    götün teki söküp, yenisini takmayı mı unuttu, canı mı sıkıldı ne olduysa baya termostatı yok etmiş... neyse, taktık orijinalini geçtik, sorun düzeldi. halen termostatın hangi aşamada yok olduğunu bulmaya çalışıyorum...
  • termostat değişiminde conta unutulmamalıdır. değişim esnasında yüzeydeki eski conta kalıntıları temizlenip yenisi öyle konulmalıdır. conta kullanılmaması yakın zamanda kullanılan radyatör sıvısının oradan sızmasına sebep olmaktadır. aynı zamanda borularda kontrol edilerek varsa su kaçakları tespit edilebilinir. anlamsız su kaçaklarının sebepleri buraların olması muhtemeldir.

    sıvının akışını kontrol eden parça.
  • otomobil özelinde konuşacak olursak, motorun hareret yapmasını hatta yanmasını engelleyen soğutma sisteminin başrölündeki parçadır. motor bildiğiniz gibi benzin ya da mazotun içeride yakılarak çok yüksek sıcaklık ve basınç yaratıp içerisindeki silindirleri aşağı yukarı iterek kinetik güç oluşturan temel güç kaynağı. bu yüksek sıcaklığın kontrolünü yitirdiğimiz an motor yanar. motor yandıktan sonra yapılacak tek şey motoru komple değiştirmek olur ki bu bazı arabalar için neredeyse aracın değeri kadar fiyat çıkarır. aracına göre en fazla 100-500 tl arası değişken fiyatı olan termostat çok daha büyük masraflardan korur. bu nedenle arızalandığını hissettiğimiz an değiştirmemiz gerekir.

    motorun ısısını dengede tutan şey antifriz(donma ve kaynama noktalarını yükseltir) ve bildiğimiz su karışımıdır. bu sıvıların ideal sıcaklığı 90 derece olmalıdır. yani kaynama noktasının hemen altı. bu seviyede motor çalışmasına güvenle devam eder fakat yanma riski de yoktur. termostat soğutma sıvısının dolaşım sistemi arasında görev alır, sıcaklık ölçer ve sıvının dolaşım yolunu değiştirir. 90 derece üzerine 100-110 derecelere çıkarken termostat içindeki ısı ölçer maddelerle birlikte kendini yukarı açar böylece motor içinde devir daim yapan sıvı motora gitmeden önce aracın en önünde bulunan radyatöre gönderilir hem hava hem fan yardımı ile bu su ivedi olarak kaynama noktasının altına düşer ve motora gönderilir. ilgili devir daim işlemi suyun ve motorun sıcaklığını korumanın temelidir. şehir içinde veya otobanda çok yavaş hatta dur kalk seviyesindeki uzun trafiklerde sağa çekip kaputunu açan araçların durma nedeni modeline göre aracın eski olması ve hızlı gidemedikleri için soğuk hava alamamaları radyatörün fanın sıvıyı soğutamamasından kaynaklıdır. termostatı arızalı araçlarda eğer termostat açık kalırsa risk daha düşüktür zira su sürekli radyatöre gönderilecek ve hep soğutulacaktır. bu durumda yanma yerine sürekli soğutma yaşanır. motor 70-80 derecelerde çalışır performansı düşer fakat yanmaz ve çok büyük masraflar çıkarmaz. yine de arızalı termostat arızalıdır, açık kalan termostat kapanır ve bir daha açılmazsa motorun ısıttığı 100-110 derecelik sıvı radyatöre gönderilmeden direk motora geri döner ve devir daim sıcak sıvı ile yaşanır. bu durumda bir süre sonra sıcaklık 110-120 derecelere çıkar ve araç hararet yapar. şanslıysanız harareti hemen farkeder kenara çeker kaputu açar ve motorun soğumasını bekler su ilave edersiniz. aracı zorlamadan acil olarak servise yetiştirirsiniz veya çekici çağırırsınız. hareret aşırı seviyelere çıkar ve motor yanarsa, geçmiş olsun.

    şu video çok basit ve güzel şekilde termostat'ın işlevini anlatıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=ruhgm4isc_a
  • "acaba sıcaklık bana söylediklerinin altına düştü mü?" diye durmadan sıcaklığı ölçen yaratık. düştü ise bişey, düşmedi ise bişey yapar. yangın koruma sistemlerinin temel elemanı.
  • mantığını bir türlü çözemedim. güya faturaya kolaylık sağlaması gerekirken, ben de tam tersi etki yapıyor gibi. hiç oynatmadan 22-23 arası sabit tutayım diyorum fatura inanılmaz bir rakam geliyor. sabah çıkarken 15e düşüreyim, gelince tekrar 23 yapayım diyorum fatura yine aynı geliyor. ne yapmak gerek çözemedim geçen kış. bu kış gelecek olan faturalar şimdiden uykularımı kaçırmaya başladı. nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.
  • (bkz: termos)
hesabın var mı? giriş yap