• matrix filmindeki yunan mitolojisi etkilerinden biridir. "temet nosce", "kendini tanı" anlamındadır ve delphoi tapınağında yazılıdır. bu tapınak, apollon'dan aldığı direktiflerle kehanette bulunan, pythia isimli kahiniyle ünlüdür.

    edit:imla
  • yunanca'dan orjinali çevirisi nosce te ipsum olmakla birlikte the matrix and philosophy kitabında temet nosce çevirisi için "barbarlara özgü bir latince" ifadesi kullanılmaktadır.

    zamanında delphi'deki apollon tapınağının girişinde altın harflerle yazılı olduğu rivayet edilen bu öğütün yunanca orjinali için (bkz: gnothi seauton)
  • bir sözü dövme yaptıracak olsam bunu yaptırırım net.
  • kendini bil demek değildir aslında. zayıf bir tanım olur bu. eski yunanca "gnothi seauton" sözünün latincesidir.

    kendinin andaki halini değil; ideal (mutlak) benliği, benliğinin sınırlarını ve bir amaç olarak benliğinin ne olduğunu bilmen gerektiğini vurgular.

    dövmesi meşhurdur.
  • kendini bil . ve konfor alanını terk et.

    kendini bilmez ve konfor alanının dışına çıkmazsan gelişemez, değişemezsin.

    hava şartları değişince fırtınaya yakalanmamak için rotanı değiştirmen gerek. yani çakıl taşı gibi olmalısın demek istiyorum. şartlara uyum sağlamak için kendinden ödün vermen, şekil değiştirmen gerekebilir. ama kendini bilirsen özün hep aynı kalır.

    biliyorum, bunları söylemek çok kolay. ama idrak edebilmek çok daha zor. benim için de öyle oldu, uzun zaman aldı.
  • ayrıca mason localarında da yazılıdır.
    önemlidir.
  • bu latincenin bilge havasi yuzunden icinde cok buyuj anlamlar yatiyor gibi gorunen bir soz. aslina bakarsaniz ortalamanin ustunde her akli basinda insanin bir digerine verebilecegi bir ogut.

    bir digeri de tempus figit. time flies. hepimiz bunu biliyoruz ve soyleriz fakat latince olunca daha detin bir anlami oluyor.
  • sözün aslı "gnothi seauton" ya da “nosce te ipsum” şeklindedir.
  • the matrix serisinin ilk filminde neo, kahini ziyaret ederken bu yazının asılı oldupu kirişin altından geçerek mutfağa girer. kahin içerde kendisini beklemektedir.

    asıl kehanet, bu yazıdır, bu yazıya boyun eğmek, bu yazıyı kabul etmektir.
    kahin, kendini bilen için çok az şey söyler.
    kendini bilmek çok kehanetler barındırır.
    kahin’in söylemediği şeylerden çok şey anlamak, kahramanın kendini tanıması yolunda aydınlanma anıdır.
  • kendini bil.. heralde en büyük erdemlerdendir kendini bilmek. ne olduğunu bilmek bilinçli hareket etmek ne yapabileceğini bilmek en büyük bilgeliklerdendir.

    kendini bilmek deyince aklıma sokrates gelir. gerek sözleri olsun, gerek hakkında anlatılan hikayeler olsun kendini bilmenin en büyük erdem olduğunu yansıtmıştır.

    eğer bugün insanlar kendini bilerek yaşamış olsaydı başkası adına utanmak diye bir kavram olmazdı.
hesabın var mı? giriş yap