• evrenin bir yaratıcısı olduğunu ve bu yaratıcının insanı olaylara da müdahil olduğunu kabul eder. teistler, tanrının, kutsal kitaplar, dualar ve hayata dair kanunlarla kıyamete dek insanların yaşamına etki edeceğini düşünürler. semavi dinlerin dahil olduğu gruptur.

    (bkz: deizm)
    (bkz: panteizm)
    (bkz: ateizm)
  • insanlara vahiy aracılığı ile (kitap, peygamber) bilgisini bahşetmiş, dünyaya ve insanlara karşı ilgili ve aktif bir rol üstlenen, kişisel bir tanrı’ya inanma şeklinde tanımlanan görüş.

    teizme inanan birisi deist, politeist ya da panteist olamaz.
  • tanrının varlığını,ve onun evrenin yaratıcısı,koruyucusu :egemeni olduunu kabul eden görüş
  • deizm'den ayrılan en önemli nokta , tanrı'nın evrene ve onun parçası dünya'ya ve dünya işlerine karışabildiği inancıdır. deistler tanrıya inanır ama onun hiç bir şeye karışmadığını düşünürler. teistler ise tanrı'nın evrene , dünya'ya ve dünya işlerine karıştığını yani etki ettiğini düşünürler. bir teist bu yolla herhangi bir dine de inanabilir ama inanmayadabilir. mesela hiç bir dine inanmaz yani islam örneğinde namaz kılmaz , oruç tutmaz vs. ama allah'a bir konuda dua ederek ona yardım etmesini dileyebilir ve dilediği şey gerçekleşirse bunu tanrı'nın yardımıyla yaptığına inanabilir. ama herhangi bir dine de inanıyorsa o zaman mesela teist müslüman olur veya hristyanlığa inanıyorsa teist hristyan olur. deist ise dinleri daha en baştan reddeder.
  • evrenin yaraticinin iradesi ile meydana geldigine inanilir. mukemmellik ve sonsuzluk gibi kavramlari bilen insanin bu iki kavrama da sahip olmamasini, yaraticinin varligina kanit sayar. eger insan ne sonsuz, ne de mukkemel ise demekki bu sifatlari ancak bu sifatlara haiz bi yaratici oldugu icin ulasmistir. ayrica evrenin son haline gelmesine kadar gecen surede her olayin bir sebebi bir de sonucu olduguna gore her bir onceki sebep sorgulandiginda en basta bir baslangic noktasina ulasma gerekliligi kacinilmaz oldugundan bu baslangic noktasina yaraticiyi koyar... buna bir din let there be light bir digeri ol der bir digeri ise baska birsey...
  • tanrıcılık. politeizm (çok tanrıcılık) ve monoteizm (tek tanrıcılık) gibi varyasyonları bulunur. musevilik, hristiyanlık, islam monoteizm örnekleridir. hinduizm, antik yunan dini politeizm örnekleridir. pananteizm bir monoteizm varyasyonudur. islamdaki tasavvuf anlayışı pananteizme örnektir.
    panteizm ise doğaüstü hiç bir şey içermediğinden yukarıdaki örneklerden ayrılır. panteizm, sadece kozmosa "tanrı" adını vermekten ibarettir.
  • yol vasfına bir parantez olarak; 'te' çince'de 'yol' demektir. tao felsefesi de eski zamanlar 'tao te' olarak bilinir idi ve te, tao'ya ulaştırır idi.
  • teizm, tanrının olduğunu kabul etmek; ve ona ulaşmak için var olan yolları kullanma esasına dayanır. tanrıya inanarak ama dinleri veya herhangi bir yolu redderek teist olunmaz. bunun adı deizm olur.
  • (bkz: panteizm)
    (bkz: pananteizm)
    (bkz: ateizm)
  • ciddi psikolojik bozukluklar üzerine kurulu olduğunu düşündüğüm inanç şekli. birinin veya birilerinin sürekli seni izlediği ve yaptığın her şeyi belirli bir ahlaki dönüm noktasına göre yargıladığı inancı ciddi manada hastalıklı bir durum.

    1.si sürekli olarak izlenilme hissi çok rahatsız edici. ben, masturbasyon yaparken, duş alırken veya sevgilimle sevişirken izlenilmekten hoşlanmam mesela.

    2.si seni izleyen kişinin belirli bazı ahlaki parametreler üzerinden sürekli olarak seni yargılaması. bu ahlaki parametreleri kim belirliyor ? bu ahlaki parametreler belirlenirken evrensel ahlaki yasaların yanı sıra bölgesel ahlaki istisnalar veya durumlar da göz önüne alındı mı ? alındıysa hangi coğrafyaya ve hangi zamana ait ahlaki parametrelere göre yargılama yapılmasına karar verildi ? 6.-7. yüzyıl arap coğrafyasının ahlaki kurallarıyla yargılanmak istemiyorsam mesela ?

    3.sü daha önce başka bir entryde belirtildiği üzere "ahlak" kavramının tamamiyle big brother'e bağlı olarak tanımlanması. benim ahlak sahibi olabilmem için başka bir varlığın varoluşunun şart olması ve beni bu kurallara uymak ile tehdit etmesi aynı zamanda benim onu sevmemi istemesi (mazoşizm ?!!!) şart mı ?
hesabın var mı? giriş yap