• 1980'lerin efsane gazetesi... özellikle çıplak kadın resimlerinin altına attıkları cin başlıklar ve haberin kendisi arasındaki farklar insanları dumurdan dumura koşturmuştur...

    resim: ata binen çıplak kadın
    başlık: atlarınki çok hoşuma gidiyor
    haber: kadın atların yelelerine bayılırmış, kendi saçları da öyle olsun istermiş

    resim: çıplak kadın
    başlık: türkler muhteşem, öyle bir yedim ki
    haber: dün akşam tatil köyündeki türk gecesinde çok gözleme yemiş, gözleme yapan kadınlardan söz ediyor...

    (bkz: boyle gider bu)

    bir de bayram namazında küçük caminin dışına taşan topluluğun seccade olarak tan gazetesi kullanması, bazılarının her secdeye kapandığında gözlerinin önüne bu tür haberlerin gelmesi gibi bir durum var ki, akıllara zarardır...
  • ** tan kavramı 2'ye ayrılır.
    *morning twilight: $afak (dawn) ile güneşin doğması (sunrise) arasındaki zaman dilimi.
    *evening twilight: alacakaranlık (dusk) ile güneşin batması (sunset) arasındaki zaman dilimi.

    ** bu zaman diliminde hava ne aydınlık ne de karanlıktır. güne$ ufuğun alt kısmında olduğu için gözükmez, ancak saçılan ı$ınlar (bkz: scattering) etrafın yarı aydınlık olmasını sağlar. fotoğrafçıların ve ressamların çok sevdiği bu zamana blue hour da denir. süresi büyük oranda enleme bağlı olarak deği$ir. ye$il parıltılar olu$abilir.

    ** tanın yine 3 alt kategorisi vardır. güneşin, ufuğun kaç derece altında olduğuna göre deği$ir.
    *günlük tan (civil twilight): havanın diğerlerine göre en parlak olduğu zaman dilimidir. güne$le ufuk arasındaki açı 6 dereceden azdır. istanbul için güneş doğmadan önceki ve güne$ battıktan sonraki yarım saati kapsar.
    *deniz tanı (nautical twilight): aydınlık olarak orta derecededir. güne$le ufuk arasındaki açı 6-12 derece arasındadır. istanbul için güneş doğmadan önceki ve güne$ battıktan sonraki bir saati kapsar.
    *astronomik tan (astronomical twilight): diğerlerine göre daha karanlıktır. güne$le ufuk arasındaki açı 12-18 derece arasındadır. istanbul için güneş doğmadan önceki ve güne$ battıktan sonraki bir saat kırk daikalık kısmı kapsar.
    *aradaki açı 18 dereceden fazla ise ak$am olmu$tur. (bkz: smiley)

    ** yani 6 çe$it tan mevcut.
    (morning || evening) && (civil || nautical || astronomical) twilight.

    http://www.timeanddate.com/…ck/astronomy.html?n=107
    http://www.gaisma.com/en/location/istanbul.html
    http://aa.usno.navy.mil/faq/docs/rst_defs.php
  • türkiye'nin tek elle okunabilen tek gazetesiydi:) 1 milyonun üstünde tiraj yapmıştır.
  • bi yerlerden buldukları güneşlenen çıplak turist fotoğraflarının altına yazdıkları "türk erkekleri çok güçlü ,avrupadakilerin hepsi ibne afedersin" temalı yazılarla yabancı kadınlar türk erkeklerine hasta oluyor ölüyor bitiyor düşüncesini yurdum abazasının zihnine sokan gazetedir.
  • türk matbuatında farklı zamanlarda, farklı amaçlara hizmet etmek üzere bu adla üç gazete çıkmıştır.
    ilki, milli mücadele yıllarında, daha sonra terakkiperver cumhuriyet fırkası adını alacak olan, büyük millet meclisindeki ikinci grup arasında yer alan trabzon mebusu ali şükrü bey, ikinci grup’un fikirlerini yaymak amacıyla bu adla bir gazete yayımlamaya başlar ancak ali şükrü bey’in öldürülmesi üzerine, gazete topu 68 sayısından sonra yayınına son verir.

    ikincisi, sabiha sertel ve zekeriya sertel’in 1936-45 yılları arasında çıkardıkları “sol”eğilimli gazetedir.
    gazete, 4 aralık 1945’de, daha sonra siyasi tarihimize ”tan baskını” olarak geçecek olan ve dönemin chp yönetiminin tahrikleri sonucunda, bazı “üniversiteli” gençlerin cağaloğlu’ndaki makine ve merkezini tahrip etmeleri üzerine yayın hayatına son verecek; sahibi ve yöneticisi karı-koca yurt dışına çıkmak zorunda kalacaklardır.

    üçüncüsü ise, 1983’de, haldun simavi’nin sahibi olduğu web ofset yayın grubunun, gazeteci rahmi turan’ın da kurucuları arasında yer alarak çıkarmış olduğu asparagas gazetesidir.
    gazete, 12 eylül darbesi sonrasında, siyasete ve okumaya yabancılaşmış, kimliksizleştirilmeye çalışılan ve buna ilave olarak taşranın muhafazakar baskısından bunalanlara seks dergilerinden makasladığı resimlerin altına yazdığı 'helga'ya 32.6'lık boru döşendi' türü başlıklar atıp fantezi kurdurmuş; kara murat türü çizgi kahramanlarla milliyetçiliğini okşamış; manşetleriyle yönetici ve siyasetçiye karşı halkın yanında yer alır görünerek ve verdiği kazı-kazan lotaryalarıyla aynı yıl tirajını bir milyonun üzerine çıkarmış; en çok satan olmuştur.
    bu vasfıyla gazete, tan gençliği diyebileceğimiz bir kuşağı etkilemiş; günümüzdeki cinsel ağırlıklı bazı suçların ipuçlarını bulabileceğimiz bir fenomen olmuştur.
    gazete’nin bu durumu, rahmi turan’ın 1985’de, dinç bilgin’le birlikte kuruculuğunu üslendiği sabah gazetesi’ne geçmesiyle değişmiş; sonra el değiştirince, zamanla önemini kaybederek “naylon” ilan gazetesine dönüşmüştür.
  • 12 eylul'den sonra gelen askeri yonetim basin ustunde inanilmaz bir baski kurmustur; siyasetle ilgili haberleri, yorumlari yasaklamistir ve sagci veya solcu kafasi calisan, birikimli herkesi hapse tikmistir ya da ulke disina kovmustur. bunun akabinde de gazeteciler icin yazacak tek sey seks, magazin ve spor olmustur. tan bu surecin urunudur.
  • gunesin dogmasindan önceki alaca karanliktir... (safak ise gunesin dogmasindan önceki alaca aydinlik)
  • sakalli bebek dogdu kiyamet kopacak diye baslik atarak halki panik yapan ve ustune ustluk sakalli bebegin bir de robot resmini koyacak kadar da dejenere olan gazete.
  • ciplak poz vermi$ genelde turk hatunlarin altina do$ettigi boru yetmedi, yedigini eritiyor tarzi ba$lik atip haber yapan ve yillardir kapanmadigina gore kar etmekte olan cok eglencelik gazete.

    bunun siyasetle ilgilenen versiyonu star'dir herhalde.
  • ismi sabiha ve zekeriya sertel ile ozdeslemis ilk defa 1934 yilinda yayinlanmaya baslayan ve yayin hayatina 1945'teki baskinla son veren cumhuriyetin tarihinin gercek anlamdaki ilk muhalif gazetesi. gazetenin serteller disindaki diger iki onemli kalemleri aziz nesin ve sabahattin ali'dir.
    (bkz: tan baskini)
    (bkz: serteller)
hesabın var mı? giriş yap