• bu akşam 19. aspendos opera ve bale festivali'nde gösterilecek eserdir.

    konusu da şöyle;

    prens siegfried, göl kenarında dolaşırken kuğuların arasından ortaya çıkan biri, ona prenses odette olduğunu, büyücü rothbart ’ın onu ve arkadaşlarını kuğu şekline soktuğunu; ancak geceyarısı insan kılığına geri dönebildiklerini sabah karşı yeniden kuğuya dönüştüklerini anlatır. büyünün bozulması için bir erkeğin kızlardan birisine âşık olup –sadece onun- aşkına yemin etmesi gerekmektedir. prens, odet’i yanında alıkoymak ister ama o kuğuya dönüşüp göle geri döner.

    ertesi gün 21. doğum günü nedeniyle onuruna verilen baloda prens, kendisine tanıtılan kızlardan birini evlenmek için seçmek durumundadır. baloya baron kılığına girmiş büyücü rothbart yanında odette’in yüzünü kullanan kızı odile ile gelir. prens, odile’in odette olduğunu zannederek onu sevdiğine dair yemin eder.

    buna tanık olan odette, ihanede uğradığı için ölmek ister. durumu farkeden ve bağışlanmak için göle gelen prens, odette’e yalvarıp aşkını kabul ettirir. bu sırada büyücü rothbart çıkagelir ve prense kızıyla evlenmek için ettiği yemini hatırlatır. odette’ten ayrılmak istemeyen prens, sevgilisi ile ölmeye karar verir ama iki sevgilinin fedekârlığı büyüyü bozar. büyücü ölür; kuğular insana dönüşür; pens siegfired ile prensess odette birbirine kavuşur.

    edit: evet gidiyorum.
  • swan lake yani kuğu gölü, pyotr ilyiç çaykovski tarafından 1875-76 yıllarında bestelenmiş dört perdelik bir bale eseri. kötü büyücü rothbart tarafından arkadaşları ile birlikte kuğuya dönüştürülen prenses odette ve prens siegfried arasındaki büyülü aşkı, aynı büyücünün kızı odile’i odette kılığına dönüştürerek prensi kandırmasını izleriz.

    eserin metnine dair kesin bir bilgi olmasa da; alman yazar johann karl august musäus'un ''çalıntı duvak'' adlı öyküsü, kuğu gölü'nün genel hatlarını oluşturduğu ve "beyaz ördek" adlı rus halk öyküsünden de esinlenildiği düşünülüyor. kuğu gölü, teknik olarak ve duygusal açıdan en zorlu klasik balelerden biri ve aynı zamanda en popülerinden biri. onu bu kadar kalıcı ve güçlü bir çalışma yapan en büyük etkenin çaykovski'nin muhteşem bestesi olduğunu düşünüyorum.

    ilginçtir ki; kuğu gölü balesi ilk olarak 4 mart 1877'de yapılmış ve bir başarısızlık olarak kabul edilmiş. eleştirmenler, çaykovski'nin müziğini çok gürültülü buldukları için reddetmişler ve de dansçılar hızlı temposunu beğenmemişler.

    benim çok severek izlediğim versiyonu ingiltere'de royal opera house yapımı olarak 2019 yazında gösterildi. liam scarlett tarafından koreografisi yapılan ve john macfarlane tarafından tasarlanan bu prodüksiyon, çaykovski'nin büyüleyici müziğine göre ayarlanmış ve balenin tüm unsurları bünyesinde barındırıyor.

    canlı olarak izleme şansım olmasa da birkaç defa kayıttan izleme şansım oldu. vereceğim youtube linkinden izleyebilirsiniz. ilk beş dakikası gösteriye dair yorumlardan oluşuyor. bu muhteşem gösteriyi izlerken çaykovski'nin eserini de dinleme şansı buluyor insan.

    https://www.youtube.com/watch?v=z1tdki16qfc

    prensi vadim muntagirov, odette ve odile'i marianela núñez canlandırıyor. kuğu gölü balesinde, odette ve odile genellikle aynı kişi tarafından hayata geçiriliyor. ikisi de inanılmaz yetenekli dansçılar; izlerseniz hak vereceksiniz muhtemelen.

    görsel
    görsel

    edit: imla
  • bir tchaikovsky rüyası olarak, 17 mart 2015 tarihinden itibaren dünya sinemalarında da gösterime girecek olan bir başyapıt, bale eseri. şahika.

    buyrun

    screening search
  • alex icin 9. senfoni neyse benim icin de bu odur.
  • (bkz: kugu golu)
  • 1875-76 yıllarında bestelenmiş, enfes bir tchaikovsky eseri. her dinlediğimde tüylerim diken diken oluyor.

    (ayrıca bkz: black swan)
  • uykuya dalmadan evvel dinlediğim sonuncu ve en güzel eser.. (bkz: zirvede bırakmak)

    bu leziz eser aslında rus kraliyet balosunun pyotr ilyiç çaykovski'ye verdiği sipariş dolayısıyla ortaya çıkmış olup, ilk sahnelenişinde başarılı bulunmaması ve daha sonraları ise birer birer repertuvarlardan kaldırılması sonucu girdiği hayal kırıklığı ile bestekarının kendini 12 yıl sürecek bir inzivaya çekmesine neden olmuştur.

    bir hayal kırıklığı üzerine bestelenip, daha sonra bestecisini gerçek bir hayal kırıklığına uğratması da ayrı bir ironidir. dinleyiniz, dinlettiriniz..
  • harika eserin chet baker, jim hall, hubert laws tarafından caz formunda yorumlanmış hali. (studio trieste albümü, 1982)

    swan lake
  • tchaikovsky tarafından yazılmış muhteşem bale. bütün motifleri birbirinden güzel olmakla birlikte özellikle act 2 no. 14'teki ana tema ve büyük düşüşün ardından gelen tutti insanı alır götürür. hele bir de karajan'dan dinliyorsanız yerinizde durmanız pek mümkün değildir.
hesabın var mı? giriş yap