• norvec in gelecege yonelik felaketlerle ilgili olarak, kutba cok yakin sakin bir adada hazirlamis oldugu devasa silodur. dunyanin her ulkesinden, her kosesinden norvec e getirilen tohum cesitleri, neredeyse yeryuzunde yetisen her tur bitkiyi kapsayacak coklukta. ve fakat daha cok gida tedarigine yonelik thum ve cekirdeklere onem verilmekte.

    (bkz: http://forests.org/…y plant biodiversity seed vault)

    (bkz: http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6335899.stm)
  • 2008 yılında kurulan ve norveç hükümetiyle ‘kültür bitkileri çeşitliliği küresel fonu' (global crop diversity trust) ve kuzey genetik kaynaklar merkezi tarafından desteklenen depo, sürekli yeni tohum numuneleriyle zenginleştiriliyor.

    depo, en son bu hafta suriye’den getirilen 25 bin adet nohut, bakla ve diğer baklagillere ait tohum numunesiyle takviye edildi. svalbald küresel tohum deposu’nda, resmi açılışının yapıldığı 2008 yılından bu yana depolanan numune sayısı 740 bini aştı. toplamda 500’er tohum içeren 4,5 milyon numune, yani 2 milyar 250 milyon tohumun depolanması hedefleniyor.

    kıyamet günü kasası diye de anılan svalbard küresel tohum deposu, küresel ısınma, deprem ve hatta nükleer saldırılara karşı dirençli bir şekilde inşa edildi. eski bir kömür yatağının 120 metre kadar içine giren bir sığınak şeklindeki tesis, 27 metre uzunluk, on metre genişlik ve altı metre yüksekliğindeki üç ambardan oluşuyor. şu anki deniz seviyesinin 130 metre üzerinde bulunan depoların, iklim değişikliğine bağlı olarak su seviyesinin büyük ölçüde yükselmesi durumunda bile güvende olacağı hesaplanıyor. inşasında kullanılan malzemelerin nükleer savaş ya da uçak çarpmasına karşı da dayanıklı olduğu belirtiliyor. özel soğutma sisteminin yer aldığı tesiste bilimsel tahminlere göre tohumların, çeşidine göre, 55 yıl (ay çiçeği tohumu) ila 10 bin yıl (bezelye tohumları) dayanabileceği öngörülüyor. eskiyen tohumlar sürekli yenileriyle değiştiriliyor.

    bu yıl depolanan numuneler arasında ermenistan’daki değişik iklim bölgeleri ile tacikistan’daki pamir dağlarından getirtilen buğday da bulunuyor. yabani tohumlara da çetin hava koşullarına dayanıklılıkları nedeniyle özel önem veriliyor. yabani tohumların hayatta kalabilmek için çetin olduklarını belirten fowler, “kuraklığa karşı direnç ya da haşere ve hastalıklara karşı dayanma gibi karakter özellikleri var. bu nedenle gelecekte iklime uyum gösteren çeşitler yetiştirme konusunda çok değerli olacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

    svalbard ambarına en büyük katkı abd tohum bankasından geliyor. bu yıl abd’den, aralarında inka ve azteklerin besin değeri yüksek tahıllarından horozibiğinin de bulunduğu 12 bin 801 numune gönderiliyor.

    projenin hedefi, pirinç, mısır, buğday, patates, elma, maniok, hindistancevizi gibi en önemli 21 bitki türünün mümkün olduğunca yediemin ilkesine bağlı şekilde muhafaza edilmesi ve tür çeşitliliğinin sağlanması.

    kaynak: mynet haber
  • varlığına en büyük tehdit olarak aç kutup ayılarının görüldüğü tohum deposu.
    halbuki bence texas öküzleridir en büyük tehdit.
    (bkz: longhorn)
    (bkz: george bush)

    peşinen edit : abd başkanını aşağıladığımı düşünmeyiniz. adamın memleketinin simgesi o longhorn öküzü, ondan şeyettiydim. yoksa haddime mi kooooooskoca abd başkanını aşağılamak. hem abd bizim en hiper-süper-ultra xt müttefiğimiz değil mi?
  • norveç'in kuzey kutbunda donmuş bir dağa inşaa ettiği, 6,2 şiddetinde depreme, nükleer saldırılara ve doğal felaketlere karşı dayanabilen bir yapı. kapasitesi 4,5 milyon tohum .tohumlar gümüş kaplamalı kutularda paketlenerek -18 derecede 1000 yıla kadar saklanabilecek.
    10 milyon dolara mal olmuş.dünyaya 10000000 x 800000000 katrilyon zarar verdikten sonra 10 milyonun lafı olmaz tabi.
  • (bkz: nuhun ambari)
  • komplo teorilerine konu olmuş depo.

    amerikalı gazeteci frederick william engdahl bu depo hakkında şüpheleri var.

    dünyada pek çok tohum bankası olduğunu hatırlatıyor, svalbard’ın neden gerektiğini soruyor. tüm tohumlar toplandıktan sonra diğer tohum bankalarının terörist saldırılarla yok edilebileceğini, böylece tekel oluşabileceğini söylüyor. ırak işgali’yle yok olduğunu söylediği ebu gureyb tohum bankasını örnek veriyor. engdahl’e göre, bu tekel, tohumu istediğine verecek. büyük şirketler üzerinden tohumu kontrol eden hükümetler politikalarına karşı çıkan ülkeleri aç bırakabilecek.

    engdahl, tezine dayanak olarak depoyu işleten vakfın bağışçılarını gösteriyor. bağışçılar arasında dupont/pioneer ve syngenta gibi tohum üreticileri var. microsoft’un eski patronu bill gates’in kurucusu olduğu bill & melinda gates vakfı ve rockefeller vakfı da bağışçılar arasında. engdahl, abd’nin en zengin ve etkili ailelerinden rockfeller’ın, projeye neden bu kadar ilgi duyduğunu soruyor. cevap olarak “ölüm tohumları/genetik biliminin arkasındaki karanlık oyunlar” kitabında ortaya attığı tezi sunuyor.

    engdahl, rockefeller’ın ari ırk oluşturmak için 1900’lerin başında ‘amerikan soy arıtımı derneği’ isimli kuruluşa mali yardımda bulunduğunu ileri sürüyor. ailenin, ‘amerikan planlı aile federasyonu’ isimli bir kuruluşa daha yardım yaptığını söylüyor, “bu kuruluş, akılcı aile planlaması adı altında soy arıtım, zorla kısırlaştırma çalışmalarına destek veriyordu.” diyor. engdhal’e göre, rockefeller svalbard projesini bu ırkçı amaç uğrunda kullanmak için destekliyor olabilir.

    engdahl’in bahsettiği çok sayıdaki tohum bankalarının en büyük üçüncüsü ankara’da. kasım 2014 itibarıyla bankada 310 türde 61 bin tohum örneği saklanıyordu. bankanın kapasitesi 250 bin tohum. ankara’daki depo olası aksiliklere karşı tedbir amacıyla izmir’deki tohum gen bankası ile yedekleme yaparak çalışıyor
  • turkiye'den 21.577 paket icerisinde toplam 7.616.532 adet tohum yollanmis.
  • sadece tohumlara değil, dünyanın en değerli kitaplarının film olarak saklanabileceği bir arşive de ev sahipliği yapıyor artık. ilk gelen eserler brezilya, meksika ve norveç'ten.

    daily mail
    bilimpro
hesabın var mı? giriş yap