• kasimir malevich tarafından birinci dünya savaşı öncesinde ortaya atılmıştır.

    nesnenin yokluğu ve tek, nesnesiz bir dünyanın varlığı ileri sürülerek, resmin de doğanın bir yüzeye yansıması değil, kendisi olarak kabul edilmesi gerektiği savunulur.

    dolayısla resmin betimleyici ve taklit edici niteliği yadsınarak özgürlüğüne kavuşturulmuş hiçlik tezi ortaya atılmıştır.
  • to free art from the burden of the object'
    sanati objenin yükunden kurtarmak
  • "o denli yücelltiğiniz resim sanati tarihinde üretilmiş tüm eserlerin ifade gücü aslinda bir boş karenin ifade gücü kadar bile değil"
    malevich
  • resmi nesnenin/objenin yükünden kurtararak duygunun üstünlüğüne (supremacy; ki akımın adı da burdan gelmekte) vurgu yapan suprematizmin manifestosu niteliğindeki resim de elbette maleviç'e aittir: (bkz: black square)
  • 1912' de rusya'da ortaya çıkmış bir sanat akımıdır.

    modernizm'in birbiriyle tamamen mekanik bir biçimde ilişkilendirilmiş bütüncül katılığına tam bir ötelik durumudur. irdelenen mekan 4 boyutludur. içinde zaman kavramını da barındırır. tasarlanan boyutlarda ölçü ve ölçek kavramını göremezsiniz. bazı rus mimarlar konstrüktivizm' le sentezleyip yeni bir mimari üslup getirmişlerdir. hatta bu üslubun izlerini dekonstrüktivist mimarlarda günümüzde dahi gözlemleyebiliriz.

    zaha hadid üzerinde oldukça etkisi olan bir akım olduğu söylenebilir.
  • soyut geometriciliği benimseyen bir akım.
  • 1912 da rusya da ortaya çikmiş, geometrik soyut anlayış. resimde içerik tamamen ortadan kalkar. hiçlik ortaya koyulur.
  • malevich, rusya'da 1915'te beyaz bir arka plan üzerine siyah büyük bir kare çizer. böylece suprematizmi başlatan ilk kareyi çizmiş olur. negatif ve pozitifin akıl almaz dengesini, sınırlı sayıda renk kullanımıyla çizdiği dikdörtgenler, çizgiler ve yuvarlarlaklar ile tuvalin şeklini ve düz yüzeyini vurgulayacak şekilde ifade etmeye devam eder...

    yer yer kübizm ve fütürizm'den etkilenen suprematizm, malevich'in spiritüel inançlarından da beslenmiştir. malevich, saf soyutluğun büyük bir gücü olduğuna ve seyirciyi safi duygulanıma gark ettiğine inanmıştır.

    ilk suprematist sergi, 1915'te st. petersburg'da 35 malevich resmiyle açılmıştır. malevich'in, devrim sonrası rusyasına pek yakıştırdığı suprematizm, ilk başlarda desteklense de sonraları komünist parti'nin hışmına uğramıştır.

    (bkz: kasimir malevich)
  • suprematizm'in öylesine yüce bir sadeliği vardır ki; "köşe-kenar-kare" resim için kendinden feragat ederek resim olur. elbette plastik sanatların resim kolunda başka nice örnekleri vardır ama malevich adeta biçimleri onurlandırmıştır. renk ve renklerin bilinçli seçimiyle oluşturulmuş biçimler, tuval üzerinde renk-biçim ve retono kıvamında canlı heykeller oluşturmuştur. naçizane kendi sanatımın da yıllardır ilham kaynaklarından biridir.
hesabın var mı? giriş yap