• altı delikli terracotta saksılarda -sırsız çömlek kaplarda- oldukça sağlıklı yetişen bir bitki türü.
    sulama rutini; toprak tamamen kuruyunca (bir kürdan parçasını saksının dibine doğru batırıp çektiğinizde toprak parçaları kürdana yapışmıyorsa ve kürdan topraktan rahatça çıkıyorsa) toprağın tamamını ıslatacak şekilde olmalıdır.
    saksı altındaki deliklerden su çıkıncaya kadar dikkatli ve yavaş bir şekilde sulamaya devam edilmelidir. ilk su damlacıkları saksının altından çıkmaya başlayınca sulama işlemi sonlandırılmalı ve on onbeş dakika sonra saksı altında biriken su süzülmelidir.
  • olamaz böyle bir şey ya.

    anlam veremediğim bir şekilde, üstlendiğim hiç ama hiçbir çiçeği yaşatabilmiş değilim. bu hep böyleydi. öğrenci evime aldıklarımdan şu öküz yaşımda balkona ektiklerime, muhtelif zamanlarda işyerime gönderilenlere kadar, hiçbiri. yapmam gerekip yapmadığım veya yapmamam gerekirken yaptığım hiçbir şey yok ama olmadı. her şeyi olduğu gibi elbette bunu da en iyi bilen halkımıs sürekli yok şöyle sula yok buraya koy diye elli milyon şey söyledi, vallahi öyle suladım ve yemin ediyorum oraya koydum, yine olmadı.

    sukulent dedim, olur dedim, hayır yani neyini yapamayacaksın ki allaşkına dedim. tam bir yıldır ne uzuyor ne kısalıyor ama olduğu yerde duruyordu.

    bugün bir geldim. o da gitmiş.

    inanamıyorum ben bunlara ya, ne çeşit bir enerjim var arkadaş dalgalarıma tüküreyim.
  • etli bitki.
    kaktüsgillerdendir.
  • çevrede oldukça sık görülmekle birlikte ismi çok az insan tarafından bilinen, dikensiz kaktüs de denen bitki ailesi. iyi bilinen bir sukulent türü de aloe veradır.
  • az suyla yetinen, gün ışığına hayran olan çiçeksiz bir bitki. kaktüsgillerden, ancak dikensiz, yaprakları balık etli ve daha yumuşak bir görünümü var. bence huzur veren bir bitki. çok sevdiğim bir ecnebi arkadaşımın hediye etmesiyle tanıştığım bu değişik bitki 4 yıl 10 aydır hayatımda. kış uykusu var bu bitkilerin, uyandırılmaması gerek. her koşula dayanıklı, muhtemelen toprak değiştirmeyi sevmiyor ve bakımsızlıktan hoşlanıyor. yapraklarını temizleme, gübreleme veya çapalama yaptığınızda tepki koyuyorlar. zahmetsiz, tembel, depresif bir o kadar da müşkülpesent ve kedi ruhlu bir bitki. bu bağlamda çok ortak noktam var bu bitkiyle ve bu sayede çok içselleştirdim. salaş insanların sevebileceği tarzda bir kader ortağıdır kendisi.
  • neden popüler olduğunu veya kendine has fanları bulunduğunu galiba anladığım bitki türü. bu arkadaşlar zor koşullara adapte olduklarından dolayı hayata tutunmak için ihtiraslı hareketlerde bulunuyor ve büyüdüğünü günbegün hissettiriyor bakıcısına. çok az suyla yaşayabilirler, sıfırın altında 30 derecede yaşayabilirler, bir tek yapraktan tekrar çoğalabilirler, sürgünler vererek çoğalabilirler ve gövdelerinden kök atabilirler.

    şöyle bir baktım geldim, evde sayıları 20'yi bulmuş. içlerinde yaşayan kaya gibi olanlar, ağaç gibi olanlar, bahçe örtücü tipte olanlar, lahana benzeri olanlar, kaktüse benzeyenler ve etli çiçek görüntüsünde olanlar var. bu bitkilerin güzel yanları bahçe peyzajında hoş görüntüler vermesi, ev ortamında da birbiriyle uyumlu olması, daha az böceklenmesi ve terrarium severlere hitap etmesi sayılabilir. bir çoğu güneş ile beraber kızarır, bir çoğu da cilt yaraları ve yanıklara iyi gelir. çok çeşitli olmaları koleksiyonu yapılmasına sebeptir. ülkemizde de hiç beklemediğiniz yerlerde bazı türlerini görebilirsiniz. karadeniz yaylalarında bazı sempervivum* *türlerine çoban gülü dendiğini duydum mesela yada büyüklerin damkoruğu, arapsaçı dedikleri bazı bitkiler* sukulent çıkabilir.

    evlerde salon bitkisi olarak yer alan yılbaşı çiçeği, para ağacı, kılıç çiçeği, aşkın gözyaşları*, aloe vera da sukulent bitkilerdendir. geçen sene migrosta bu kış da a101de çeşitlerini bulmanın mümkün olduğu bu bitkilerin yaşama azmine katkıda bulunmak isteyen suserlarımızın ilgilerini hakedeceklerini düşünüyorum.
  • nedenini anlamadığım bir şekilde moda olmuş sevimli bitkidir. instagram, pinterest gibi sosyal medya ortamlarında ve bloglarda çok popüler olduğunu görüyorum son zamanlarda. sürekli bir sukulent düzenleme etkinlikleri, sukulent ekme workshop'ları falan. bilemedim onu ben.
  • yeşil, etli bitkilerdir. bakımı en kolay bitkilerdendir. arsız olduklarından bir yapraktan bile çoğaltılabilirler.
  • bazı cinsi sudan nefret ediyor, bazısı da bayılıyor. suyu sevene ver suyu çekinmeden, neredeyse seni kucaklayacak kadar büyüyor.

    suyu sevmeyen cinsiyse "bu susuz kalmış" diye bir şişe suyu dibine boca eden bir münasebetsiz yüzünden büzüşüp morardı. haftalardır toprağı kuruyunca kaşıkla su koyarak, günde 5 saat güneşte tutarak kendine getirdim. uçları hala büzüşük duruyor. çok üzgünüm.
  • sevimli minik bitkiler.
    oldukça farklı çeşidi var. fena bir şekilde sarıyor insanı. şimdi 10 tane set olarak satılanlar var internette 60 tl civarına onlardan alacağım. e madem alacağız ulan özel toprağını da alalım diye düşündüm. e madem büyütmeye çoğaltmaya çalışacağız... o halde lav taşı çakılı vs alayım dedim. ee nerede bakacağız saksı da lazım.
    çoğaltılması: koparılan yaprağı (en olgun altlardan) toprak üstüne bırakıldıktan sonra bebek sukulentler çıkıyor. bebek çıkana kadar fıs fısla sulanıyor. bebek göründükten sonra kökler toprakla kapatılır ve normal sulamaya geçilir. şimdiden ezberledim bakımını videolardan. bir bu derdimiz eksikti.
hesabın var mı? giriş yap