• “sanat hevesim hekimlik tahsilim esnasında inkişaf etti. yani insanlığa karşı şefkat ve bağlılık hislerim arttı. sanat beni mütevazi, sessiz, mücadelesiz, bambaşka bir adam yaptı. ahlakımı düzeltmekte amil oldu. en büyük sanatkar ahlaklı insandan olur. bir sanat eseri, ahlak tezahürüdür.”
    demiş, hekim, tıp tarihçisi, ressam ve müzehhip.
    saygı ve minnetle hocaların hocası..
  • süheyl ünver hoca ömrü boyunca yüzlerce defter tutmuş, üstelik bu defterler öyle küçümen, a6 gibi bir avuç içine sığacak cinsten değil, sayfa sayısı değişse de büyük defterler.

    ünver hoca, arşivinin büyük kısmını sağlığında süleymaniye yazma eser kütüphanesi’ne bağışlamış. bugün süheyl ünver araştırma merkezi’nde 895 dosya, 108 kişisel eşya, 63 tablo ve levha, tezhip örnekleri, minyatürler, kalıplar, fotoğraflar, mektuplar, dergiler, davetiyeler, gazete kupürleri, makaleler ve kitapçıkların yanında 1486 adet defter var.

    çeşitli kurumlarda ve ünver’in kızı tezhip ve minyatür ustası gülbün mesara’nın arşivinde bir kısmı yarım kalmış 400 kadar defter bulunuyor. bir hayat tarzı olarak arşivciliği benimseyen hocanın tuttuğu defterler ve diğer çalışmalar artık kültür tarihimizin ayrılmaz bir parçası durumunda.

    süheyl ünver’in olağanüstü defterleri
  • boğaziçi'nin adının erguvan boğazı, mayıs ayının adının da erguvan ayı olarak değiştirilmesini önermiştir.
  • "her birey 200 yıllık ülke tarihini ve 80 yıllık dünya siyaset tarihini bilmelidir" sözlerinin sahibi büyük üstad.
  • dursun gürlek hocanın "maziye bir bakıver"de naklettiğine göre şöyle demişliği de bulunan zattır:

    "(...) hayat kısa, kitap çok. hepsini okumaya vakit yok. öyleyse yapılacak en iyi iş, kitap karıştırmaktır. eğer hangi konunun, hangi kitapta olduğunu bilirsen, aradıklarını kolayca bulursun. işte o zaman kültürlü adam kimliğini kazanırsın."

    kitap karıştırma zevki / s. 166
  • ömrünün bekâ buluşunun yirmi ikinci seneidevriyesinde uygulamalı türk islam sanatları kütüphanesi'nde kızı gülbün mesara hanımefendi, hattat hüseyin kutlu ve elliye yakın tezyinât talebesinin hoş sohbeti ile anılan hoca.

    kızı gülbün mesara'nın bugüne dair değerli paylaşımlarından biri şöyledir:

    "vasiyetnâmem.

    beni sakın öldü sanmayın. bütün hayatımın yaşanmış seneleri süleymaniye kütüphanesi'nde türk kültürü arşivimle binlerce not ve hatıra defterlerimin içinde.
    mündericat ve resimlerim emirlerinize amade.
    ben hayatımda tanrımın lütfu, büyüklerim, eş ve dostlarımın teveccüh ve dualarıyla ciden bahtiyar bir ömür sürdüm.
    darısı dostlar başına.
    benim için konuşmalar yapmağa lüzum yok. ama süleymaniye ve ankara'da arşivimden programlı uğraşıların lüzumuna dair konuşun.
    kabir ziyaretlerine lüzum yok. benim yazdıklarımdan da bahsetmeyin. seçtiğim konular üzerine laf olsun diye konuşmayın.
    onları ve şimdiye kadar akledemiyerek üzerinde duramadığım ilginç konularımı bensiz olarak benimseyin.

    boş vakit geçirmeyip benim gibi her şeyi değerlendirin. inanın ki diğer insanları bıktıracak kadar çok yaşarsınız.
    boş geçen her vakit sizleri ölüme götürür. acıyın kendinize.

    ahmet süheyl ünver."

    dervişâne bir yaşam öyküsü de cabası..
  • "istanbul'un imarından önce istanbullunun imari lazımdır" demiş. ta 40 yıl evvelinden. bugünleri görmeden. bilse ki ömür boyu üzerine titrediği kültür yok artık. bilse ki istanbul ne köşesindeki çeşmesine ne bir ahşap evine dönüp bakılmayan 20 milyon köylünün yaşadığı bir yer artık. iyi ki bu kadarını görmemiş. keşke ben de görmeseydim.
  • ismini kapsamlı bir kütüphanenin bilgisayarında arama motoruna yazdığınızda o bilgisayar kilitlenebilmektedir.
    sırf bibliyografyası ayrı bir kitap etmektedir.
    merak edenler için:
    "a. süheyl ünver bibliyografyası; aykut kazancıgil, ahmed güner sayar, gülbün mesara; işaret yayınları "
  • irtihalinin sene-i devriyesi olan büyük zat. bu vesile ile size değil kendime başlığıyla neşrettiği makalesinden bir kaç öğüt yazalım;

    "-hayatta daima her şey,etme ve bulma mahsülüdür.
    -bir insan 20 yaşında yüzde yirmi münasebetsiz ise altmışında yüzde altmış olur.o cihetle kendinle mücadeleye giriş ki,bu nisbet,her sene yüzde bir olsun azalsın.
    -bugününe aldanma.
    -ancak kuşkulu olanın aklı başındadır."
  • doktor,şair,ressam,araştırmacı.istanbul üniversitesi deontoloji ve tıp tarihi kürsüsü kurucusu,ord.prof.dur.kızı gülbün mesara ist.üniversitesine bağlı tezhip,hat sanatları,resim kursu vermektedir.
hesabın var mı? giriş yap