• fragmanında filmi kısa metrajlı olarak yayınlamışlar zaten. vizyona girdiğinde fragmanın extended cut'ını izleyeceğiz galiba.

    --- spoiler ---

    - tony suit verir
    - peter'a ciddi meselelerden uzak dur der
    - peter ciddi meselelerden uzak durmaz
    - tony suit'i geri alır
    - peter tek başına ciddi mesele halleder
    - tony suit'i geri verir

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    spider-man’in modern dönem sinema macerası 2002 yılında sam raimi’nin yönetmenliğinde ve tobey maguire‘ın suretinde başladı. bu filmleri 2004 ve 2007 yıllarında iki devam filmi takip etti. raimi’nin filmleri sadece spider-man için değil tüm süper kahraman uyarlamaları için önem taşımakta. 2000’li yıllar sonrası süper kahramanların bu derece popülerleşmesinde son derece önemli yere sahipler.

    2012 yılında raimi’den sonra bayrağı devralan mark webb döneminde ise daha farklı bir misyonla hareket eden bir seri görüyoruz. andrew garfield’ın başrolünü oynadığı seri öncesine reset atıp, evren kurma isteği ile hareket etmişti. 3. ve 4. filmlerin vizyon tarihi verilmiş, sinister six ve venom filmleri duyurulmuştu. hatta her şey yolunda gitse spider-man 2099, spider-man: kraven gibi çeşitli spin-off’larda gelecekti. lakin the amazing spider-man 2 çok yüksek bütçesine karşın sony’nin istediği gişeyi yapamadı ve bütün evren iptal edildi.

    kısaca özet geçtiğimiz bu kısım işte bizi spider-man: homecoming’e getirdi. bu sefer tom holland tarafından canlandırılan kahramanımızın en büyük farklı elbette ki marvel cinematic universe’te geçiyor olması. holland’ın spider-man’ini az da olsa çok etkili şekilde geçtiğimiz sene vizyona giren captain america: civil war filminde görmüştük. özellikle tom holland’ın harika şekilde canlandırdığı ve uzun yıllardır herkesin görmek istediği doğru peter parker yorumu izleyicinin büyük bir kısmını etkilemişti.

    spider-man: homecoming filmi peter parker’ın çektiği video günlüğü ile açılıp civil war zamanını ve bu filmi son derece başarılı bir şekilde bağlıyor. filmin ana konusuna baktığımızda kendisini ispat etmeye çalışan bir spider-man görüyoruz. bu spider-man, her şeyden önce çok heyecanlı bir spider-man. diğer spider-man uyarlamalarına kıyasla spider-man olmak için daha fazla yanıp tutuşan bir karakter var karşımızda. 15 yaşında bu güçlere sahip, iyi bir şeyler yapmak isteyen bir çocuğun heyecanını film çok başarılı bir şekilde aktarmış. film boyunca peter’ın heyecanını paylaşmamak mümkün değil.

    karşısında ise kendisinin tamamen zıttı bir karakter var. kendisi ne kadar genç ve heyecanlıysa rakibi kendisinden çok daha yaşlı ve hayatın zorluklarıyla kendi doğrularıyla mücadele eden bir adam. bunu yaparken şiddete başvurmaktan asla çekinmeyen biri. yani adrian toomes/vulture. toomes'u flashback sahnesinde avengers'ın karıştığı büyük olayların arkasından olay yerlerinin temizlenmesiyle ilgilenen bir organizasyonun başında görüyoruz. tony tarafından finanse edilen damage control'ün bu işi devralmasıyla kendi işinden oluyor ve bütün yatırımları karşılıksız kalıyor. o zaman kadar topladıkları gelişmiş silahlarla kendi ekipmanını kurup, sokak seviyesinde bu gelişmiş silahların ticaretine atılıyor. vulture karakteri çok başarılı bir villain olmuş. özellikle motivasyonu son derece başarılı işlenmiş. vulture'ın bu derece etkili olmasında elbette michael keaton'ın payı çok büyük. keaton, harika bir oyunculuk sergilemiş.

    film marvel cinematic universe'ün ağır topları ile sokak seviyesi karakterleri arasındaki ilişkiyi bize çok iyi yansıtıyor. vulture tarzı villainların ıron man, thor, captain america gibi kendilerinden çok daha üstün karakterlerin radarlarına girmemelerini çok güzel bir temelle anlatıyor. tony stark'ın silah ticaretini fbı'a haber vermesi bu düzenin süper kahramanlarla birlikte nasıl işlediğine güzel bir örnek olarak verilebilir filmde. işte spider-man'de karakter olarak tam bu noktada arada kalan bir karakter. her ne kadar mahallesinin süper kahramanı konumunda olsa da üstün güçleri ile çok daha büyük işler yapmak istiyor. üst üste gelişen olaylar hem spider-man için hem de vulture için sokak seviyesinin üzerine çıkıyor.

    filmin öncesinde kimi seyirciyi korkutan acaba tony stark bütün filmi ele geçirir mi korkusu tony'nin filmdeki rolünün oranının harika ayarlanmasıyla karşılıksız çıkıyor. hatta happy'nin filmde tony'den daha fazla göründüğünü söylemek mümkün. hakeza, spider-man'in mcu'ya tony stark aracılıyla girdiğini düşünürsek kendisinin bu filmdeki varlığı çok anlam kazanıyor. peter'ın karakterizasyonunun gelişmesinde çok önemli bir yer tutuyor.

    yan karakterleri genel olarak beğendim. özellikle ned ön palan çıkıyor. peter ile arkadaşlığı filmin lokomotif güçlerinden. may hala'yı beğendim. öncekilerden çok farklı. çizgi romanlardan da çok farklı ama başarılı şekilde modernize edilmiş. flash, liz gibi karakterler ne iyi ne kötü. olması gerektiği kadar diye düşünüyorum. michelle ise bambaşka bir konu. filmin sonundaki mj sürprizi tahmin ettiğimiz bir şeydi. ama hem michelle hem de mj olması gerçeği artık ikinci filmde çözüme kavuşacaktır. ben ikinci filmde mj kimliğini tamamen giyeceğini düşünüyorum. shocker karakterleri de filme güzel yedirilmiş. çizgi romanlardaki miles morales'in amcası aaron davis, betty ve the tinkerer karakterleri de filmde gözden kaçmayan unsurlardan. ikinci filmin villain'ı olmaya göz kırpan mac gargan'da dikkatli seyircinin örümcek hislerini uyandırıyor.

    spider-man'in filmde kullandığı kostümü de çok beğendim. filmde yer yer kostümün bu derece teknolojik olması kafalarda soru işareti barındırsa da film bunu çok iyi işlemeyi başarmış. zırhın yapay zekası karen ise filme çok güzel bir hava katmış. peter geveze ve şaka yapmayı seven bir karakter. yapay zekalı zırhın varlığı çizgi romanlardaki kendi kendine konuşan peter fikrine doğru bir şekilde uyum sağlamış. filmin sonlarına doğru zırhtan olması ve kendi yaptığı kostümle kendisini ispatlaması filmin en önemli anlarını oluşturuyor. zamanında ıron man 3 ile sorulan zırh mı insanı kahraman yapar ? yoksa içindeki mi ? sorusu yine içinde ıron man'in olduğu başka bir filmde ıron man 3'ten çok daha başarılı cevaplanmış. filmin sonunda gözüken ıron spider kostümü ise çizgi romandaki orijinal kostüm ile bu filmdeki kostümün güzel bir birleşimi. muhtemelen avengers: ınfinity war'da o kostümü kahramanımızın üstünde göreceğiz.

    filmde yine gözden kaçmayan bir unsurda avengers binasının satılıyor olması. herhangi bir alıcıdan bahsedilmedi. ama bu alıcının norman osborn olduğunu düşünüyorum. new york'a avengers binasını alarak yerleşen ve oğlu harry'yi peter'ın okuluna gönderecek olan bir osborn karakteri mcu içerisinde başarılı bir şekilde yer bulacaktır. devam filmlerinde başta osborn'lar olmak üzere daily bugle, j. jonah jameson, daha mj gibi hareket eden bir mj gibi spider-man'e ait daha fazla unsurun kullanılmasını bekliyorum.

    spider-man: homecoming ile şunu gördük. peter parker kahraman olmak konusunda çok tecrübesiz ve sayısız hata yapan bir çocuk. film boyu bu kahramanlığı öğrendi. gelecek filmlerde de bu kahramanlığı öğrenmeye devam edecek. her filmde daha fazla olgunlaşacak. serinin gidişatı açısından bakıldığında her filmin dozajı arttıra arttıra gideceğini ve çizgi romanlardaki çok güçlü ve karanlık villainların belli bir süre gözükmeyeceğini düşünüyorum. venom, kraven, carnage gibi herkesin en çok görmek istediği villainlar bu kurulan atmosferin ve yaratılan spider-man karakterinin çok üzerinde karakterler. shocker ile dövüşürken bu derece zorlanan bir spider-man'in kraven ve venom gibi villainlara karşı dayanabilmesi imkansız. mcu içerisindeki spider-man birden fazla üçlemeye sahip olacaksa. lise üçlemesinde çıkabileceğimiz en üst nokta sinister six gibi duruyor. sinister six gelecekse doctor octopus'un da olacağını beklemeliyiz. üniversite zamanına geçersek belki kraven gibi villainları görebiliriz. bu filmden sonra sony'nin neden venom, kraven ve black cat gibi filmleri ayrı yapmak istediğini daha net bir şekilde görebiliyoruz.

    sözün özü spider-man: homecoming, son derece başarılı bir peter parker karakterine sahip, güzel yazılmış, güzel yönetilmiş ve harikulade bir şekilde oynanmış çok doğru bir spider-man filmi. umuyorum ki marvel ve sony'nin arasında herhangi bir problem olmaz ve bu spider-man'i çok uzun yıllar marvel cinematic universe'de görebiliriz. harry potter sistemine benzer şekilde bir büyüme öyküsünü spider-man'de senelerce izlemek çok keyifli olacaktır.

    --- spoiler ---
  • hadi birbirimizi kırmayalım ve hep beraber kabul edelim: bugüne kadar izlediğimiz en iyi spider-man, çizgi film olanıydı.
  • ilk 2 fragmanı "filmdeki bütün her şeyi gösterdiler" gerekçesi ile inanılmaz eleştirmiştik fakat bize göstermedikleri bir çok sahne daha varmış; sağolsunlar bu sahneleri de 3.fragmanda göstermişler.
  • --- spoiler ---

    filmde tom holland ve rdj dışında kısmen vulture'ı da ayrı bırakınca elle tutulur hiçbir şey yok. yan karakterlerin tamamı zayıf ve ana metinle alakasız. flash thompson rezalet, may hala kepazelik. nerede spider-man 2'de parker'a superhero hadisesinin manifestosunu veren may hala, nerede bu ne yaptığını bilmeyen ve peter'ın başını okşamaktan başka filme bir katkısı olmayan genç may. mj konusu felaket, ama michelle'in hala mj olmadığını düşünüyorum kevin feige'nin açıklamalarından yola çıkarak. yine de o arkadaşlarım bana mj der cümlesinin herhangi bir anlamı yok.

    spider-man üç seri içinde aslına en yakın spider-man denebilir coşku bakımından. kendi kendine konuşmalar, espriler, muhabbetler. bunlar tamam, zaten tom holland da bunları iyi yansıtabildiği için en iyi peter parker ve spider-man olmuş. çocuk inanılmaz başarılı. ama başarısız bir script'le harcandığı da ortada.

    bir kere filmde spider-man'in spider-man olma motivasyonu yok. bu korkunç bir hata. evet bir şeyler olmuş ve may halanın eşi ölmüş. buna filmde küçük bir dokundurma var. ama bu peter parker'ın hikayesinin özüdür be abi. bu daha önce iki kez kullanıldı diye bunu silip atamazsın. bruce wayne için thomas wayne'in ölümü ne demekse peter parker için de ben amcanın ölümü aynı şey. hatta belki de daha fazlası. zira kendi yapmadıklarının payı var amcasını kaybetmesinde. tim burton kullandı bu motifi, chris nolan kullandı. üstüne bat vs. supo çeken zack snyder geldi, o da verdi aynı sahneyi. zira vermezseniz batman'i yansıtmanız mümkün değil. marvel studios bunu resmen sildi yaptığı hamleyle ve ortaya super hero olmak için tek motivasyonu avengers üyesi olmak olan bir spidey çıktı. bakın bu kepazeliktir. spider-man yıllarca avengers'tan gelen tekliflere ben yalnız çalışırım diyerek posta koymuş bi kardeşimizdir. şu anda artık net bir üye ama hikayesinin başı böyle. o yüzden filmin sonunda tony stark'a konan posta güzel ama başında avengers olmak için kul köle olan spidery korkunç bi şey. yapmayın abicim.

    keza kostüm vasat. hareketli gözleri civil war'da sevmiştim ama kostüm iyi bir kostüm değil. ilk serinin efsane kostümü ve ikinci serinin ikinci filmdeki kostümü buna basar geçer. hikayenin başı diyerek bunu sallamak mümkün de hikayenin başında yapay zekalı kostüm ne abi? spider-man ne zaman kullanmış böyle bir kostümü? olgunluk döneminde. kostümünü kendi diken, bütün teknolojisini de kendi üreten çocuk gitmiş yerine 600 ağ atma çeşidine sahip olan ve her şeyin onun kontrolünde olduğu bir kostüm gelmiş. bu kostümün ona getirdiği bazı avantajların teknolojisini hep parker yaptı yahu. neden şimdi sadece tony'nin yancısı oluyor? var mı bir açıklaması? nerede efsane zekası?

    peter parker'ı peter parker yapan, spider-man'in spider-man yapan motivasyonların %90'ı yok abi filmde. gelmiş buna yapılmış en iyi spider-man filmi deyip bi de en iyi marvel filmi olarak tanımlıyor insanlar. bi utanmak lazım ya. marvel studios'un şu ana kadar yaptığı en kötü işlerden biri bu. karakterin ruhuna bu kadar zarar verip, onu o yapan şeylerden bu kadar mahrum bıraktığı hiçbir super hero'ları olmamıştı daha önce. bu filmi anca abi sktir edin 40 yıllık spider-man geçmişini, biz adı peter parker olan ve ismi de spider-man olan, aynı güçlere sahip aynı karakteri baştan yazıyoruz şeklinde yedirebilirsiniz ancak. ha onda bile sıkıntılar var. 2 ay önce winter soldier'la falcon'u tek başına alan çocuk shocker ve vulture denyolarını bire birde alamıyor. ilkinde arkadaşından yardım alıp ikincisinde düşmanının değerli taşları görmesiyle birlikte hayatını kazanıyor. orada winter soldier'ın öküz kuvvetindeki yumruğunu taşşak geçerek durduran spider-man shocker'dan dayak mı yer abi? bu nasıl denyoluk?

    en son olarak filmin aksiyon kısmına gelelim. 6 filmlik serinin açık ara en kötü ikinci filmi bu yönden de. sam raimi'nin üç filmini zaten ayırıyorum. o estetiği bırakın başka spider-man'lerde marvel kendi filmlerinde bile yakalayabilmiş değil. raimi'nin kalitesi çok başka. 2004'te çektiği ikinci filmdeki tren sahnesi henüz herhangi bi süper kahraman filminde geçilebilmiş değil. aradan geçmiş 13 yıl, gelişen teknolojiye rağmen daha iyisi çıkarılamıyor. ama marc webb'in ikinci filmde kendisini geliştirdiği bir ortamda jon watts çok zayıf kalmış aksiyonda da. spidey'nin herhangi bir aksiyon sahnesi epiğe yakınsayamıyor bile. tamam çok toy, daha ağlarla dolaşırken bile yere düşüyor falan da tarihin en estetik süper kahramanından bahsediyoruz ya. sam raimi'nin 70 milyon euro'luk bütçeyle 2002'deki ilk filminde yaptıklarına bakınca 15 sene sonra çıkan şey bu olursa insan ya yürü git abicim diyor. ama işte cop car izleyip aa çok iyi filmmiş diyerek böyle bir estetik mucizesini teslim edersen bu adama bu konuda geride kalman dünyanın en doğal şeyi. daha tecrübeli ve işi iyice öğrenmiş bir spidey'nin ikinci filmde kendisini aşma ihtimali var, bu yüzden ikinci filmi bekleyeceğiz ama bu filmde ortaya çıkan spider-man akrobasisi fazlasıyla zayıf ve giderilmesi çok kolay değil gibi geliyor bana.

    tobey maguire donuk ve denyo bir parker'dı ama kostümü giydiği anda raimi ona öyle şeyler yaptırıyordu ki işin o kısmını görmezden gelebiliyordunuz. raimi'nin süper hero'luğa dair söylediği şeyler, ikinci filmde bunu bırakan peter'ın yaşadığı ikilemin seyirciye geçişi gerçek anlamda bu işin zorluklarını yaşayan bir karakteri bize gösteriyordu. marc webb'in filmleri çok çok zayıftı ama o bile ikinci filmde çok klas 2-3 sahneye imza atmıştı. garfield ve stone arasındaki mükemmel kimya ikinci filmi tek başına alıp götürmüştü mesela. gwen'in ölüm sahnesinin muazzamlığı da aynı şekilde. burada umut veren şey çok az. filmin en iyi sahnesi vulture'ın sevdiği kızın babası çıkmasıyla şoka giren parker'ın arabada toomes'la yaptığı sohbet. çok kaliteydi ve gerilimi harika verdi. ama milyonluk şehirde parker'ın sevdiği kızın babasını vulture çıkarmak da hikayede tıkanmanın net karşılığı. buna bile artı yazmak çok kolay değil.

    sonuç olarak bu film spider-man filmi değil. scripti vasat, hikayesi anlamsız. yan karakterler de ziyadesiyle kötü. peter parker, tony stark ve keaton sayesinde vulture güzel ama film bunlarla kurtulmaz. son 10 dakikada avengers bağlantısından çok keyif aldım. orada konan posta da harika oldu. ama bu film spidey'nin hikayesini anlatmaktan ziyade spider-man'i avengers dünyasına sokma amaçlı çekilmiş gibi geldi bana. o yüzden harcanmış bir fırsat bence ki ikinci reboot denemesinde bunun olması tarihin en popüler süper kahramanı için çok üzücü. böyle bi şey beklemiyordum, yıkıldım.

    spider-man 2 hala bu serinin açık arası ve sam raimi gelip daha iyisini çekene kadar da öyle kalacak gibi. artık buna emin oldum.
    --- spoiler ---
  • peter parker'lar içinde karakter gelişimi en aslına yakın bu filmdeki. üstelik bu sefer uncle ben, gwen stacy karıştırmadan yapmayı başarmışlar takdir ettim. spider-man'in avengers'a bir süre katılır gibi yapıp çıktığı dönemleri de hatırlattığından güzel nostalji oldu. iron-man tarzı aşırı zımbırtılı kostümü sevmedim ama en azından rahatsız olanları mutlu edecek bir şekilde işlemiş olmalarını ("olay kostümde değil hacı") takdir etmek lazım. baştan aşağı bir chris claremont eseri spectacular spider-man sayıları tadında olmuş.
  • birdman'de harikalar yaratan michael keaton'un bu filmde de vulture'i oynamasi guzel bir tesaduf olmus.
  • ya bakın derdim siyahi ırkçılığı falan değil de, peter siyahi olmayınca neredeyse tüm kadroyu siyahi ya da esmer yapma kararı nedir abi cidden? flash thompson olmuş siyahi, mary jane olmuş siyahi, yakında filmde tony stark'ın da buna dönüşeceği film olacak bu gidişle.
  • --- spoiler ---

    geliştirilmiş sorgulama modu ile bana kahkaha attıran film

    (bkz: batman)

    --- spoiler ---
  • marvel'ın elinde şekillenecek olması dolayısıyla heyecan duymamanın zor olduğu filmdir şimdilik. yine de şu fotoğrafa bakınca tüm hevesim kaçıyor, bayağı bildiğiniz disney gençlik dizisi gibi. o zendaya denen kız kimi oynuyor? mary jane'i mi zenci yapıcaksınız bu sefer?! ek olarak da şu kostüm cgi ve efektlerden geçmemiş hali. ama yine de o disney oyuncakları gibi gözüküyor.

    malum sony ve mcu durumları yüzünden birtakım modifikasyonları kabul edebilirim ama bunların yanında bir de örümceğin kimliğinin tony stark tarafından bilinmesi durumu var. örümceği örümcek yapan şeylerden biri de diğer kahramancıklar grupça biraradayken örümceğin tek tabanca ve kimliği bilinmez hâlde takılmasıdır yalnız yalnız.

    bir önceki örümceğimiz andrew garfield peter parker olarak mükemmeldi. tom holland'dan ümitliyim ama şunu verebilecek mi bize ondan emin değilim işte.

    bekleyip göreceğiz artık.

    editing: lanet olsun ki önsezilerim doğru çıktı. elli yıllık mary jane'i, kızıl saçlı yeşil gözlü beyaz bir manken olan mary jane'i, evet o mary jane'i siyah bir disney channel bebesi zendaya oynayacak. ırkçılık değil bu, elli yıldır çizgi romanlarda kızıl saçlı beyaz olarak "resmedilen" mj'e, onu okuyan (ve çizgi romanları alıp filmlere giderek size bu filmi yapabilin diye finansman sağlayan) insanlara, orijinal hikâyeye sadık kalmamaktır bu. kimsenin ırkı veya rengiyle yargılandığı yok. ama insanlarda yer etmiş şeylerle oyuncak gibi oynamaya kalkarsanız tepki çekersiniz. ama yine lanet olsun ki sadık bir fan olduğum için bu filmi de izlemeye gideceğim.
hesabın var mı? giriş yap