• bilindiğinin aksine, borsada, spekulasyon yapmak normal birşeydir, vurgun yapmak için size gerekli olan şey manipulasyondur (bkz: manipulasyon)
  • türkiye'deki en büyük örneği devlettir. sadece bu hafta içinden örnek vermek gerekirse :

    geçen cuma başbakan asya bank için olumsuz konuştu, söz konusu hisse senedi düşüşe başladı.

    bu hafta başında bir bakan moody’s notumuzu düşürecek dedi, endeks komple düşüşe geçti.

    en son olarak da bugün başka bir bakan asya bank’ın ziraat bankası tarafından satın alınabileceği lafını etti, söz konusu hisse senedi endeks çakılırken birden artmaya başladı.

    edit 1 - 06.08.2014 : bu entryi yazdıktan saatler sonra yiğit bulut çıkıp, bank asya'nın ziraat bankası tarafından alınması tamamen uydurma. bugünkü artıştan nasiplenenleri tek tek araştırıcaz dedi.

    edit 2 - 07.08.2014 : bugün işler iyice karıştı önce maliye bakanlığı sonra da sgk tahsilat işlemlerine aracılık etme yetkisini iptal etti bankanın. borsada tahtası kapandı.
  • bir örnek vermek gerekirse; tarım ürünlerini satacak olan bir çiftçi piyasada ürünlerini satamazsa elinden çıkarmak için fiyat düşürür spekülator bu devrede ortaya çıkarak çiftçiden tahıllarını alır ve fiyatın düşmesini engeller. fiyatları yükseltmek için piyasayı kontrol etmeye çalışır. (şu anda sayıları azaldığı için piyasayı kontrol edememektirler.) fiyatlar yükseldiğinde elindekini satar ve piyasadan çekilir.
  • bir grup olu$turup apartman zillerine basıp kacandır benim icin.
  • piyasayı kişisel tahminlerine dayanarak gelir elde etmek için kullanırlar. piyasada nakit akışı sağlama benzeri bir işlevi üstlenmişlerdir.
  • yerli kekolar tarafindan yusek hacimli islemlerle piyasaya yon veren, birtakim vurgunlar yapip fakir fukaranin ekmegini calan yatirimci kisiler olarak tanimlanan, gercekte ise herhangi bir piyasada islem yapan herhangi bir kisiyi belirten laf.

    bist 100 uzerinden konusursak, yon tahmini ve beklenti ile alim-satim yapan her yatiricimci bir spekulatordur. 1 lotluk islem yapan da, binlerce misli fazlasini yapan da aynidir. nihayetinde her bir yatirimci beklentileri dogrultusunda, kar garantisi olmadan islem yapar ve risk alir. beklentilerin ayni dogrultuda olmasi durumunda piyasa yon bulur, ancak bu hayali bir varligin yaniltici hamlelerle kitleleri pesinden surukledigi ve piyasada abartili bir cosku oldugu an cekilerek kitleleri "silkeledigi" anlamina gelmemektedir.
    son cumlede anlatilan olay "manipulasyondur", bist 100 gibi son derece sig ve regulasyon anlaminda sorunlu piyasalarda sikca tecrube edilmektedir

    spekulasyon kelimesinin sozluk anlami tdk'da "vurguncu" olarak verilmis. bu komik tanim tdk'nin guvenilirligi konusunda fikir veriyor.

    ayrica yerli kekolarin bircogu "spek" olarak adlandirdiklari hayali bir varligin nerede ne zaman ne yapacagini tahmin etmeye calisarak alim-satim yapar. saat 15:30'dan sonra spek yuklu girecek vesaire.

    ınsani hayattan ve paradan sogutan bu dallamalar, spek denilen hayali varligin bir sonraki adimi konusunda vardiklari yargilarin dogrulugu, hatta kesinligi konusunda da sarailmaz bir guvene sahiptirler.

    spek asagi, spek yukari. a.q. kekolari
  • (bkz: spekulasyon)
  • ozellikle borsada spekulasyon yaratmak sureti ile kazanc saglayan ve/veya saglatan ki$ilere denir. bazi hisse senetlerinin kisa surede prim yapmalarini saglamak amaciyla, yuksek miktarlarda alim satim yapmak gibi etige aykiri ancak yasal yontemlerin di$inda, bazi bilgilerin sizdirilmasi ile ucuncu ki$ilere kazanc saglatilmasi gibi yasadi$i uygulamalari da vardir.

    hemen bakiyoruz, (bkz: spekulasyon)
  • borsada vurgunculara denir
  • hep merak etmişimdir piyasalarda mesela (bkz: 8 ağustos 2011 imkb hisse senetlerinin düşmesi) gibi kriz, dalgalanma ve sair gibi durumlar meydana geldiğinde bunların reel sektörün ağzına sıçacak gelişmelere sebep olmadan faaliyet göstermeleri için canlarını yakacak bir takım yasal düzenlemelere gidilip gidilemeyeceğini.
hesabın var mı? giriş yap