• 1920lerde alkolun prohibition adli yasayla yasaklanir fakat insanin alkol istegi kesinlikle azalmaz. insanin dogal isteklerine ulasmasinda araci gorevi yapmaya alisik olan mafya denilen orga bu ise el atar ve yasadisi icki icilen yerler acar alkolseverlerin toplanip viskilerini yudumlayip, caz dinlerken hosca vakit gecirebilecegi.

    buralarin icine girme genelde soyle gerceklesir: musteri gelir kapiyi calar, icerden tepki olmaz, buna karsilik parola soylenir, once kapi zincirle kilitlenmis sekilde acilir, icerdeki disaridakine bakar, eger tanidiksa alir iceri.
  • türkçesi: ruhsatsız meyhane (ya da: ruhsatsız içki satışı yapan yer)

    abd bağlamında, prohibition döneminde ortaya çıkmış olan çok sayıda gizli meyhaneyi akla getirir. [prohibition era (ya da yasak dönemi): 1920 yılında yürürlüğe giren bir anayasal düzenleme ile başlayan ve 1933 yıllına dek devam eden alkollü içkilerin yasak olduğu dönem.]

    speakeasylerin amerikan kültürü üzerindeki etkileri de ayrıca önemli. 1920'lerden önce, amerikan meyhaneleri (saloon), tıpkı türkiye'deki kahvehaneler gibi, erkeklere özgü mekanlardır. 1920'lerde ortaya çıkan speakeasyler ise, gençlerin birlikte gelip eğlendikleri yerlere dönüşür. speakeasylerin popülaritesi giderek artar. neticede, eğlence kültüründe önemli bir değişim yaşanır. alkol tüketimi, bu değişimin merkezindedir. kadın-erkek ilişkilerindeki (yine 1920'lerde ortaya çıkan) liberalleşmede de speakeasyler büyük bir rol oynar. (flapper kızlar da yine bu dönemin ürünüdür.) 1933 yılında alkol yeniden legal olduğunda ise, meyhanelerin erkeklere özgü olduğu düşüncesi artık büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

    bu tarihi hadise, yasakçılığın geri tepmesinin enteresan örneklerinden biridir.

    bu konuda ayrıca (bkz: prohibition /@derinsular)

    speakeasyler hakkında daha detaylı bilgi için bkz.: http://en.wikipedia.org/wiki/speakeasy

    tema:
    (bkz: ingilizce /@derinsular)
  • odtü'deki uptown bistro sahiplerinin mesnevi'de açtığı yeni mekan.
    isminin tayyibin üniversitelerdeki alkol yasağına gönderme olduğunu düşünüyorum.
  • abd'de 1920-1923 arasında yaşanan prohibition dönemi ile al capone'un servetine servet katmışlardır. kaçak içki satışı ve doğal bir saklanma alanı oluşu bakımından bir mafya babasının yemeyip de yanında yatmak isteyeceği türden bir oluşum zaten.
  • ankara mesnevi sokakta bulunan çok güzel bir mekan. yemekler çok güzel, bir sürü yabancı marka bira var. fiyatlar son derece uygun. yani şöyle bir fikir olsun; kentpark'ın giriş katındaki tüm coppidi mekanlardan daha ucuz. benim işin güzel yani bu mekanın evime yürüme mesafesinde oluşu. böylesine güzel ve değişik bir yeri ankara'ya kazandıranlara selam ederiz.
  • 2021 istanbul'unda, covid ile birlikte yeniden ortaya çıkan oluşumdur.
  • müzik sesi konuşma sesinin önüne geçmeyen
    loş ışıklandırmalı
    ortamının kış temasına çok uygun olduğunu düşündüğüm mekan
  • güzel hamburger yapan, bira menüsü geniş, fiyatları abartısız, içeride konuşabileceğiniz ses seviyesinde müzik yayını olan, çıstak çıstak dandik şarkıların çalınmadığı güzel mekan...
  • menülerinde baconlı ürünler bulundurmaları sebebiyle kalbimi kazanan ve sanıyorum ankara'nın en güzel burgerını yapan (bacon cheeseburger) mekan. çok merkezi bir yerde olmaması bir yandan samimiyet katarken öte yandan niş bir kitleye hitap etmesi sonucunu doğuruyor. böyle olunca 2-3 kişiden büyük grupları getirmek sıkıntı olabiliyor. arkadaş referansı olmadan burayı keşfetmek kolay değil. gerçi kite gibi bir mekan bile güvenlik caddesinde hayatta kalabildiyse buranın çok rahat etmesi gerekir ama insan endişeleniyor işte.
  • (bkz: prohibition)
hesabın var mı? giriş yap