• güzelim kaplıca kelimesini beğenmeyen eşşek spalarının tercihi. şunu biliniz: ikisi de aynı şeydir, ancak adı kaplıca olduğunda hizmet ucuz, spa olduğunda kazıktır.
  • spa kelimesinin kökenine dair kabul edilmiş iki açıklama var. bunlardan biri spa'nın latin kökenli kelimelerin kısaltması olduğu. spa kelimesi yaygın bir biçimde "salus per aquam" ya da "sanitas per aquam" gibi su ile gelen sağlık mealinde latince kelimelerin kısaltması olarak kabul ediliyor. diğer açıklama ise spa kelimesinin bir kısaltma olmadığı ve bir kentin ismi olduğu yönünde. 14. yüzyılda romalı lejyonerler vücutlarını iyileştirmek ve güçlerini yeniden kazanmak için şimdinin belçikasının valon bölgesinde spaw/spa isimli bir kentin şifalı su kaynaklarından faydalanıyordu. demir içeriği zengin bu maden suyu demir eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılıyordu. daha sonra spa kelimesi şifalı sulardan faydalanan bütün şifa merkezleri için kullanılır oldu.

    spa kelimesinin kökeni ne olursa olsun, kendisi gerçekten şifa veren ve insanı mutlu eden bir yapı. hemen hemen her büyük spor merkezinin ve büyük otelin spa diye adlandırdığı bir mekanı mevcut. türkiye'de son on yılda popülerlik kazanan spa aslında avrupa ve japonya'da çok uzun zamandır kabul gören bir konsept.

    spa'yı bizim alıştığımız kaplıcalardan ya da hamamdan ayıran temel özellikler var. öncelikle spa'ya girdiğiniz anda işitsel ve görsel açıdan dinlendirici ve huzur verici bir mekanda olduğunuzu hissedebiliyorsunuz. spa'lar temelde rahatlatıcı müzikler, aromalı mumlar, yağlar ve baharatlar, ahşap ağırlıklı dekorasyon ile her duyuya hitabeden mekanlar. yıkanma açısından teknoloji sayesinde çeşitlendirilmiş duşlar bulmanız mümkün. bazı duşların özel ışık, ses ve su kombinasyonlarına sahip programları olabiliyor. türkiye'deki spa'larda bizim alıştığımız türk hamamının minyatürünü de bulmak mümkün. hamamlarda da alıştığımız saunaların yanı sıra -benim kişisel favorim- buhar odası/buhar banyosu da spa'ların vazgeçilmez bir parçası. mekana göre farklılık gösterebilen jakuzi ve su ile masaj yapan havuzlar da bulmanız olası.

    en temel fark tabi ki yapılan masaj tekniği. masörler konularında uzmanlık kazanmış, yaptığı masajın sertifikasına sahip kişiler. yapılan masaj da uluslararası kabul görmüş tekniklerden oluşuyor. mutlaka spa'ya göre özelleşmiş masajlar da mevcuttur ama her gittiğiniz spa'da adını duyacağınız masajlar klasik masaj (isveç masajı), aromaterapi masajı, sıcak taş masajı, derin doku masajı, refleksoloji ve spor masajıdır.

    bizim alışılageldik hamam kültürü spa'lar için geçerli değildir. spa'nın daha bireysel bir deneyim olduğu söylenebilir. hamamlarda özellikle kadınların alışmış olduğu yemek, içmek, saç boyamak, hatta duruma göre oynayıp söylemek spa konseptinde mevcut değil. spa'larda sıklıkla karşılaşacağınız bir güzellik çeşitli baharat ve bitkilerden oluşmuş çaylar ve aromalı sulardır.

    müzik seçimi gittiğiniz tesise göre farklılık gösterecektir. genel olarak duyacağınız müzik uzak doğu enstrümantal müziğidir. benim kafama en uygun spa müziğinin örneği de şöyle zazie - relaxation(dimanche).
  • salus par aquam'in kisaltmasi. suyla tedavi yöntemlerinin genel ismidir.
  • termal eşşek.
  • società per azioni'dir italyanca anonim sirket anlamına gelen kısaltma.
  • ingilizce kaplica ya da sifali su kaynagi..
  • günde ortalamanın çok üzerinde çalışıldığını anlamanıza sebebiyet veren kelime. nasıl mı? iş yerinden çıkarsınız ve karşınızda koskocaman spa yazılı reklamlı bir afiş görür ve siz onu espieyy (share purchase agreement) diye okursunuz. acırsınız kendinize..
  • bitti rüya nin * klibinde harika gorunen essek spasi.bende istiyorum eve bir tane.
  • artık bir hamam, iki jacuzzi, bir sauna olan her yere verilmeye başlanmış ad. bence bir sakıncası yok da spa bu değil tabi. spa aslında kokoş işi, zengin malı da değildir ama işte pazarlama stratejisi nasıl tutuyorsa öyle gidebiliyor. spa öncelikle bir şifa merkezidir. ister terleyin atın, ister mineral mineral derinizden içeri davet edin. spa nefes almaya odaklandığınız yerdir. orman içi olması ekstra şahanedir.

    ve benim bu satırları yazarken oradaymışım gibi hissettiğim için habire lafını uzattığım, bitmez tanımdır.
hesabın var mı? giriş yap