• barış manço - kurtalan ekspres'in 1981'de türküola plakçılıktan çıkan 4.stüdyo albümünün ve bu albümdeki bir progressive şarkısının ismi. daha sonra albümün 1991'deki cd ve kaset yeni basımında plak şirketi tarafından barış manço'dan izin almadan ilgi çekmek amacıyla parçanın ismi "cacık" olarak değiştirilmiştir.parçanın orjinal adı "sözüm meclisten dışarı" 'dır.barış manço bir röpörtajında bu parçayı şöyle açıklar :

    " bu şarkımın çok derin bir anlamı var.bunu anlayabilmek için de derinlemesine düşünmek gerek.bu; bizim insanımızın dertlerini , kederlerini dile getirirken hiciv ve taşlama felsefesine dayandırılıyor.hıyar sözcüğünün yanlış anlamda kullanılmasına da karşıyım.istanbul'da adı salatalık olan bir sebzeye anadolu insanı hıyar diyor.

    sarı çizmeli mehmet ağa'da olduğu gibi bunda da bir şeyi vurgulamak istiyorum.mehmet ağa; köyünde toprağı, mehmet bey ise şehirde asfaltı çiğniyor. "sözüm meclisten dışarı" şarkımda çiğnenen ise hıyardır.bu şarkım; hepimizin başına gelebilecek olayların bir sentezidir. zaten şarkımı da ' ben zaten yanmışım dostlar... peki beni fırına mı koysalar...' diyerek sokrat'ın düz mantığı ile bitirdim..."

    (bkz: hıyarlı pasta)
  • rahmetli barış manço nun, 12 eylül 1980 ihtilali karşısındaki tepkisini sembolik yolla gösterdiğine inanılan 1981 tarihli albümünün ismi.

    bu çerçevede;
    - albümün ismi ihtilalle kapatılan büyük millet meclisine,
    - cacık ismiyle de maruf, ilk baskılarda ise albümle aynı ismi taşıyan, "bugünlerde kendimi hıyar gibi hissediyorum" diye başlayan eser, darbe karşısında sanatçının içine düştüğü hissiyatta,
    - ali yazar veli bozar adlı parça, gücü elinde tutanın düzeni kafasına göre değiştirme ihtiyacı duymasına,
    - arkadaşım eşek adlı parça ise ihitilalle birlikte vatanından uzaklaşma durumunda kalan rahmetli cem karaca ya,
    göndermedir şeklinde yorumlar yapılmıştır.
  • övünmek gibi olmasın ama dostlar
    bugünlerde kendimi hıyar gibi hissediyorum
    şöyle ince kıyım doğrasalar
    marmara, karadeniz, ege
    ve hatta akdeniz
    cacık olur diyorum

    barış manço - sözüm meclisten dışarı
  • baris manco'nun ta 81'de yaptigi, yetmislerdeki rock n roll/prog gecmisinden yerli pop'a kirildigi, kivrildigi album.. yine de hiti en bol, kitsch'i kivaminda, en renkli albumlerinden.. sarki listesi hepsini anlatiyor zaten..
  • cocuklugumda bastan sona dinledigimi hatirladigim ilk albumlerden biri olarak, kisisel tarih acisindan onemli baris manco albumu. evdeki kaset, turkuola baskisiydi, onu da hatirlarim. o zamanlar arkadasim esek, hal hal, ali yazar veli bozar daha cok ilgimi cekiyordu normal olarak, ama buyudukce donence, 2025, gulpembe, cacik gibi sarkilarin varliginin farkina varip, ozellikle ahmet guvenc'in bas gitar, nejat tekdal'in synth tinisina hayran oldugumu soylemeliyim.
  • 1981 tarihli barış manço albümü. içeriği şu şekildedir:

    1-alla beni pulla beni
    2-arkadaşım eşek (müzik: lale manço)
    3-sözüm meclisten dışarı
    4-şehrazat (müzik: nicolai kimsky korsakov, barış manço)
    5-gülpembe (müzik: ahmet güvenç)
    6-adem oğlu kızgın fırın havva kızı mercimek
    7-ali yazar veli bozar
    8-2025 (üçüncü ve son yolculuk)
    9-dönence (müzik: ahmet güvenç, celal güven, nejat tekdal)

    -söz-müzikler barış manço'ya aittir.
    -türküola firmasından çıkmıştır
    -kaset versiyonuna bu albümle beraber kaydedilen bahçede hanımeli, ce sera le temps ve hamburger'in yanı sıra daha önce 45'lik olarak çıkan hal hal da eklenmiştir. yine kaset versiyonlarında sözüm meclisten dışarı'nın adı cacık; 2025-üçüncü ve son yolculuk'un adı da 2025-üçüncü yolculuk olarak değiştirilmiştir.

    kurtalan ekspres:
    barış manço: klavyeler, akustik ve 12 telli gitar
    nejat tekdal: klavye
    bahadır akkuzu: elektro gitar
    ahmet güvenç: bas gitar
    celal güven ve caner bora: vurmalı çalgılar
    serdar akatlar ve serdar ertürk: nefesli çalgılar

    konuk sanatçılar:
    deniz tüney: vokal (alla beni pulla beni)
    rafet kazıl ve celal akatlar: nefesli çalgılar
    kemal yeşil ve ali kızılçay: yaylı çalgılar
  • barış manço'nun 1981'de çıkan dört numaralı stüdyo albümü.

    bu albümde, bir önceki albümü yeni bir gün'de olduğu gibi kurtalan ekspres eşlik etmiştir kendisine.

    barış manço diskografisindeki en kritik albümlerden biridir. şu yüzden ki; barış manço müzik tarzında bir dönüm noktasıdır sözüm meclisten dışarı.

    barış abi'nin 70lerde yaptığı albümleri (2023, baris mancho, yeni bir gün) genel olarak progresif rock olarak nitelendirmekte hiçbir sorun yoktur zannımca. türkiye'de ise manço'nun genel olarak bilinen yüzü, büyük oranda 80li ve 90lı yıllarda yaptığı parçaları ile bir pop rock sanatçısına aittir.

    işte 70lerin progresif rock tarzının pop rock'a dönüşmeye başladığı ve iki tarzın da mevcut olduğu albüm, sözüm meclisten dışarı'dır. sözüm meclisten dışarı, barış manço'nun geçiş albümüdür bu anlamıyla.

    kötü müdür? tek söz edemeyeceğim progresif öğeler bir yana, dönence gibi, şehrazat gibi, 2025 gibi parçaları taşıyan bir albüme kötü diyen taş olur. lakin, domates, biber, patlıcan'a açılan yol da ne yazık ki bu albümle başlamaktadır.

    edit: pek çok barış manço albümü gibi orijinal parça sıralamasıyla, kapağıyla türkiye'de ne hikmetse bu albümün de baskısı yok. ek parçalar, karışık parça sıralamaları, başka albümlerden parçalar, uyduruk kapaklarla ve fakat orijinal albüm ismiyle basılan albümlerden itina ile uzak durmak gerekir.
    barış manço gibi türkiye'nin en sevilen sanatçılarından birinin albümlerinin doğru düzgün edisyonlarla basılmıyor olması gerçekten incelenecek konu.
    öte yandan, ispanya'dan bir firma, guerssen firması gerçekten harika işler çıkarıyor bu konuda. itina ile yapılmış ve orijinal albümlere sadık kalınmış, ses kaliteleri de oldukça iyi olan cd ve plak baskılarını yapıyorlar. geçtiğimiz ay da sözüm meclisten dışarı albümünün cd ve plağını çıkarttılar. her iki versiyonunu da alan biri olarak gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.
  • çocukken hastasıydım ben bu şarkının. sardırır sardırır dinlerdim.
    ve sözüm meclisten dışarı ama dostlar bu günlerde ben de kendimi hıyar gibi hissediyorum. derdim de büyük üstelik kırka yarıp yine kırka bölseniz, kırk bostana gübre diye serpseniz, kırbin tane ot biter de kırkbin derde deva olur diyorum.
    ve merak ediyorum.
    çivi çiviyi söker derler,
    soğuktan donanı buzla ovarlar.
    ben zaten yanmışım dostlar,
    peki beni fırına mı koysalar?
  • tam bir bas gitar egemenliği yaşayan albüm. ahmet güvenç 'in bu muhteşem albüme katkısı muazzam. miks masasında bas gitarın tonları öyle kuvvetli ayarlanmış ki, elektro gitardan çok bas gitarı dinliyoruz.

    iyi ki böyle albümlerimiz var..
  • bulunduğu ortamdakileri anlattığı hıyarlığın dışında tutan kişinin sözü.
    "bu anlattığımı içimizden biri yaparsa eşşek bile olmaz, başkası yaparsa eşşoğlueşşektir," anlamına gelir. doğruyla yanlışı yapılan işe göre, değil de yapan kişiye göre değerlendiren kıyakçı tiplerin fiks sözlerinden biridir.
hesabın var mı? giriş yap