yanıtlar 6
  • mcas diye yeni bir sistem var. bu sistem uçak otopilotta olmasa bile bazı şartlarda uçağa burun aşağı hareket verdiriyor.
  • 737 diye bildiğimiz 737-600/700/800/900 yıllardır cfm56-7b motorları kullanmaktayken, max serisi yine cfm tarafından üretilen yeni (bkz: leap-1b) motorlarını kullanmakta. bu farklılık uçağın kalkış esnasında yaşadığı kazalarla ilişkili olabilir diye söyleniyor.
  • öğrendiğim bilgiye göre max üretimi normal üretimin bilgisayar sistemlerinin güncellenmiş uçuş sistemi mevcut.
  • eksisozluk, havacılık forumları, tecrubeli pilotların youtube sayfaları, faa ve boeing'in son zamanlarda yayınladıkları bültenlerden edindiğim bilgilerden anladığım kadarıyla:
    airbus'ın a320 yi geliştirip a320 neo uçağını yapması ve maliyet vs türünden kar elde etmesi üzerine boeing de benzer bir mantıkla hareket ediyor ve alışılagelmiş boeing 737 modelinde kanat ucu normalde yukarı doğru kıvrılıyorken bu modelde hem yukarıya hem de aşağıya uzanan bir çatal şeklinde ve asıl önemli değişiklik olarak leap-1b isimli motoru takıyor .
    bu motor normalden daha büyük ve ağır.
    uçağın motorlarının yerden belirli bir yükseklikte olabilmesi(yoksa tehlikeli olabilir) için motorları, kanatlarda biraz daha öne doğru ittirip yukarıya doğru yerleştiriyorlar.
    dolayısıyla uçağın ağırlık merkezi değişiyor. bu da uçağın manevra özelliklerini doğrudan etkiliyor ve stall denilen uçağın havada tutunma yeteneğini yok eden bir duruma girmesini kolaylaştırıyor.
    normalde ucaklar stall a girmesi durumunda(genelde burunu normalden fazla yukarı kalktığında+hızı düştüğünde kanatların yüzeyinden hava akışı engelleniyor) burunu aşağıya verilerek düzeltiliyorken, boeing bunu otomatik olarak algılayıp yapan mcas diye bir sistem eklemiş. yani bu sistem her stall algıladığında otomatik olarak burunu aşağıya indiriyor (bunu yapan kuyruktaki jackscrew denen mekanizma, bunu tetikleyen de mcas. mcas de bunu aoa(angle of attack denen bir sensorden anlıyor ama normalde 1den fazla sensorden veri alabilecekken bu sensorlerden sadece 1 tanesini kullanıyor) ).
  • motorlar daha büyük. sorunda bu.
  • teknik açıdan bence en olmaz dediğim bir şey vardı classic ve ng’lerdeki spoiler mixer unit kalkmış. buna ek olarak en güzel şey de ön e&e’de yer alan pseu bilgisayarının kalkıp tüm bakım işlerinin kokpitten kontrol edilmesi olmuştur. ayrıca apu air inlet kapağı değişmiştir. tabii ki dışarıdan ilk bakışta fark edilen özellik wingletlerin değişmesi kokpite girince ekranların daha büyük olması, menülerde gezerken cursor benzeri sistemin olması ilk aklıma gelen farklar olmuştur.