aynı isimde "sol (kriptopara)" başlığı da var
935 entry daha
  • yapay zeka, endüstri 4.0 ve robotların üretimdeki yerinin artmasının sonucunda %99'a ihtiyaç duymayan bir %1'lik azınlığa karşı ne gibi bir antitez geliştiriyorlar merak ediyorum. geçen erkan baş'ı gördüm, asabiydi, hala ermeni meselesiyle ilgili paylaşım yapıyor tip, yazık.

    halbuki dünya savaşına adım adım gidiyoruz, ukrayna'da durum rusların lehine ilerliyor, avrupa, savaş ekonomisine geçiyor, hollanda'da 18 yaşının üzerindeki insanlara askeriyeye davet geliyor, almanya'da zorunlu askerlik tartışılıyor, fransa avrupa'nın güvenlik sorunları için savaş tamtamları çalıyor.

    bu esnada birçok firmanın fabrikaları gerisin geriye tayvan'dan abd'ye taşındı. zira o bölgenin savaşın merkezi olacağını biliyorlar. abd zaten kendi kendine yeterlilik için yırtınıyor, bir yandan savaş teknolojileri, ve genel olarak teknoloji tam gaz gelişmekte. malzeme mühendisliğinin en uç örneklerini darpa ile bağlantılı firmalar gerçekleştiriyor, su yüzüne çıkan savaş teknolojileri bu haldeyken, şu an prototip aşamasında olan şeyleri hayal etmek zor.

    kısmen sivil firmalar da, gerek insan-makine arabirimi açısından (neuralink), öte yandan savunmaya odaklı firmaların var gücüyle çalışması, ayrıca 2016'da pilotsuz bir uçağın savaş gemisine inmesi, drone'lar için ground control, vs.. vs..) da insan kaybını minimuma indirecek gelişmelerdir, tabii ki amerika birleşik devletleri için.

    bugün çin'in zayıf noktası enerji, 5 sene içinde durdurdular durdurdular, yoksa bu bağımlılık, bildiğimiz dünyanın değişmesidir. mevcut düzende a.b.d.'nin de buna izin vermek gibi bir niyeti yok, olamaz da, eşyanın tabiatına aykırı.

    şimdi pasifikte çıkacak bir savaşı düşünelim. 2.ci dünya savaşı'nda insanlar bu kadar yoğun halde mega-kentlerde, metropollerde yaşamıyordu, yoğunluk bu değildi. buna rağmen tahmini 72 milyon (bazı kaynaklar 113 milyon diyordu yanlış hatırlamıyorsam) insan hayatını kaybetti. savaş öyle bir psikolojik yıkım yarattı ki ömründe ilk defa katyusha füzelerini görenler aklını yitirdi. savaştan kaçıp 2000'lerde hala ormanlarda yaşayan insanları internette bulabilirsiniz. o denli korku dolu, o denli yıkım gücü yüksek bir savaş.

    olası bir üçüncü dünya savaşında, yukarıdaki sebeplerden ötürü, çin'in zayıf noktası enerji kaynaklarının bombalanması, insanların savaştan değil açlıktan ölmesi demektir. çin-hindistan bölgesinde yaşanabilecek yıkıma dikkatinizi çekmek istiyorum.

    dahası, diğer ülkelerin bağımlılıklarının bulunması durumunda aksayacak üretim ve lojistik, gıda ve tıbbi malzemeler sebebiyle gene açlığa ve ölüme sebep olacak. afrikanın halini düşünmek istemiyorum. bu ayrıca göç demektir. kaosu hayal edebiliyor musunuz?

    ayrıca şu an yüzeye çıkmayan savaş teknolojilerinin yaratacağı yıkım (mesela geniş bir bölgenin elektrik sisteminin tahrip edilmesi gibi) da yukarıdaki listeleri kabartacaktır.

    savaşın hızlandıracağı malzeme mühendisliği, robotik, ve otomatizasyon teknolojilerinin dünyada nasıl bir işçi - işveren ilişkisi yaratacağını düşünmenizi istiyorum. bir fırtına geliyor, bu hepimizin hayatını alt üst edecek. insan haklarının hiçe sayılacağı, demokrasinin rafa kaldırılacağı bir tekno-faşizmdir bu.

    sokaklarda bar bar bağıran arkadaşlar, marksist teoriler, insan emeğine dayalıdır ve insan emeğinin piyasadaki karşılığı değersizleşince, hangi kozla hangi kavgayı verecekler? bu korkunç geleceğe karşı solun hiçbir antitezinin olmaması, bir dalalet halidir.
hesabın var mı? giriş yap