• 110000 km'dir biniyorum.
    eşeğe biner gibi kullanıyorum.
    kendi hatam yüzünden öntakım* değişti, 400 lira verdim.
    türkiyedeki benzin yüzünden de benzin pompası değişti, orijinal aldım, 600 lira verdim.
    6 yılda gayet makul bunlar.

    başka en ufak masraf açmadı.
    tavsiye ederim.
  • biraz uzun yazacağım. aracı almayı düşünmeyenler boşuna vakit kaybetmesin. sevgiler.

    2017 kasım ayında style paket fabia mk3’ü kampanya ile sıfır olarak 67,750 tl ye aldım. bu araç kendime ait ilk araç oldu. daha öncesinde babamın üzerine almış olduğum ama benim kullanımımda olan 2011 nissan note 1,5 dcı tekna araç vardı. fabia’yı ilk kullanınca 2011 model nissan note’dan sonra araç teknolojisinin amma da ilerlediğini düşündüm (lüks araçları tahmin edemiyorum bile). sürüş keyfi, ses yalıtımı, fren yumuşaklığı ve fren performansı beni etkiledi.

    yaklaşık 1,5 yıldır her gün kullanımımda olan fabia hakkında ben de birkaç bilgi vermek isterim. 1,0 tsi motor alacaklar için de bir yardımcı kaynak olacağını düşünüyorum. o zaman başlıyorum!

    - 3 silindir 1,0 turbo beslemeli motorun 110 beygirlik güç ürettiğini söylüyor veriler. 90 beygirlik 1,5 dizel motor kullanan nissan note dan sonra bu araç bana inanılmaz seri ve güçlü geldi. ara hızlanmaları 20-100 km/s hız aralığında çok çok iyi. peki neden aralığı 0-100 vermedim? çünkü ilk kalkışta kavrama yapıp ivmelenmesi ile gaz pedalına dokunmam arasında ufak bir gecikme var. sadece kalkışta yaşıyorum bunu ama alıştım ve ilk bir hafta ilgincime gitse de aktif kullanımda herhangi bir zararını görmedim.

    - motorun güçsüz kaldığını 100 km/s üzeri ara hızlanmalarda yavaş yavaş fark ediyorsunuz. bunun yanında yokuşta çıkamama, sanki destek istiyormuşçasına bir hisse asla kapılmıyorsunuz. canavar gibi tırmanıyor.

    - araç normal sürüş modunda yüksek vites/düşük devir mantığında takılıyor. bu yüzden gaza çok yüklenmezseniz yavaş hızlanan ama bununla beraber az yakan bir sürüş elde etmiş oluyorsunuz. gaza biraz fazla dokununca eğer gerekli görürse vites küçültüp seri bir şekilde hızlanıyor.

    - eğer aracı s modunda kullanırsanız bu kez araç normalin üstünde yüksek devirde kalıyor. aslında param çok olsa hep s modunda kullanırım. gaz tepkileri gözle görülecek şekilde hassaslaşıyor ve aracın asıl kapasitesini burada görüyoruz. fakat ben akaryakıtın litresine günümüz pompa fiyatından para yağdırmak istemediğim için sakin sakin sürüyorum. biraz sonra bahsedeceğim yakıt değerlerini de sakin kullanımım ile edindiğimi ön bilgi olarak vereyim.

    - araç yakıt tüketimi hakkında şunları söyleyebilirim; benim sakin bir sürücü olmamla da alakalı olarak istanbul içinde trafikte 5,5-6,5 arası (trafik olan güzergaha göre değişiyor). şehirler arasında ise en son ramazan bayramında istanbul-manisa arasını 4,5lt/100km olarak tamamladım. dönüş yolunda klima açık ve araçta ekstra yük ile geldim ve bu değer 5,1 lt/100 km olarak yol bilgisayarında güncellendi. eğer şehir içinde s modunda apaçi gibi sürmek isterseniz de yakıtın önü açık. 8,5 litreleri gördüğümde oldu ama hiç bir zaman ortalamam 10lt leri görmedi.

    - aracın kendi lastikleri çok sert ve ses çıkarıyor. ıslak zemin performansı iğrenç. eşim kullanırken yağışlı havada yolda spin attı. birkaç kez ben de çok sert fren yapmamış olmama rağmen abs yi tetikledi ve biraz kaydım. lastiklerimi geçtiğimiz kışın başında değiştirdim ve michelin crossclimate plus modelini aldım. şu anda lastikten yana kafam rahat. tavsiye olarak kendi üzerinde gelen lastikleri ivedilikle değiştirmenizi öneririm.

    - yeni lastiklerimle yol tutuşu inanılmaz derecede arttı. bu arada eski lastiğimle de nissan note ile kıyaslayınca iyiydi fakat bir hız limiti var ve onu zorlayınca kayacakmış hissini alıyordum. lastikleri değiştirince farkı çok iyi anladım.

    - anahtarsız kullanım ve start&stop özellikleri style paket ile geliyor. araca biner binmez s&s kapatıyorum, internette şehir içi kullanımında araca zararı olduğu yönünde ikna edici bir yazı okumuştum ama şu anda yanlış bilgi vermemek adına bir şey yazamıyorum.

    - aracın iç dizaynından bahsetmek gerekirse iç tavan yüksekliği diğer vag grubu ve kendi dengi olan polo ve ibiza’ya kıyasla inanılmaz iyi. iç alan genişliği, faydalı işe yarar gözler konusunda bekleneni karşılıyor. yolcu tarafı torpido gözü üstünde piyano siyahı parlak bir plastik kaplama var. ilk alındığında çok güzel görünen bu kaplama zamanla çiziliyor. değiştirildiğini gördüm internette ama gerek var mı bilmiyorum, benimki rahatsız olunacak kadar çizilmedi henüz.

    - otomatik kararan dikiz aynanın bu denli konforlu olacağını düşünmezdim. çok işe yarar bir özellik. ısıtmalı yan aynalar da kışın aynaların hemen normale dönmesini sağlıyor.

    - arka koltuk diz ve baş mesafesi oldukça iyi.

    - skoda surround style paket ile geliyor. ses sistemi bindiğim diğer araçlarlaa kıyasladığımda çok başarılı buldum. style pakette 4 hoparlör + 2 tweeter ile geliyor. bunun yanında her zaman ford marka araçlarında ses sistemini beğenmişimdir.

    - apple carplay herkes tarafından aşırı övülüyor. ıphone marka telefon kullanmama rağmen car playi açmıyorum diyebilirim. ne zaman araçlardaki ekranların tepki süresi telefonlardaki kadar hızlı olur, o gün kullanırım. zaten yandex.navi varken apple haritaları kullananda ne bileyim..

    - internette sanırım eski modellerinde var olduğu söylenen trim sesleri 30 bine yeni ulaşmış aracımda henüz hiç olmadı.

    - belki dsg arızalanır da biyerime kaçar korkusuyla internette okuduğum her önlemi alıyorum. nedir bunlar? yoğun trafikte aracı manuele alıyorum (yoğunluktan kastım araç 1 ile mi gitse 2 ile mi gitse karar veremediği yoğunluklar) onun dışında manuele hiç almıyorum. park ederken aracı önce boşa alıp sonra elfrenini çekip ardından da aracı park konumuna almak. işte sadece bu iki şeye dikkat ediyorum ve şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.

    - bir skoda klasiği olarak araçta şemsiye çıkması çok hoş ?

    - hız sabitleyici olmamasının eksiğini uzun yolda çok yaşıyorum. bunun dışında hız limitleyici ile geliyor ama hiç kullanmadım. ne amaçla kullanacağımı da bilmiyorum zaten, istemeden yüksek hızlara hiç çıkmadım ya da hızdan dolayı ceza hiç yemedim.

    - otomatik yanan farlar da gerçekten konforlu. bu tarz basit ama kullanışlı özellikler beni sevindiriyor. keşke yağmur sensörü de olsaymış hehe.
    araç hakkında söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. ekleyeceğim farklı bir bilgi olursa yazımı güncelleyeceğim. sorusu olan varsa yeşillendirebilir.
  • 2001 model 101 bg'lik benzinli versiyonuna sahipken ailecek çıktığımız istanbul - ordu seyahatini tek depoyla tamamlamasını (ki 950 km idi yamulmuyorsam) araç içindeki aile bireyleri hariç kimseye inandıramadığım fantastik araç. birkaç kişi inanır gibi oldu, onlar da "80 km ile mi gittiniz bütün yol?" gibi sorular sordu.

    valla tek depoyla gittik lan niye yalan söyliyeyim?
  • kendi sınıfının en geniş otomobilidir. birçok kullanım artısı olması karşısında fiyatı ile de ön plana çıkmaktadır. her ne kadar bayan arabası sıfatı üzerine yapışsa da alırken bir dakika bile tereddüt edilmemelidir.

    not: yeni aldığınız aracınızı servisten çıkartırken an anahtar ile beraber verilen biçimsiz aparat anahtarlık değil, anahtarın içerisinde bulunan çipin şifreleridir. bu neki be deyip atmayın çöpe. bir anahtar için 500 milyon istiyorlar. bu arada bu aparatı sakla diye uyarmayan servisi cümle alem s.ksin. (bkz: töbe töbe)

    edit: sattık arabayı. ikinci eli olmayan, zarara uğratan bir arabaymış bu.
  • 2016 model 1.2 tsi 110hp modelini yaklaşık 2,5 aydır kullanmaktayım. 3500 km yaptım. araç benim gözümde tam bir f/p aracı. oldukça fonksiyonel. evet iç malzeme kalitesi pek iyi olmayabilir. ama sert plastiğin, yumuşak yüzeyle karşılaştırınca ucuzluk hissiyatı vermesinden başka, kendi segmenti içinde kötü hissettiren bir yanı olmadı.
    ilk dönemde uzun yollarda lastik sesi çok rahatsız etti. ama fabrika çıkış lastiğinin gürültüsüymüş o. kış lastiğine geçince o da gitti ki kış lastiği normalde daha çok ses yapar. yaz lastiğine dönerken daha sessiz bir lastik takımı almayı düşünüyorum. bakalım.
    aracın yakıt tüketimi ideal. keşke dizel alsaymışım dedirtmedi. şehir içi şehir dışı karışık tüketimde 1 depo sonu ortalaması 6 litre kadar oluyor. şehir dışında 90-110 bandında gidersem ortalama 5 litre yakıyor.
    özellikle 0-50 km hızlanması yine sınıfı ve fiyatı için oldukça iyi. 3,5 saniye civarında. gaz pedalı düşük hızlarda biraz fazla duyarlı geldi bana. ya rölantide giderim ya da fırlarım yaklaşımıyla bir apaçi gibi hissetmeye sebep olabiliyor.
    ses sistemi gayet iyi. bağlantı kolaylığı, dokunmatik panel vs bunlardan zaten çokça bahsedilmiş ve gerçekten efsane. sürüşe ara verdikten sonra araca tekrar binildiğinde bluetooth ile otomatik olarak bağlanıp müziğin kaldığı yerden devam etmesi gibi sevimli küçük sürprizleri var.
    direksiyon tuşları çok fonksiyonel ve çok pratik.
    araç b sınıfı olmasına rağmen özellikle ön kısım oldukça ferah hissettiriyor.
    otomobil dünyasını araştırma öğrenme geçmişim 4 aylık bir süre bile değil aslında ama ayar yemeyi göze alarak izlenimlerimi belirteyim dedim. çünkü ben alırken, fabia çevremdeki kimsede yoktu ve buradaki yorumlar çok değerli hale geldi.
    velhasıl kelam, bu fiyatta olan araçların hangisi olursa olsun mutlaka bazı belirgin eksik yanları olacaktır. bunlara verdiğiniz önemi sıralayıp buradaki yorumlara da bakarak, idealinize en yakın aracı seçmek, en makulünü bulmak olası.
  • aldığım 2008 modelinde cd'yi alıp geri vermeyen terbiyesiz bir teybe sahip araba. ama adam edicem hergeleyi az kaldı. sedan modelinin bagajına küçük bir dana sokabilirsiniz o derece geniş. *
  • 2008 hatchback modelini kullandığım ve şimdiye kadar üzmeyen araç.

    başkalarının da başına gelirse referans olsun diye geçen hafta yaşadığım bir sorunu paylaşmak istedim.
    aracın ön panelinde "ön kızdırma sistemi"ne ait ikaz lambası yanıp sönmeye başladı ve yol bilgisayarı "engine fault workshop" (kaba tercümesi: motor hatası, servise götür) hatası verdi.

    serviste stop lambalarının patladığını fark ettik. ampuller patlayınca da bu ikazı verebiliyormuş. 4 ampul değişimi 15 lira tuttu.

    yolunuz açık olsun.
  • sert frene sahip, benzin yakmayı çoğu zaman unutan, masrafsız olması için iki hoparlörlüsünü de tercih edebileceğiniz, araba çalışırken kontak kapalı izlenimi yaratabilen küçük klasmanın en tasarruflu arabası. komünist kültürü (parçalarının sağlamlığı) ile alman kültürü (dizayn, konfor, güç) ortak ürünü diyebiliriz. 1.2 motora göre çabuk hızlanabilen ama yine de benzin konusunda çok cimri bir arkadaş kendileri.
  • 2 yıl boyunca kahrımı çeken az yakan çok kaçan oturgaçlı götürgeç. tutmuyor, piyasası yok, satamazsın, aman haa sakınn diyenlere aldırmadan gönül rahatlığıyla alınıp binilebilir. ilana koyuldugu gecenin sabahına 2 yıl önce aldığım fiyatın 1000 tl fazlasına satıldı. üstelik araçtaki kazadan dolayı değişen 2 çamurluğa rağmen. alın binin.

    sahibini üzmeyen araç.
  • 1.2 tsi 90 ps benzinli full donanımlısı 47 bin lira. karma yakıt verisi: 4,7. içinde yok yok. aklım gidiyor. yaris'e, corsa'ya bakıyorum, çeşit çeşit modeli var, birinde şu özellik var diğerini seçsen başka bir özellik eksik ama bu arabada bu fiyata çok şey var.

    ön yan hava yastıkları
    arka disk frenler
    ön sis farları
    üçüncü arka kafalık
    sürücü ve ön yolcu hava yastıkları ve gergili ön emniyet kemerleri
    ön yolcu hava yastığı iptali
    arkada üç noktadan bağlı emniyet kemerleri (üç yolcu için)
    sürücü yorgunluk tespit sistemi
    elektronik stabilite kontrol sistemi (esc)
    anti blokaj fren sistemi (abs)
    hidrolik fren asistanı (hba)
    motor çekiş kontrol sistemi (msr)
    elektronik patinaj önleme sistemi (asr)
    elektronik diferansiyel kilidi (edl)
    elektronik stabilite frenleme sistemi (esbs)
    direksiyon yönlendirme tavsiyesi (dsr)
    çoklu çarpışma freni (multi collision brake)
    elektronik diferansiyel dağıtıcısı (xds)
    yokuş kalkış destek sistemi
    immobilizer, vın kodlu etiket
    kaza sırasında yakıt akışını kesme sistemi
    lastik basınç kontrol sistemi
    sürücü emniyet kemeri ikaz ışığı
    arka yolcu koltuklarında ısofıx (çocuk koltuğu sabitleme özelliği)

    far sensörü (eve geliş, evden çıkış, tünele giriş, gündüz lambası)
    bolero 6.5” dokunmatik multimedya sistemi
    bluetooth
    arka yolcu bölümünde 2 hoparlör
    ön kol dayama ünitesi
    anahtarsız çalıştırma sistemi (kessy go)
    yükseklik ayarlı ön yolcu koltuğu
    maxi-dot bilgi ekranı
    3 kollu çok fonksiyonlu deri kaplı direksiyon simidi
    deri kaplı vites topuzu ve el freni
    klimatronik ( tam otomatik klima)

    yükseklik ve derinlik ayarlı elektro-mekanik takviyeli direksiyon simidi
    start&stop sistemi
    fren enerjisi geri kazanım sistemi
    sd kart okuyucu
    usb ve aux-in bağlantı noktası
    4 hoparlörlü ses sistemi (2 hoparlör + 2 tweeter)
    yükseklik ayarlı sürücü koltuğu
    elektrikli ön ve arka camlar
    elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar
    çok fonksiyonlu yol bilgisayarı
    uzaktan kumandalı ve katlanabilir anahtarlı merkezi kilit
    manuel klima
    gözlük saklama gözü
    asimetrik olarak katlanabilen arka koltuk sırtlıkları
    15" boyutunda stepne (185/65 r15)
    yıkayıcılı arka cam sileceği

    6.0 j x 15” kapaklı çelik jantlar
    mercekli ön farlar
    dış dikiz aynalarına entegre yan sinyal lambaları
    krom çerçeveli ön ızgara
    led gündüz farları
    gövde renginde dış dikiz aynaları ve dış kapı kolları
    krom kaplama iç kapı kolları

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap