• (bkz: benzetim)
    teknik anlamada benzetim, gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir `(banks ve carson, 1984)`. sistem objeleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.
    benzetim bir araçtır ve günümüzde mevcut olan ve daha önemlisi de yarın da mevcut olabilecek işlemler hakkında objektif bilgiler sağlar. gerçek bir şeyin taklit edilerek yapılmasıdır.
    günümüzde, taklit edilen gerçek bir olay genelde bilgisayar yardımıyla modellenmektedir. örneğin bilgisayar üzerindeki bir uçuş simulatörü, uçuşun bazı kurallarının bir bilgisayar üzerinde öğretilmesi amacıyla kullanılan bir benzetim modelidir. pilotun kokpitte göreceği ekranın bir benzerini bilgisayar ekranında görmesi ve uçuşu kontrol etme işlemlerini sanki de gerçekten uçaktaymış gibi yapması, bir benzetim olayıdır.
    ayrıca sinyalizasyon sisteminde, trafik ışıklarının planlanması ya da hizmet ve üretim sektöründe kuyrukların ve birikimlerin planlaması vb. amacıyla kullanılan bir matematik modelleme yöntemi olarak yerini almıştır.
    batı dillerinde benzetim karşılığı olarak şu terimler kullanılmaktadır: simulation (almanca, fransızca, ingilizce), simulazione (italyanca), simulación (isapanyolca), simulação (portekizce) ve simulatie (felemenkçe)
    bu terimler, “benzer” anlamına gelen “similis” kökünden gelen, bir şeyin benzerini (taklidini) yapmak demek olan ve 14. yüzyıldan beri latincede kullanılan “simulare” sözcüğünden türetilmiştir.
    simülasyonlar öğrenmede giderek popülerleşen bir yöntem haline gelmiştir. simülasyonların, kullanılan diğer yöntemlerden daha ilginç ve öğrenciyi motive edici olduğu, bilgisayar teknolojisinde daha iyi bir kullanıma sahip olduğu, “gerçek hayatta öğrenme “ den daha hoş olduğu kanısına varıldı. bu bölüm, simülasyonların çeşitli tiplerini tanımlar, avantajlarını tartışır, tasarımlarındaki kritik faktörleri çözümler ve gelişimlerine eşsiz bazı etkinlikler önerir.
    eğitimsel simülasyonlar, kullanıcının simülasyonla etkileşim içinde öğrendiği bazı olgu veya etkinliğin modu olarak tanımlanabilir. simülasyonun bu tanımı, microworlds, sanal gerçek ve durum taban senaryolarının bazı tipleri gibi çeşitli yeni teknikleri cisimleştirir.
    simülasyon tanımımız, film animasyonları ve oyunların birçok tipinde olduğu gibi bazı formatları reddeder. çoğu zaman bunlar bazı taklit veya gerçeğin gösterimidir. bunlar tipik olarak herhangi bir iç modele dayanmazlar. bazı programlar simülasyon oyunları olarak adlandırılır. simülasyon tanımımıza göre bu uygun terimdir(temelde olanla etkileşim içinde öğrenme) ve oyunun özelliklerini yansıtır(yarışma, yönetme, kazanma ve kaybetme). ancak harekete geçiren aygıt olarak yalnızca model veya etkinliği kullanan program (örneğin; carmen sandiego programlarının dedektifliği kullanması), yalnızca oyun veya alıştırma olarak sınıflandırılır. bu genellikle böyledir.
    simülasyonlar olgunun benzerini yapmazlar. değiştirerek ona bazı ekleme ve çıkarmalar yaparak ayrıntılarını veya özelliklerini aynı zamanda basitleştirebilirler. bu kritik bir noktadır. bazı simülasyon tasarımcıları bu yanlışsız gösterimin en iyi simülasyon olduğunu ileri sürerler. bu mühendislikteki simülasyonlar için gerçek olabilir ancak araştırıldığında görülür ki eğitimsel simülasyonlar için durum bu değildir. basitleştirilmiş modeller kullanıldığında öğreniciler problemler çözebilir, yöntemleri öğrenir, olguların özelliklerinin ne anlama geldiğini ve nasıl kontrol etmek gerektiğini ya da hangi hareketlerin farklı durumlar için kullanıldığını kolayca kavrayabilirler. herbir durumda amaç öğrenicilere yardım edecek olgu ve yöntemlerin kendi zihinsel modellerini inşa etmek bunun için onlara olanaklar sağlamak, verimli ve emniyetli bir şekilde pratiği keşfetmelerini o modelleri test edip ve geliştirmelerini sağlamaktır. model basitleştirildiğinde bu daha etkin bir şekilde yapılabilir.
    basitleştirme modeline ek olarak eğitimsel simülasyonlara gerçek dünyada var olmayan bazı elementler de eklenebilinir. geribildirimler, ipuçları ve benzer teknikler yeni başlayan öğrenicilerin bazı karmaşık yapıları ve yöntemleri daha kolay ve çabuk anlamalarına yardımcı olur.
    simülasyonların konuları büyüleyici ve meydan okuyucu olmalıdır. simülasyonları önceden tartışılan metotlardan tasarlamak ve geliştirmek oldukça zordur ama aynı zamanda kullanıcı tatmini ve öğrenme açısından faydaları çok daha büyük olabilir.

    simülasyon tipleri
    eğitimsel simülasyonları kategorize etmek için çeşitli yaklaşımlar önerilmiştir. (gibbons, fairweather, anderson & merrill. 1997; goodyear, njoo,hijne & van berkum 1991; reigelut & scwartz 1989; towne 1995; van joolingen & de john 1991). esas eğitimsel simülasyonları birşeyin nasıl yapılması gerektiğini öğreten ve bir şey hakkında bilgi veren olarak iki gruba ayırabiliriz. bir şey hakkında bilgi veren grup kendi içinde fiziksel ve tekrarlanan simülasyonlar olarak; bir şeyin nasıl yapılması gerektiğini öğreten grup ise gene kendi içinde yöntemsel ve durumsal simülasyonlar olarak alt gruplara ayrılırlar.
    bir şey hakkında bilgi verenler;
    *fiziksel (physical)
    *tekrarlanan (ıterative)
    bir şeyin nasıl yapılması gerektiğini öğretenler;
    *yöntemsel (procedural)
    *durumsal (situational)
    bu sınıflamadaki dört biçimden her biri birkaç nedenden dolayı daha yararlıdır. öncelikle simülasyonunun ne anlama geldiği ve terminolojiyi aydınlatmaya nasıl yardım ettiği konusunda bir anlaşmazlık vardır. simülasyon kelimesi farklı disiplinlerin kişilerine farklı imalarda bulunur. inşaat mühendisleri veya iktisatçılar simülasyonlara başvurduklarında büyük bir ihtimalle tekrarlanan(ıterative) simülasyonları kullanmayı düşünürler. psikologlar ve işadamları tipik olarak durumsal (situational) simülasyonları tercih ederler. oysa profesyonel eğiticiler genellikle fiziksel (physical) veya yöntemsel (procedural) simülasyonları kullanırlar.
    fiziksel simülasyonlar
    fiziksel simülasyonlarda kullanıcıların daha kolay kavrayabilmeleri için , fiziksel madde veya olgular ekranda temsil edilirler. fizik ve biyoloji bilimlerinde (yerçekimi, göz, kimyasal bağlanmalar, hava ), mühendislikte (iç yakımlı makineler, güç boyunca elektriğin iletimi, bilgisayar mantık devreleri) ve sosyal bilimlerde (ekonomi, şehirsel planlama, psikoloji ) birçok örnek vardır.
    tekrarlanan simülasyonlar
    tekrarlanan simülasyonlar fiziksel simülasyonlara oldukça benzerler. çünkü her ikisi de bir şey hakkında bilgi verirler. ilk fark öğrenicinin simülasyon ile etkileşimindeki tarz farkıdır. bu tür simülasyonlarda öğrenci başlangıçta değerleri seçer ve daha sonra olaya müdahale etmeksizin ne olduğunu izler. öğrenci daha sonra işlemi sıfırlar ve değişik değerler vererek işleme devam eder. sonuçlardaki değerlerin değişikliklerini izleyerek öğrenmeye başlar.
    bazı araştırmacılar öğrenicilere bilimsel keşifleri öğretmek için bu tür simülasyonlara başvururlar. çünkü bilimsel yöntemleri uygulamak, araştırmak, bilimsel olguların temelinde yatan modellere ulaşmak için deneyler tekrarlanmalıdır. bu tür simülasyonlar kullanıcıya bu imkânı tanır. bu simülasyonların amacı kullanıcıya temelde olan modelleri söylemek değildir ama kullanıcı bu bilgilere tekrar tekrar araştırma yaparak deneyerek kendisi sahip olabilir.
    yöntemsel simülasyonlar
    yöntemsel simülasyonların amacı bazı hedeflere ulaşmak için izlenmesi gereken yolu kullanıcılara öğretmektir. örneğin bir uçağın uçuşu gibi. tipik olarak yöntemsel simülasyonlar simüle edilmiş fiziksel maddeleri kapsarlar. çünkü öğrenici gerçek yöntemleri bunları kullanarak öğrenecektir. burada fiziksel maddeler yöntemleri anlatmak için şartlara bağlı kalınarak kullanılırlar oysa fiziksel simülasyonlarda fiziksel maddeler simülasyonun odağıdır.
    yöntemsel simülasyonların önemli bir tipi laboratuar simülasyonlarıdır. bu tür simülasyonlar genellikle gerçek laboratuar faaliyetlerinin yerine konulamazlar ama öğreniciyi o faaliyetlere hazırlarlar ve bunların nasıl bir şey olduğu hakkında öğrenciye bilgi verirler.
    durumsal simülasyonlar
    durumsal simülasyonlar farklı durumlarda insanların tavırları, davranışları ve organizasyonların durumları ile uğraşır. yöntemsel simülasyonların özel bir tipi olarak dikkate alınabilirler ancak çeşitli nedenlerden dolayı onları birbirlerinden ayırmak daha yararlıdır.
    yöntemsel simülasyonlarda öğreniciler, alternatifleri keşfetmeleri ve etkilerini görmeleri için cesaretlendirilirler. bunlar diğer kişiler ve organizasyonlarla daha fazla etkileşim içinde olduklarından gerçeğe daha yakındırlar. kişilerin ve organizasyonların davranışları makinelerinki ve fiziksel maddelerinki gibi tahmin edilemez. örneğin bir iş simülasyonunda, bir ürünün fiyatının rakip ürünlerden daha ucuza düşürülmesi daha fazla müşteri ile sonuçlanabileceği gibi tam tersi bir durum olup değişik nedenlerden dolayı müşteri kaybına da uğrayabilirsiniz.

    (bkz: alınteri)
    (bkz: şukela butonu sağda)
    (bkz:bu yazı marmara üniversitesi böte 1.eğitim 3.sınıf öğrencileri adına yazılmıstır... )
  • endustri muhendisligi bolumunun en zor derslerinden biridir. gercek hayatta uygulanacak bir seyi genellikle bilgisayar ortaminda deneyip sonuclarina gore kararlar alinir. simulasyon sayesinde ya o sistem uygulanir ya da uygulanmaz.
    tek dogru hic bir zaman yoktur. tek bir sonuc yoktur, her denemede ayri seyler cikabilir cunku veriler random number uretilerek ortaya cikar. genellikle stokastik sistemlerdir.
  • modelleme. ilişkin olduğu nesnenin gerçeğine yakın davranış sergileyen bilgisayar programı. örnek: yarış otomobilleri simülasyonu
  • yanlış göstermek anlamına gelen similar ve similis köküyle bağlantılı gibi görünen simulation, latince simulationem yani ;”yapar gibi görünmek; taklit etmek ,benzemek “ den kökenlenmektedir. eski latincede semol (anlamı ; beraber ), ve ingilizce same ile de ilgisi olduğu söylenmektedir. bir sistemi temsil edebilecek bir model oluşturma olarak tanımlanan simulasyon çoğunlukla oyun ve deneyler için kullanılan bir terim halinde varlığını sürdürmüştür. bahsedilen simülasyonun tarihi wei chi olarak bilinen çin savaş oyunlarından , 5000 yıl öncesinden gelir ve 1780‘lere kadar devam eder . prussian’lar bu oyunları ordularındaki trenlerde kullanmaya başlamasından sonra , tüm askeri güçlerin başkanları , simüle edilmiş çevre koşulları altında askeri stratejileri test etmek için savaş oyunlarını kullanmışlardır.

    post-yapısalcı felsefede sıklıkla söz edilen simulakrum ve simulasyon evrenine bakacak olur isek;

    simulasyon , jean baudrillard'a göre orijinali, gerçeği, ilk örneği olmayan; kendisi zaten kopya olan bir şeyin kopyasını anlatan terim . artık her kavram televizyonlarda görselliğe dönüşürken, insanlar bu rahatlık sayesinde herhangi bir şeyi derinlemesine düşünememektedir ve iletişimi sağlamak adına yaratılan cansız kitle iletişim araçları kendilerine yüklenen işlevden, yani araci olma konumundan çıkıp bağımsız bir kendilik haline gelmiştir. birey bu durumu sadece -çaresizlik içinde- izlemektedir; herseyin farkindadir. baudrillard'ın örneğine bakacak olunursa : birey televizyonda bir iç savaşı , herhangi bir tuvalet kağıdı reklamıyla aynı duyarsızlıkla izlemektedir. televizyonu kapattıktan sonra iç savaş devam etse bile onun için bitmiştir. işte bireyin yasadığı bu evren simülasyon evrenidir. hersey görüntülerden ibarettir ve cansızdır diyerek simulasyon evrenini bir çırpıda anlatır.

    kutsal kaynaklarda sıkça bahsedilen olduğumuz durumun, yerin bir simulasyon olduğunun altı çizilerek vurgulanmaktadır . bu kadar sık vurgulanması inanışların kendi yapısından gelebilir ancak gösterilenler, anlatılanlar ortaktır ;

    “onlar, dünya hayatından (yalnızca) dışta olanı bilirler.” rum/7
    “öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın...” fatır /5
    “senin önünde garibiz atalarımız gibi. yeryüzündeki günlerimiz bir gölge gibidir, kalıcı değildir.” * i. tarihler, bap 29, 15
    “bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, '(eğlence türünden) tutkulu bir oyalama', bir süs, kendi aranızda bir övünme , mal ve çocuklarda bir 'çoğalma-tutkusu'dur. bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer-çöp oluvermiştir.” ,“ dünya hayatı, aldanış olan bir görüntüden başka bir şey değildir.” hadid /20
    -------- ---------------- ---------------
    deleuze , simulasyon, gerçeğin bir imgesini kurarak işler ve baştan çıkarır: yön ve değer yanılsaması verir derken baudrillard’ın kuramına sıkça değinerek kişinin onun ( o evrenin ) oyunlarını oynaması için ona inanması gerektiğini söyler. (bkz: inanç)
    inanmadığımızda bu simulasyon evreninin yok olacağını dolaylı olarak anlatmaya çalışırken, bir çok günümüz popüler anlatısının (örn. matrix, existenz vb.) bu simulasyon kuramından yola çıktığını , bu kuram ile kuvvetlendirildiğini görmekteyiz. bu konuda yazılan yayın ve eleştirilerin çokluğu ise dikkat çekicidir. “simulasyonların tersinebilirliğini göstererek kişi, simulasyonların değer yanılsamalarını yıkar”
    son olarak ;
    “her şey gerçeğin yokluğunun etrafında dönerken” baştan beri yapılmış, yazılmış, herkesin rolünü oynadığı bu evren kurgusunda, birazdan rolü bitecek ve evine dönecek bir aktörden daha fazla şey olmadığımızı bilerek, hayatın ritüellerinin etrafında mutlu ve huzurluya özenen hayatlarımızla idame edeceğiz. bir anlamda kendi öykülerine ve kendi simulakrumlarına gerçekten inanıp bunlar tarafından baştan çıkarılacağız. (bkz: like a prayer)

    (bkz: kurgu)
    (bkz: wei chi)
    (bkz: simulacrum)
    (bkz: matrix)
    (bkz: algılama lojistiği)
    (bkz: virilio)
    (bkz: kopya)
    (bkz: aktör)
    (bkz: varlık)
    (bkz: yokluk)
    (ara: akıl)
    (ara: fikir)
  • masturbasyon da bir çeşit simulasyondur.*
  • bir köken ya da gerçeklikten yoksun gerçeğin modeller aracılığıyla türetilmesine denir.

    jean baudrillard bunu anlatırken simülasyon alegorisi olduğunu düşündüğü bir borges masalı örneğine başvurur: bir imparatorluğun haritası imparatorlukla birebir eşit bir boyuta ulaşır. imparatorluk çökünce harita da parçalanır ve çürüyerek özüne yani toprağa dönüşür.

    (bkz: hipergerçek)
  • bu konuyu bilmeyen birisine simulasyon dedildiğinde ilk önce akla üç boyutlu modelleme gelmektedir. fakat endüstri mühendisi olan veya halen okuyan arkadaşlarımız bunun ne demek olduğunu çok iyi bilecektir. işin temelinde ekonomik sistemler için gelecekle ilgili öngörülerde bulunmaya çalışmak yatar. çeşitli verilerin toplanıp istatistiksel yöntemler kullanılmasıyla "gelecekte nedir, nasıl olur, ne yapılmalıdır?" sorularının cevapları aranmaya çalışılır. 60'lardan sonra bilgisiyarların gelişmesiyle bu alanda da sıçramalar yaşanmıştır. aklıma geldiği kadarıyla 80'lerin ortasında yazılan siman 3.5 ve windows ortamına uyarlanmış bir program olan arena en popüler simulasyon programlarıdır.
  • simulations are like miniskirts, they show a lot and hide the essentials.
    -- hubert kirrman
hesabın var mı? giriş yap