• 'don't u forget about me'
    diye guzel bir parcalari vardi, hala var
    severiz sayariz
  • 1978 yılında kurulmuş, aktif olarak müziğe devam etmekte olan iskoç grup.

    johnny and the self abusers ismi altında ve başarısız bir single dan sonra solist jim kerr ve gitarist charlie burchill, david bowie nin jean genie şarkısından esinlenerek kurdukları yeni gruba simple minds ismini verirler ve ertesi yıl önce life in a day ardından da real to real cacaphony albümlerini yayınlarlar. sonraki yıl empires and dance gelir. bu dönemde elektronik müzik in belki de en önemli grubu olan alman grup kraftwerk den oldukça etkilenmişlerdir. grup olumlu eleştiriler almakta ancak satışlar pek iyi gitmemektedir. biraz daha pop a kayarlar. 1981 tarihli double albümleri sons and fescination ve sister feelings call, yine aynı yıl themes for great cities, ertesi yıl yayınlanan celebration ve new gold dream (81-82-83-84) bu dönemin ürünüdür. new gold dream ve 1984 tarihli sparkle in the rain grubun yerini iyice sağlamlaştırır. bu arada new gold dream in ardından the pretenders ile birlikte amerika turnesine çıkarlar ve sparkle in the rain in yayınlanışının ardından kerr, pretenders ın solisti chrissie hynde ile evlenir. magazine de bulaşmışken devam edelim, kerr daha sonra patsy kensit ile evlenir. sonraları, patsy kensit ondan boşanır ve oasis den liam gallagher ile beraber olur. kerr ne yaptı onu bilmiyorum.

    1984 bir şans yılıdır simple minds için biraz da ironik bir biçimde. en büyük hit şarkıları bu yıl kaydedecekleri ancak kendilerinin yazmadığı, üstelik kerr in pek istemeden söylediği bir şarkı olacaktır. keith forsey’in yazdığı don’t you(forget about me) öncebryan ferry e önerilir ancak ferry reddeder. şarkıyı billy idol ın da reddettiği rivayeti vardır. sonra simple minds a gelir aynı öneri. şarkının sözleri kerr i pek tatmin etmez, sözleri biraz formülize bulan kerr önce kabule yanaşmaz, sonra ikna olur. john hughes un yazıp yönettiği 1985 tarihli the breakfast club filminde yer alan şarkı simple minds ı amerika listelerinin bir numarasına taşır. ancak kerr şarkıya hala ısınamamıştır ki unce upon a time albümüne almaz şarkıyı. unce upon a time, amerika listelerinde ilk on sıraya kadar yükselirken ingiltere de 1 numaraya yerleşir. bu albümden, harika bir şarkı olan alive and kicking ve sanctify yourself önemli liste başarısı elde ederler. grubun popülerliğinin tepe noktası bu dönemdir. müzikal yönelimleri farklı olmalarına rağmen sıklıkla u2 ile kıyaslanmaya başlamışlardır. 1987 yılında bir konser albümü olan in the city of light i yayınlarlar.

    1989, son derece sert bir politik albüm olan street fighting years i yayınladıkları yıl olur. albümde peter gabriel in biko sunun bir cover ı da yer almaktadır. ayrıca, etkilendikleri müzisyenlerden olan lou reed de this is your land de vocal yapar. belki de grubun irlandalı sanılmasında önemli payı olan ve aslında geleneksel bir irlanda şarkısı olan she moved through the fair e simple minds ın kendi sözlerini yazarak oluşturduğu, benim de pek bir sevdiğim belfast child bu albümde yer alır. belfast child ingiltere listelerinde 1 numaraya çıkabilmiş en uzun(6 dakika 39 saniye) ikinci şarkıdır( meraklısına not: en uzunu the beatles ın hey jude u) . nelson mandela nın 70 inci yaşı şerefine 11 haziran 1988 günü düzenlenen konser için yaptıkları mandela day ve the ballad of the streets, albümün dikkat çeken diğer parçalarıdır.

    1991 de yayınladıkları real life pek başarılı olmaz. 4 yıl aradan sonra gelen good news from the next world için de aynı şey geçerlidir ancak bu albüm grubun oldukça farklı bir tarza yöneleceğinin göstergesi gibidir. she’s a river albümün en güzelidir zannımca. 97 de the promised, 98 de neapolis yayınlanır. ilk yıllarındaki tarza yakındır bu albümler. ardından 2001 de david bowie, neil young gibi sanatçıların coverlarından oluşan neon lights ve ertesi yıl cry gelir. 2003 te, 3 yıl önce emi ile düştükleri anlaşmazlık nedeni ile yayınlayamadıkları our secrets are the same albümünü de içeren silver box isimli beş albümlük bir set yayınlarlar. son albümleri black & white 050505, 2005 eylülünde avrupa da yayınlanır. amerika için planlanan tarih ise şubat 2006.

    nedenini pek bilmesem de sevdiğim bir gruptur simple minds. sevdiğim şarkılarını da belirtmeye çalıştım yazı içinde. ancak bir şey dikkat çekici benim açımdan. kerr ve burchill dışında tüm elemanları bir kaç kez değişen, müzikal anlamda çok farklı noktalara salınım yapmış ve tüm bunlara rağmen, uzun aralar vermeden yaklaşık 30 yıldır bu işe devam eden bir gruptur, not edeyim dedim.
  • ideal bir dünyada yaşıyor olsaydık bu grup u2'dan çok daha popüler ve sevilir olurdu. u2 fan kitlesi asıl bu grubun peşinde olmalıydı ama işte pazarlama ve reklam sebebiyle topu topu october ve the joshua tree'si simple minds'ın kalite seviyesinde olan bono'lu u2'nun hayranlarının çoğu simple minds'ı duymamış halde. adaletsizce.
  • bir 1980'ler grubu olarak yaftalamadan evvel 1979'daki iki albümünün de dikkate alınması gereken gruptur. new wave'in en iyi örneklerini sergilemişlerdir 1979-1982 periyodunda. ayrıca u2, o dillere destan sound'unu simple minds'tan almıştır. genel itibariyle de simple minds u2'dan çok daha iyi ve kaliteli bir gruptur. promised you a miracle en sıradan parçalarından biridir. yeni başlayanlara meşhur albümleri new gold dream 81-82-83-84 albümünden değil de kronolojik olarak başlamaları tavsiye edilebilir yani life in a day ile.
  • 18 temmuz 1995 te inonu stadinda konser vermislerdi. azicik bir seyirci toplulugu vardi ama guzeldi
  • hayatima 1989 yilinda street fighting years** albumu ile gec te olsa giren, solist jim kerr onderligindeki iskocyali protest rock grubu. tarzlari o zaman u2'ya benzetilmesine karsin benzemiyordu aslinda. bu arada 1979'dan beridir saglam albumler cikariyor bu adamlar, agir abiler yani, es gecilmemeli..
  • biraz eskilere gidip güzide parçalarının sözlerini anımsamak açısından:
    (bkz: dont you forget about me)
  • 14 yasimda dinlemeye basladigim grup. 14 yil sonra canli seyrettim dun gece, ne alakaysa kalabaligin simple minds'dan bihaber olmasi garip geldi. yaslanmis tabi bizim adamlar, ama olsun yine de alive and kicking..
  • 70 lerden günümüze kadar gelebilmis new wave, alternatif pop-rock grubu. glitterball, someone somewhere in summertime gibi de cok guzel sarkilari bulunmaktadir.
  • ağır sarhoşluk ritüellerimden biri the floating world 'ü 1:40'tan itibaren dinlemektir.
hesabın var mı? giriş yap