• bi belgeselde izlemiştim. göğüsleri doğalından d cup olanla, silikonla d cup yapılmış aynı boyutlardaki iki hatunu havuza soktular. silikonlu olan hiç bir şekilde batmadı; sırt üstü, kelebek, efendime söyliyim her türlü atraksiyonda gayet suyun yüzeyinde durdu -hem de hiç bişi yapmadan. böyle de hayat kurtarabilecek bi özelliği varmış.
    ama bana ters.
  • turkcenin azizligine ugradigimiz icin silicon ve silicone kelimelerini ayni sekilde yazip okuyoruz.

    silicon, si semboluyle yazilan elementin adidir. "silikın" diye okunur. elektronikte filan kullanilan, inorganik, kristal ve kirilgan malzemenin adidir. silicon karbonla bag yapmaz.

    silicone ise cogumuzun ilk aklina gelen su yalitici macun veya memeye takilan dolgu malzemesine verilen addir. "silikon" diye okunur. silicone karbonla yaptigi bag sayesinde uzun polimer zincirleri olusturur. en meshuru pdms'dir. ınsaat ve tiptan baska kozmetik sanayinde nemlendirici ve sac yumusatici olarak kullanilir. silicone dogada yoktur, sentetik bir malzemedir.
  • terimsel olarak yanlış bilinen ve bir çok yerde yanlış kullanılan bir malzeme tipidir. örneğin "silikon vadisi" ne demek? "meme implantı" olarak kullanılan "silikon" ile aynı anlama mı gelir? mesela silikon vadisi meme yapar diyebilir miyiz? * bir de inşaatta kullanılan silikon mastikler var. hadi çık işin içinden bakalım.

    bir bilimci olarak kısa kısa açıklamaya çalışayım:

    --- spoiler ---
    bilimsel temeller 101
    --- spoiler ---
    a) yanlış bilinenler madde 1: silikon, ingilizce'den(silicon) dilimize yanlış aktarılmış bir tanımlamadır bu sebeple de kafa karıştırır. temel olarak silicon=si elementi anlamına gelir ve "yarı metaldir."
    b) yanlış bilinenler madde 2: ingilizce'de bahsedilen yumuşak yapılı plastik "silicone" diye yazılır fakat türkçe'de hem silicon hem de silicone; "silikon" olarak kullanılmaktadır. oysa ki:
    silicon=silisyum
    silicone=silikon'dur.

    karışıklıklar türkçe'de kaçınılmaz olarak mevcutken, ingilizcede de okunuşlarının aynı olması sebebiyle çoğu kişi farkı bilmez. kısacası panik yapmayın dünyada zaten yanlış kullanıyor.

    bu arada ek bilgi periyodik cetvelde yukarıdan aşağıya metalik karakter artar. örneğin 4a grubu karbon(c) ile başlar, altında silisyum(si) vardır. karbon ametalken, hemen altında bulunan silisyum daha metalik karakterdedir. aynı gruptaki elementlerin bağlanma özellikleri benzer, çünkü son yörünge elektron sayıları aynıdır. (örn: 4a ise 4 elektron)
    4a grubu ve metalik karakter

    --- spoiler ---
    silikon vadisi nedir?
    --- spoiler ---
    elektronikte teknolojiler yarı iletkenlerin gelişmesiyle yükselmiştir ve en önemli buluş, silisyumdur. yani "silicone" değil, "silicon" kullanılır. görünüşü ise şuna benzer.
    silisyum yarımetali

    gördüğünüz gibi hiç de plastik gibi esneyebilen bir şey değildir.

    silisyum, yarı iletken özellik sergiler. yani ne iletken ne yalıtkandır, milyonda 1 oranında fosfor veya bor katarak katkılı yarı iletken üretilir. böylece bu elementin bant yapısını kontrol ederiz. eğer p ve n kısımlarını farkı kombinasyonlarla birleştirirseniz transistörler ortaya çıkar. doplamadan dolayı ortaya çıkan elektronların veya boşlukların farkı ile akımı yükseltebilir ya da filtreleyebiliriz.
    (bkz: transistör)

    --- spoiler ---
    silikon nedir?
    --- spoiler ---
    temelde "polisiloksan" ailesine ait bir bileşiktir. saf silisyumdan değil; si-o-si iskeletinden oluşurlar ki bunu oluşturan en küçük yapıya monomer denilmektedir. bu monomerlerden yüzlercesi bağlanırsa "poli=çok" anlamında polimerik yapıyı yani bizim anladığımız yumuşak malzemeyi oluşturur.
    siloksan monomeri

    silikon'un kimyasal yapısının içinde karbon da bulunmaktadır. bu sebeple "organosilikon" grubu ismini alır. bir çeşit inorganik polimerdir. normal şartlar altında polimerler karbon zincirlerinden oluşmuştur. silisyum ise mucizevi şekilde karbonun yerine geçebilir ve ona benzer davranabilir. "bu nasıl oluyor yahu?" dediğinizi duyar gibiyim. oldukça basit: 4a grubun oldukları için ve son yörüngerlerindeki elektron sayıları aynı olduğu için silisyum da karbon gibi davranabiliyor, bu sayede de yeni malzemeler üretilebiliyor.

    --- spoiler ---
    silikon üretimi nasıldır?
    --- spoiler ---
    silikon dediğimiz malzeme için önce sio2 ve metil-klorür (ch3cl) bakır katalizör ile reaksiyona sokulur, ortaya "poli-dimetil-diklorsilan" çıkar. bu yapı da su ile reaksiyona sokulur ve poli-dimetil-siloksan'dır (kısaca pdms) üretilir. polimer sentezinde buna "yoğunlaşma reaksiyonu" denir ve şöyle özetlenebilir:
    reaksiyon
    2 boyutlu bağ yapısı ise şuna benzer, burada r=ch3:
    2 boyutlu yapı

    --- spoiler ---
    kullanım alanları ve son yorum
    --- spoiler ---
    sanırım silicon, silicone, silisyum, silikon vadisi arasındaki farkları ve benzerlikleri, ortaya çıkan ürünlerin anlam karmaşasını çözdük.

    sonuç olarak bu malzemeyi jel formatında elde ederseniz yüksek biyouyumu sebebiyle, toksik olmadığı için meme implantı veya lens olarak kullanabilirsiniz. aynı şekilde silikon bıçaklar, spatulalar da bu malzemeden üretilebilir. içeriğine eklenen farklı kimyasal gruplarla kayganlaştırıcı veya yapıştırıcı(mastik gibi) özelliklerinden de yararlanılabilmektedir.

    temel bilgiler için referanslar:
    1) https://en.wikipedia.org/wiki/siloxane
    2) https://en.wikipedia.org/wiki/silicone
    3) https://en.wikipedia.org/wiki/silicon
  • inşaatın olmazsa olmaz malzemelerindendir. iyi bir silikonla ve işi bilen bir usta tarafından çekilirse 10 seneden fazla ömrü olabilir. ülkemizde kullanımı çok yaygın değildir. kokusu sirke kokusudur, hatta normal silikon ''sirke bazlı'' olarak adlandırılır. yukarda bahsedilen çeşitlerden hariç, mermer için olanı da mevcuttur, bu silikon agresif olan sirke asidini içermediğinden, mermer ve benzeri taşların içine asidi salgılayıp leke yapmaz, zarar vermez. banyo, mutfak vs. için kullanılan sirke bazlı silikon ve mermer silikonu boya tutmaz, kalitesine göre 20 % oranında esneme ve ezilme payına sahiptir ve 30 milimetreye kadar olan derzlerde kullanılmalıdır.

    parke için üretilmiş çeşidi yapı olarak akrilik gibi olup, kuruduğunda zımparalanacak kadar sert olur. esneme payı yoktur. boyanabilir özelliğe sahiptir.

    poliüretan endüstiyel mekanlardaki daha geniş derzlerde kullanılır. iki çeşidi vardır, ilki boyanabilir olup, kireç içeriğinin fazla oluşu ve su ile sürekli temas ettikten sonra çözülmeye başladığından yatay olarak kullanılması tavsiye edilmez. ikinci çeşidi boya tutmamakla birlikte yatay, dikey ve tavanlardaki derzler için kullanılır, silikondan daha sağlam ve uzun ömürlüdür. esneme payı 30 % oranında olup, 50 milimetreye kadar derz genişliklerinde kullanılmalıdır.

    silikonun zamanla kararmaması, küflenmemesi için nemli kalmaması gerekmektedir, her duştan / banyodan sonra kuru bir bezle / havluyla silikonun yüzeyi kurulanırsa ömrü uzun olur, temiz kalır.
  • dolgu aralıkları, kuru, temiz, yağ ve tozdan arındırılmış olmalıdır. derzlerde daha önce kullanılmış dolgu malzemesi artıkları, tutunmayı engellemeyen yabancı maddeler temizlenmeli, varsa kabarmış boyalar kazınmalıdır.

    uygulama:
    dolgunun düzgün olması için, her iki kenara da bant çekilmelidir. silikon kartuşun ağız kısmı kesilir, plastik kanal takılır ve ucu derz genişliğine göre yatay olarak kesilir. mastik uygulanacak yere sıkıldıktan sonra yüzey, deterjanlı suya batırılmış bir spatula ya da yere sıkıldıktan sonra yüzey, deterjanlı sua batırılmış bir spatula ya da benzeri bir aparat ile bastırılarak düzeltilebilir.

    aletlerin temizlenmesi:
    çalışma yerinde, istenmeyen yerlere bulaşan ya da aletlerin üzerinde henüz kurumamış olan silikon, mastik alkol ile temizlenebilir. kurumuş ise ancak mekanik yolla temizlenebilir. silikon kullanıldıktan sonra, plastilk kanülün ucu kapatılarak, kuru ve serin ortamda 1 yıla kadar saklanabilir.
    (bkz: poliüretan mastik)
    (bkz: ayna silikonu)
    (bkz: akvaryum silikonu)
    (bkz: akrilik mastik)
  • st.tropez in doğal meyvesi.17/60 yaş arası dişilerin göğüs dudak ve kalçalarında yetişen bir tür gençleştirici meyve.yarım elma şeklinde olanları makbuldur.st.tropez plajlarına bu sebeple silikon vadisi denebilir.
  • usta insanının gereğinden fazla sevdiği şeylerden biridir. diğeri için (bkz: avuç taşlama)

    yapı marketlerde çeşit çeşit satılır, satan kişi de ne sattığını bilmiyor olabilir. ön çalışma yapmadan almaya gitmeyiniz zira -satıcının bile hakim olamadığı kadar çok- çeşit çeşit silikon vardır, bu hafta sonu itibariyle ilgi alanıma girenler şunlar oldu mesela:

    - masraftan-işten kaçan müteahhit-usta milleti nedeniyle sahibi olamadığımız hemzemin duş* denen şeyin yerine evlerimize giren duş kabinleri için antibakteriyel silikon diye güzel bir ürün vardır. daha geç kararsın* diye kullanılır. (daha doğrusu kullanılması gerekir ama ustanız kolaya-ucuza kaçmış olabilir)
    - bir üstteki malzemeyle akvaryum silikonu olarak satılan ürünleri karıştıran insanlar vardır; akvaryum silikonunun farklı mekanik özelliklerinin (cam için daha uygun) olması bir yana, dikkat çeken özelliği fungusit içermemesidir.
    - akrilik duş teknesi veya küvetlere nötr silikonların daha uygun olduğu yönünde şeyler yazıyor, bunun tam nedenini bilmiyorum. bilen bir arkadaş varsa yazsın.
    - yine mekanik özellikler nedeniyle inşaat boşluklarına daha farklı şeyler kullanılır.
    - yüksek sıcaklığa dayanıklı silikonları yanlışlıkla satın alma ihtimaliniz azdır, dekoratif (şeffaf veya beyaz) olanı yok sanırım, en azından ben görmedim.

    silikonu satın aldıktan sonra macera daha yeni başladı demektir. silikon, ustayı hem vezir hem de rezil yapan ürünlerdendir, o nedenle akıllı kullanın:
    - yapışma problemlerine karşı eski silikonu maket bıçağı veya jiletle temizleyin, bir el fenerini eğik açıyla tutarak yüzeyde parça kalıp kalmadığını kontrol edin.
    - eski silikonu silikon sökücü ile temizleyebilirsiniz, işiniz acele değilse daha temiz bir iş çıkar. böyle bir sıvı işte, sürüp bir gün bekleyince eski silikonlar daha güzel çıkıyor.
    - fazla silikon parmakla oraya buraya yayılmaması gereken bir malzemedir, kir tutar. paraya kıyın birkaç liraya maskeleme bandı da alın ve kullanın ki yaptığınız iş temiz olsun, hanımdan ayar yemeyin. geniş çatlakları açıklıkları silikon manyağı yapmadan önce bir fitille doldurun, bunun üstüne silikon yapın.

    böyle yazdım ama amatör ustayım ben. gönül isterdi ki şu satırların daha iyisini bilen biri önceden yazmış olsun.
  • bütün kadınlara yalvarıyorum bunu dudaklarınıza yaptırmayın. korkunç duruyor ve doğallıktan uzak görüntüler ortaya çıkarıyor. özellikle üst dudağa yaptırılan slikonlar, tüm dudak çevresini şişirdiğinden oldukça garip bir görüntü oluşturuyor. hatalı botoks yaptırılan taşlaşmış bölgeler ve slikonla doldurulmuş dudaklar ne yazık ki sadece belli bir açıdan çekilen fotoğraflar dışında gerçek hayatta çok kötü görünüyor.

    sonra kaş kaldırma, göz çektirme estetiği sonuçları da ne yazık ki oldukça kötü. herkes birbirinin kötü kopyaları gibi...
  • el kremlerinin olmazsa olmazı, tırnak ustunde bulunması halınde ojeyi dalgalandırır ayrıca.
  • o deil de bu silikonlular gomulurken sorun olcak gibime geliyo, 100 yil falan erimezse o got, gogus? kopekler emama olur valla..(bkz: cevre bilinci)
hesabın var mı? giriş yap