• insanlardaki nadir örneklerinden bir başkası için:
    http://www.thesun.co.uk/…e-4-sees-like-dolphin.html

    işin güzel tarafı, 4 yaşındaki çocuğun kullandığı yöntemin temelde yarasa veya yunuslarınkiyle aynı olması. çevresini, diliyle çıkardığı şaklamanın ekosuna göre algılıyor. bu yöntemle sadece sağa sola çarpmadan yürümekle kalmıyor, örneğin basket topunu da potaya yolluyor.

    (bkz: echolocation)
  • (bkz: sonar)
  • hayvanların radar'ı..
  • (bkz: daredevil)
    ayrıca bunu yapabilen bikaç tane de insan? var, mesela
    (bkz: ben underwood)
  • tıpkı yarasalar gibi yankılardan bir nesnenin ne kadar uzaklıkta olduğunu anlamayı sağlıyor. ekolokasyon yeteneğine sadece yarasalar değil bazı şanslı insanlar da sahip. körlerin uzun zamanda bu yeteneği kazanabildiği belirtiliyor. ekolokasyon yeteneğine sahip insanlar yankı yolu ile etrafındaki nesnelerin büyüklüğünü de algılayabiliyorlar.
    ekolokasyon yeteneğine sahip insanlar belgesellere de konu oldu. ben underwood’un hikayesi oldukça ilginç. üç yaşında retina kanseri yüzünden görme yeteneğini kaybeden underwood sesle etrafındaki nesneleri kolaylıkla tanıyabiliyor. ancak kimi insanlar ne kadar bu yeteneğe sahip olsa da yunus ve yarasalar kadar yüksek frekansta duyma yeteneği olmadığından bu yeteneği sınırlı kalıyor.
  • bu yöntemi farklı biçimde kullanan bir kişinin anlatıldığı, 2012 yapımı imagine isimli bir film de bulunmaktadır.
  • (bkz: ekolokasyon)

    en karmaşık sistem yarasalara aittir.

    yarasalar avlarına odaklandığında, başka bir yarasa tarafından jammer tarzı bir müdahale ile avcı yarasanın avını yakalayamaması için sinyal bozucu sesler gönderebilmektedir. birbirini kovalayan 2 yarasa, ortaya çıkan 2 milyon üst üste binmiş ses yankısını, insan yapımı en iyi sonar cihazdan 3 kat daha hızlı işleyebilmektedir.

    yarasalardan ilham alınarak görme engelliler tarafından kullanılan insan ekolokasyonu oldukça tuhaf sonuçlar veriyor. görme engelli insanlar üstünde yapılan deneylerde, ekolokasyon sırasında yankılanan ses titreşimleriyle cisimleri tanıyabiliyorlar. görme engellilerde etkin olmayan primary visual cortex de ekolokasyon sırasında aktif bir halde bulunuyor.
  • canlı sonar sistemidir..

    evim şehir merkezinin biraz dışında ve bir yanı ormanlık alan.. gece geç saatlere kadar oturan ben, bir gece balkondan ağlayan bir bebek sesi duydum.. iyice dinledim ve etrafında kimsenin olmadığına emindim.. yaklaşık yarım saat kadar ağladı ve şiddetlenmeye başladı sesi.. geldiği yönden o kadar emindim ki, eşi polis olan arkadaşı aradım, bebeğin kaybolmuş olmasa bile terk edilmiş olabileceğini düşünerek..

    +sizin apartmanın oradan bebek sesi geliyor..
    bir baksanıza, bir şeye ihtiyacı olabilir ya da sokağa bırakılmış olabilir..
    -burada bebek sesi duyulmuyor!

    evini görüyordum ve sesin o taraftan geldiğine o kadar emindim ki...
    bir taraftan telefonla konuşuyor diğer taraftan da montumu giymeye gidiyordum..
    sesi kesildi bebeğin o arada neyse bir 15 dakika kadar dinledim ve iyi olmasını ümit ederek içeriye girdim..
    ama hala aklımdadır o bebek..

    insan işitme algısı engelle karşılaştığında şaşırabiliyor malesef..
    sesin yönünü nasıl algılıyoruz?

    bazı canlılar ise bizlere göre daha avantajlı..
    nasıl mı? merak edenler için; buyrun
hesabın var mı? giriş yap