• bak yarım saatte kendisinden neler öğrendim:

    - bal arılarının konduğu her çiçek yenir.
    - böğürtlen yaprakları çiğnenince antiseptik bir madde oluşur
    - engereğin eti sert olur, kabuğuyla pişirmeli ki kendi suyu içinde kalsın
    - bir de ben kurbağayı komple yerdim misal, sadece bacaklarını yedi. demek göbeği yenmiyor.
    - sazlıkların kökleri doğal filtreleme yapar, bu yüzden durgun suyu sazdan pipetleme yaparak içmek iyidir
    - bir de daha önce de bir filmden öğrenmiştim zaten, su varsa medeniyet vardır. ormanda kaybolunca hemen su arıycan, suyu takip edersen illa bir yerleşim birimine ulaşırsın.
    - su aramak demişken, otlar çalılar ne kadar yeşilse suya o kadar yakınsın. hele bal arısı varsa iyice dibindesin demektir.
    - kayın ağacına falan yapışan nal şeklinde mantarlar var. içini öğütünce süper köz yapıyor. bir kıvılcım düşürebilsen ateş yakabilirsin.
    - karınca larvasında çok protein var. doymak için değil, zinde kalmak için peşine düşülesi bir şey ama toz toprakta ayıklamak zor. külliyen alıp güneşe koycan, garibim karıncalar hemen amanın diye koşup larvaları ayıklayıp gölgeye yığıyorlar. oradan alıp yutucan (sevgiliye çekirdek ayıklatıp bir seferde ağza doldurmak gibi).

    ne işim var dağda doğada girmem öyle maceralara demeyin, izleyin. bir ara nat geo'da bir belgesel vardı, en büyük macerası çalıştığı plazadan evine klimalı arabayla gitmek olan insanların bir takım aksilikler sonucu dağ başında, yanardağ ağzında falan yapayalnız kalıp verdikleri hayat mücadelesini anlatıyordu. bindiğin uçak düştü dünyanın bilmem neresindeki bir dağın tepesine, sen de ölmedin, üstünde takım elbise elinde şokellayla kalakaldın, hadi bakalım?? ben o yüzden uçak kazası raporundan kontrollü bina yıkımına bütün belgeselleri pür dikkat seyrediyorum. neme lazım, belki birgün lazım olur.
  • 2008-2012 yıllarında yayınlanan ve tamamlanan içimdeki doğa , doğada tek başına , doğada çocukla , doğada tek başına dağ evi ayrıca 2013 yılında yayınlanmaya hala devam eden doğadaki insan programının baş rolündeki kişi.

    *2008 yılında yaptığı içimdeki doğa programı sky turk'te 13 program olarak yayınlandı.
    içimdeki doğa 1. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 2. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 3. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 4. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 5. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 6. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 7. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 8. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 9. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 10. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 11. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 12. bölüm => link 1 , link 2
    içimdeki doğa 13. bölüm => link 1 , link 2

    *2010 yılında doğada tek başına programı ntv'de 8 program olarak yayınlandı.
    doğada tek başına 1. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 2. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 3. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 4. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 5. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 6. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 7. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına 8. bölüm => link 1 , link 2

    *2011 yılında yaptığı doğada çocukla programı ntv'de 7 program olarak yayınlandı.
    doğada çocukla 1. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 2. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 3. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 4. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 5. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 6. bölüm => link 1 , link 2
    doğada çocukla 7. bölüm => link 1 , link 2

    *2012 yılında yaptığı doğada tek başına dağ evi programı ntv'de 14 program olarak yayınlandı.
    doğada tek başına dağ evi 1. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 2. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 3. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 4. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 5. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 6. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 7. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 8. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 9. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 10. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 11. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 12. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 13. bölüm => link 1 , link 2
    doğada tek başına dağ evi 14. bölüm => link 1 , link 2
  • bu adam bi laf etti unutamam. hatırladığım kadarıyla aktarmayı da borç bilirim:

    "küçükken birisi evden çıkmadığı zaman annemize sorardık 'nesi varmış, acaba hasta mı' diye. galiba bugün bütün çocuklar hasta".
  • onu takip eden kameramanın aracında mutlaka ki yiyecek, içecek vardır fakat program aynı zamanda doğa sporlarını sevenlere bilgi ve cesaret vermek üzere planlanmış. 4-5 günlük bir kamp yapmak ve özgürce yürümek istiyorsun diyelim ki... çantana yiyecek, su, çadır, battaniye vs. doldurursan ağırlıktan yürüyemezsin. aracından iner, çadırını kurar, hep aynı istikamette döner durursun.
    sonuçta tavukları, inekleri de kesiyorlar ki biz yiyebiliyoruz. hatta köylerde yaşayan tüm pamuk teyzeler ellerine bıçak alıp hiç acımadan ördekleri, tavukları kesip, pişirip yemek yapıyorlar. konserve balık yemiş olsa acımadan kesilip, pişirilmiş bir hayvan yemiş olmayacak mıydı? bir de kendisi programında, "aç kalırsanız bu zehirli engereği de kesip yiyebilirsiniz" dese, "hadi len, sen ntv ekibiyle ormana gitmişsin, yediğin önünde yemediğin arkanda... bize yılan, kurbağa ye diye tavsiye veriyorsun. sen ye bakalım geçiyor mu onlar mideden?" demezler miydi...
    tabi bu herkesin izlemekten zevk alacağı türden bir program değil. öte yandan çok faydalı. insanın başına hayatının hangi aşamasında ne geleceği belli olmaz. an gelir bu bilgiler hiç ummadığın yerde işine yarayabilir.
    ben daha önce de izliyordum programlarını, bunu da beğendim. olumlu eleştiriyi hak ediyor çünkü türk televizyonlarına farklı tarzda bir program getiriyor. bu tarz programlar daha çok paralı platformlardaki kanallarda oluyor. ntv'yi ise herkes izleyebilir.
  • kayın ağacında hele hele diye yürüyen 25 gr. kadar bir böceği eline aldıktan sonra guru guru konuştu "...nefes almadan 3 dakika, su içmeden 3 gün yemek yemeden 3 hafta yaşayabilirsiniz. kimi zaman öyle anlar olur ki bu böceği yemek zorunda kalabilirsiniz" (..dedikten sonra böcüğü şöyle bir koklayıp) "..hmm.. asidik bir koku. şimdi size böyle bir böceğin nasıl yeneceğini göstereceğim.." (göstermediler oraları ama bir sonraki sahneye geçtiklerinde bizim 25 gr'ın sadece ortası kalmış bacaklar uçmuş). böceği ağzına alıp iki çevirdikten sonra "öğark ananıski.." diye ekranın sağ alt köşesine doğru fade out oldu. programın müptelası oldum.

    bu programdan öğrendiklerimiz:

    1. kıtlıkta bile yenmeyecek böcekler vardır.
    2. sen böcekler konuşamaz mı zannediyordun?

    ..ha bu arada mundar etmedikten sonra kuş böcük larva yemesinde bir sakınca görmemek lazım.
  • 1-kendisi eğitici nitelikte bir program yapmakta ve bundan para kazanması hiç bir sorun teşkil etmez.
    2-eğitim için tüketim zevkten değil ihtiyaçtan sayılır. hayvanların deneylerde kobay olarak kullanılması gibi.
    3-insan muhtaç duruma düşmeden gerekli donanımı kazanmalı. muhtaç haldeyken öğrenmek için ekstra zaman yoktur, artık sadece uygulamak gerekir. neyse ki birileri doğa sporlarına merak duyuyor, zira doğal afetlerde bu meraklı insanlar çok faydalı oluyorlar.
    4-yemek kültürden kültüre fark gösterir. uzakdoğuda insanlar için tavuk neyse yılan da odur. ikisi de doymak amaçlı yeniyorsa, yani kürkü, derisi için avlanılmamışsa ortada bir sorun yoktur. bence tilki avlamak ile hiç bir benzerliği yok.
    5-karınca larvası ile balık havyarı arasında da fark yoktur. zaten hayvanların yumurtalarını yemek genel bir şey. hayvanlar da başka hayvanların yumurtaları ile beslenir bu doğada olan bir şey.
    6-kurbağa bacağı avrupa'da ve asya'da çok tüketiliyor. programda yenmesi yine abes değil. bu doğa programı değil de bir gezi, gurme programı olsaydı da biz kurbağa yiyen bir adamı televizyonda izliyor olabilirdik. ekonomide ciddi yeri olan bir hayvan.
  • içimdeki doğa nın esas adamı. doğadaki macgyver...
    hakkında program yaptığı, içinde olmayı sevdiği, koşullarıyla baş etmeye çalıştığı doğa kendisine oldukça cömert davranmış. güçlü olmak başka, güçlü yaradılmış olmak başka şey... kas yapısı ve kondisyon çalışarak geliştirilebilir unsurlar olsa da kemik yapısı ve ruhsal durum itibariyle standart insanı aşan özelliklere sahip biri gibi görünüyor. çekimler esnasında bir kurt sürüsü çıkıp ekibine saldırsa silah kullanmadan boğuşur gibi bir intiba bıraktı bünyede. çizgi roman kahramanı gibi...
  • acun ılıcalı'nın yurt dışından getirdiği formatları bayıla bayıla izleyenlerin ultimate survival çakması diyerek beğenmediği adamdır.
    yok efendim yılan yemiş de nesli yok oluyormuş, balığı canlı canlı yiyormuş, zehirli mantar yiyormuş. yahu koskoca doğada bi tane börtü böcek öldürdü diye adama demediğini bırakmayanları anlayamıyorum. sokaktaki kediye, köpeğe bir tas su vermessiniz, kışın camınızın önüne kuşlar için ekmek bırakmassınız ama adam dağ başında eğitici bir program yaparken börtü böcek yedi diye yaygara yaparsınız.
    akıl verenleri de anlamak zor zira adam 40 küsür yaşında, hayatı doğal ortamlarda geçmiş. senden benden daha iyi bildiği kesin.

    serdar kılıç gibi eğitici program yapan kişileri ekranlarda daha sık görmek isteriz.
  • bugun izledigim dogada tek basina programiyla, hayatimda izledigim en guzel ve en huzunlu tv programlarindan birine imza atan adam. sarikamis faciasini anlattigi bolumu mutlaka izleyin. donan binlerce askerin ruhsal durumunu hissederken agladigini ve -25, -30 derece havada yiyecek canli bile bulamayinca bir hayvan diskisi icinden bugday ve arpa yedigini de belirteyim.
  • ıssız bir adaya düşsem kesin yanıma alacağım üç şeyden biridir kendileri.
hesabın var mı? giriş yap