• yeryüzünden yayılan ısıyı emen gazlar, karbondioksit, kloroflorokarbon, metan, ozon, su buharı örnek olarak sayılabilir
    (bkz: greenhouse gases)
  • türkiye'de 2012 yılındaki salınımı 2011'e göre 17,5 milyon artmış. kişi başı karbon emisyonu 5.9 ton. azaltma uğraşında değiliz. neden? kyoto protokolü'ne göre gelişmekte olan ülke sayılıyoruz da ondan. elalem azaltmaya uğraşırken biz artırıyoruz. aslında gerilemekte olan ülkeyiz de, çaktırmayalım.
  • türkiye sera gazı emisyonunda 186 ülke arasında 17. sırada.
    2012 ulusal emisyon envanteri raporu’na göre
    1990’dan beri sera gazı emisyonumuz %132 artmış.
  • (bkz: sera etkisi)
  • karbondioksit, metan, nitrozoksit, hidrofloro karbonlar, perfloro karbonlar, kükürt hegzaflorid, kloro floro karbonlar gibi küresel ısınmaya neden olan gazlardır. sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü yönetmeliği gereğince, endüstri tesislerinde üretimden ve yakma sistemlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları ve sera gazı azaltma önlemleri her yıl çevre ve orman bakanlığı’na bildirilmelidir. ama bakanlığı arayıp, sera gazı emisyonlarının nasıl hesaplanacağını öğrenmeye çalışırsanız cevap verecek bir kişi bulamazsınız. yanma kaynaklı sera gazı emisyonları ipcc metodolojisi ile hesaplanabilmektedir. üretim kaynaklı sera gazı emisyonlarını hesaplayabilmek için çok didinmek lazımdır.
  • karbondioksit, metan ve ozon gibi gazlardır. ısıyı tutma özelliğine sahiptir.

    1990-2009 aralığında türkiye'nin sera gazı salımı %97,9 artmışken abd sadece %7,2 artış gösteriyor, ab ortalaması ise %26,3 azalmıştır.
  • sera gazları, dünya'nın yüzeyi, atmosferi ve bulutları tarafından yayılan kızılötesi radyasyon spektrumu dahilinde belirli dalga boylarındaki radyasyonu emen ve yayan, atmosferin hem doğal hem de antropojenik gaz halindeki bileşenleridir. bu özellikleri nedeniyle, sera etkisine neden olurlar.

    sırasıyla, dünya atmosferinde en bol bulunan sera gazları şunlardır:
    su buharı (h2o)
    karbondioksit (co2)
    metan (ch4)
    nitröz oksit (n2o)
    ozon (o3)
    kloroflorokarbonlar (cfc'ler)
    hidroflorokarbonlar (hcfc'leri ve hfc'leri içerir)

    sera etkisi yapan kükürt ve azot oksitleri gibi gazlar aynı zamanda yağmurlarla asit oluşturup asit yağmurları şeklinde yer yüzüne döndüklerinden zararları daha erken anlaşılmış olup salınmaları uzun yıllar önce yasaklanan gazlardır.
    iklim değişikliğinin sonuçlarına hazırlıklı olunması ve olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için iklimde gözlenen değişikliklerin ve eğilimlerin gelecekte nasıl olacağının tahmin edilmesi ve bu değişikliklerin doğal ve insan sistemlerine etkilerinin belirlenmesi gerekmektedir. gözlenen ve geçmiş iklimi anlamak ve gelecekteki iklimi öngörmek için, iklim sisteminin bileşenlerinin, bunlar arasındaki etkileşimlerin ve geri beslemelerin matematiksel gösterimi olan modellerden yararlanılmaktadır. modeller vasıtasıyla elde edilen geleceğe yönelik iklim öngörülerinde değişik senaryolar kullanılmaktadır.
    iklim değişikliği son yıllarda ülkelerin karşı karşıya kaldığı en önemli krizlerden biridir. iklim değişikliğinin en ciddi etkilerini önlemek için, birleşmiş milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi'ne (unfccc) üye olan ülkeler, sanayi öncesi dönemlerinden bu yana devam etmekte olan küresel ortalama sıcaklık artışını 2 ° c'nin altına düşürmeyi kabul ettiler. bu amaca ulaşmak için, küresel sera gazı emisyonlarının mümkün olan en kısa sürede zirveye ulaşması ve bundan sonra hızla azalması gerekmektedir. bu yüzyılın sonunda karbonsuz yaşama geçmeden önce, 1990 yılının seviyesiyle karşılaştırıldığında, küresel emisyonlar 2050 yılına dek % 50 oranında azaltılmalıdır. ab, unfccc'nin amacını desteklemektedir ve 2050'ye kadar, 1990 yılı seviyelerine göre sera gazı emisyonlarını % 80-95 oranında azaltmayı hedeflemektedir. yüksek miktardaki bu azaltma seviyeleri, gelişmekte olan ülkelerden de ihtiyaç duyulan düşük miktarlı azaltımları da hesaba katmaktadır.
  • geçen amca oğluyla konuşuyoruz ,sürekli çiçekçilerden çiçek alma deyip duruyor ,dedim olum hayırdır ne garezin var çiçekçilere bizimki ağbi bunlar üretimde sera gazı kullanıyorlar doğayı acayip kirletiyorlar demez mi.
hesabın var mı? giriş yap