• ruhunu paraya satmis demistim bu dergi icin, evet simdi de bilimsel makalelerin pdf dokumanlarina reklam almaya baslamislar. aslinda science oteden beri pdf dokumanina bir de makale ile ilgili bilgiler iceren (makale hangi databasete kac tane atif almis, verilecek atif sekli vs) ekstra bir sayfa ekliyordu. he iste, oraya koymus reklami... bir de universite/enstitu disindan ulasiyorsaniz (daha dogrusu ulasamiyorsaniz) "makalelerin ozetine bedava ulasmak icin tiklayin" gibi bir sey der. bedava ne demek lan?

    ek: john david jackson farketmis, benzer bir reklam uygulamasini american institute of physics'in dergileri de yapmaya baslamis.
  • sizlerle yine bu gece science'a küfretmek için birlikteyim. şimdiki konu kemal gürüz'ün tutuklanması. science ve nature ikisi de bu olaya haber olarak yer verdiler. lakin paraya tapan science üzerinden habere ulaşmak mümkün değilken, nature üyelik gerektirmeden haberi bizlerle paylaşıyor. olayın paraya tapınma kısmını geçtim, nature bu olayı sıcağı sıcağına 26 haziran'da duyurmuşken, science on gün geriden takip ederek daha bugün habere yer vermiş. bunun haricinde, her iki dergide de kemal gürüz'ün tutuklanmasının tek sebebi laik olmasıymış gibi yüzeysel bir şekilde gösterilirken, nature olayın özüne inip, türkiye'de akademik özgürlük problemlerine büşra ersanlı ve nesrin uçarlar'ın durumları üzerinden yeni bir haber de hazırlamış.

    bu akşamki yayınımızın sonuna geldik, hepinize iyi geceler.
    http://www.youtube.com/watch?v=iq1xw6o4yvm
  • küfretmek için başka bir sebep daha bulduğum jurnal.

    şimdi bir girizgah yapıcam önce.

    fizikte, temel fizikte 1930'larda ettore majorana'nın matematiksel olarak varlığını tahmin ettiği bir parçacık türü vardı. öyle bir parçacık ki, anti particle'ı kendisi. neyse, bunun normalde parçacık hızlandırıcılarda filan gözlenebileceğini düşünüyorlardı galiba, ta ki 15 sene önce filan bir adamın bunu düzgün bir şekilde fabrike edilmiş nano-yapılarda gözlemlenebileceğini öne sürmesi, ve bunun da kuantum bilgisayarlarda kullanılabileceğini öne sürene kadar (belki bu ikisi farklı kişilerce öne sürülmüş olabilir, ama konu bu değil). neyse efendim, insanlar da son yıllarda bu alana daldı, çünkü bu majorana fermionları görünüşe göre dış etkenlerden çok etkilenmiyor, decoherencea uğramıyordu. yani teoride. o yüzden deneysel olarak bu parçacıkları gözlemlemek katı hal ve kuantum informasyon komünitesinde bir yarış halini almıştı son zamanlarda.

    şimdi burası biraz girizgah idi. gelelim science'ı ilgilendiren tarafına.

    şubat gibi delft university of technology'den quantum transport konularında aşmış bir prof. labında majorana fermionlarının gözlemlendiğine dair ilk işaretleri aldıklarını bir konferansta söyledi. sonra bunu aps'in march meetinginde de anlattı ve bu bayağı olay oldu geçen ay. neyse, beklendiği gibi makale de bugün yayınlandı. evet, hiç sürpriz olmadık bir şekilde, science'da. ama gelin görün ki, benim eski eleştirilerimi haklı çıkarırcasına makaleye ulaşmak neredeyse imkansız. makale arxiv'da, yahut grubun websayfasında yok. bu bir yerde kabul edilebilir. evde olduğum için, vpn ile enstitüm üzerinden bağlanmak istedim, gelen uyarıda "enstitünün aboneliğinin bu makaleyi görmeme izin vermediği, kişisel aboneliğim varsa makaleyi öyle görebileceğim" yazılı. işte bu yüzden nefret ediyorum science'dan. amınıza koyim diyorum hatta. bu mu yani bilim? biz zaten bu soktuğumun paraya tapan sistemine bulaşmamak için bilim yapıyoruz güya ama böyle şeyleri görünce de bu şekilde benim gibi yumuşak bir adam bile ana avrat düz gidebiliyor. işte insanlar bu yüzden open access journalları desteklemeli, sahip çıkmalı. ha bu arada, başka bi entrimde dediğim gibi, bu şerefsizler üyelik için deli gibi fiyat geçirdikleri gibi makalelerin pdf dökümanlarına reklam da almaya başlamışlar artık.

    bir karşılaştırma için daha dün nature'da prototip bir kuantum ağın (bkz: kuantum internet/@felixis) ilk gösterimi yayınlandı. ve bu makaleye gayet enstitünün normal aboneliği ile ulaşabilir. hatta yazarlar arxiv'a iki ay önce filan yüklemişler... o zaman görmüştük o makaleyi. işte nature vs science böyle bir şey...

    edit: pdf'e degil ama html olarak ulasmak mumkun su asamada. bir de makale yayinlandiktan sonra yazarlar makaleyi arxiv'a da yuklemisler.
  • ruhunu paraya satmis bir dergidir bence. bilmiyorum bunda nature'in aksine amerika uslu bir dergi olmasinin payi var midir ama nature'a gore bilimden ziyade para ilk onceligi gibidir. bu arada science american association for the advancement of science (aaas) tarafindan cikarilirken, nature ingiltere'de uslenmistir, hatta referanslarda 'nature (london)' olarak gosterilir. neyse, science kendisine gonderilen makalelerin daha once baska bir yerde yayinlanmasina kesinlikle izin vermez. buna arxiv da dahildir hatta. fakat nature'in oyle bir kisitlamasi yoktur. ayrica science 2 aralık 2010 nasa dünya dışı yaşam açıklaması nedeni ile de bilim dunyasinda nasa ile birlikte simsekleri uzerine cekmis, sebep ise nasa ile science dergisinin anlasarak sozkonusu basin toplantisinda aciklanan bulgularin yayinlandigi makalenin basin toplantisi bitmeden once websayfasindan yayinlanmamasi idi. yani hem insanlar makaleyi okumadan once gayet yanli olan basin toplantisini izlemek zorunda birakilmis, bu sayede basin toplantisina gelebilecek potansiyel ters kose sorulardan kurtulunmustu. bu basin toplantisi ile ilgili elestirilerimi surada yazmistim ((bkz: #21047715) (bkz: #21075521)).

    nitekim science iyi makaleler basar, itirazim yok, impact factoru nature ile uc asagi bes yukari aynidir ama gozumde nature kadar degeri yoktur (eheh sanki science'in gozunde cok degerliyim de, olsun ama :) ).

    edit: gecen sene de zaten 'nature science'dan daha ciddi bir dergidir sanki' diye yazmisim: (bkz: #21208026).
  • "our science is from the watching of shadows." --- ep,canto lxxxv
  • soad'ın pek etkileyici bilmem hangi yöre ezgileriyle süslenmiş eski bir şarkısı.. söz konusu ezgilere aşkın nur yengi de şişesiyle eşlik etmiştir..
  • hayatima kazinmis bir cumle olan* science is the study of the universe icinde oznelik yapan bilim eslenigi.
  • aaas tarafindan cikarilan bilimsel dergi.
  • bu bilim dergisinde yazı yayınlayabilen bir avuç türk vardır.
hesabın var mı? giriş yap