• uzaydaki cisimlerin kutlelerinin bu radiusun icine sikistirildiginda bir kara delik olmalari olayi
    dunyaninki 1cm dunyanin tumunu bu kadar konsantre edip icine soktugumuzda 1cm boyutunda sevimli bir kara deligimiz olur
  • eğer bir kütleyi, yüzeyindeki kaçış hızı ışık hızına eşit olacak şekilde bir küreye sıkıştırmak istersek, bu kürenin yarıçapını “schwarzschild yarıçapı” olarak tanımlarız.

    elbette ki bu tanım bir yerlerden hatırlıyoruz, karadelikler. eğer ki bir kütleyi, schwarzschild yarıçapından daha küçük bir alana sıkıştırırsanız bir karadelik elde etmiş olursunuz. bunu esasında teorik olarak tüm nesnelere uygulayabiliriz. yani masanızdan, kaleminizden veya diz üstü bilgisayarınızdan da bir karadelik yapabilirsiniz. tabi ki onu bu yarıçapa kadar sıkıştırabilirseniz.

    bir şeyleri karadelik yapmadan önce nasıl yollardan geçiyoruz görelim. bir metreküpte neler kaç kilogram ediyor bir göz atalım: su 1000 kg, güneş’in çekirdeği yaklaşık olarak 150.000 kg, bir beyaz cüce ~10^9kg (bir milyar kg), atomik çekirdek ise ~10^17 kg. artık nasıl okunduğunu bile bilmediğimiz değerlere geldik.

    fakat bu noktadan sonra bir şeyler değişecek. bir metreküpe atomları doldurduk ve ~10^17 kg geldiğini gördük. fakat henüz nötron yıldızları ve karadeliklerden bahsetmedik bile. bir nötron yıldızı çekirdeği için bu değer 10^18 kg olabiliyor. yani ortam atomdan bile daha yoğun demek. işte bu yüzden bu yıldızlar nötron yıldızlarıdır, çünkü atomu o kadar sıkıştırmışızdır ki geriye sadece nötronlar kalmıştır.

    asıl bomba ise karadeliklerde. orada bu sayı yaklaşık olarak 10^30 kg. bu inanılmaz bir değerdir. madde öylesine bir yoğunluğa sahiptir ki, artık maddenin sıkışması geçilmiş, atomun sıkışması geçilmiş, nötronların sıkışması dahi geçilmiştir. işte bu sebepledir ki bu objeler bizim için “kara” deliklerdir. çünkü bu yoğunlukta maddeye ne olduğu hakkında sizin de görmüş olduğunuz gibi pek bir fikrimiz yok.

    şimdi bir şeyleri karadelik yapmak için ne kadar yarıçapa sahip bir küreye sıkıştırmalıyız ona bakalım:

    güneş için bu değer birkaç kilometredir.
    eğer jüpiter’i karadelik yapmak istiyorsanız bir insan boyutlarına sıkıştırmalısınız.
    eğer ki dünya’yı sıkıştırmak istiyorsanız bu bir küp şekerden bile küçük olmalıdır.
    bir araba için bu değer 10^-23 m’dir. bu değer bir virüsten dahi trilyonlarca kat daha küçük bir değerdir.(*)
    geri kalanları sizin hayal gücünüze bırakıyoruz.

    (*)belirli bir büyüklüğün altındakiler artık mikrokaradelik olarak adlandırılıyor, bunlar bildiğimiz karadelikler gibi değil. burada kütlenin ne kadar sıkıştırılması gerektiğine örnek vermek için kullandık.

    ögetay kayalı
  • bir insan için schwarzschild yarıçapı 10^-25 metre civarındadır, birini alırda 10^-25 metreye sıkıştırırsanz adam kara delik olur yani.
    güneş için ise 3 km'dir. r=2gm/c² 'den hesaplanır. (g evrensel kütleçekim sabiti, m cismin kütlesi, c ışık hızı)
  • dünyanınki de nasil denk gelmişse tak diye tam 1cm'ymis, ilginc yani, dünyanin kütlesi birbirinden farklı 100 küsür elementten oluşmuş, taşı var metali var, denizi var kumu var, gelgelelim karadelik haline getirmek icin tam tamina 1cm'ye sıkıştırmak gerekiyor. hadi gel de bunun götten uydurma bir deger olmadigina beni ikna et.
  • rölativistik düzeltmeye tabi tutulmasi gereken radius
    zira ne kütle ayni kalir ne baska bisey
  • aşağıdaki sitede genel relativite ile ilgili yazdığım bazı konular bulunmaktadır.hatta kerr karadelikleri üzerine de bilgiler bulabilirsiniz.tez çalışması sırasında bir daldım konuya pir daldım.hawking radyasyonu,einstein-rosen köprüsü vs bulabileceğiniz bazı başlıklar,hatta einstein alan denklemlerinin kabaca çıkarılışını da yazdım.kolay gelsin...
    http://matematikfizik.blogspot.com/…mu-metrigi.html
  • tek yönlü zar gibidir. sıradan bir kütlenin schwarzschild yarıçapını bulabilmek için kütleyi gravitasyon sabitinin iki katıyla çarpıp, ışık hızının karesine bölmemiz yeterli. daha açık bir ifadeyle şudur ki; 10 cm'lik bir nesneyi 10 cm kadar sıkıştırırsanız bir karadelik elde etmiş olursunuz. tabii bu; bir kağıdı sekiz defa katlamaya benzemez.
  • ayni zamanda bir kutleden kacis hizinin isik hizina esit oldugu uzaklik, ki buna da kara deligin yuzeyi olarak bakiliyor zaten..
    v(kacis) = sqrt(2gm/r) = c
  • genel görelilik teorisinde önemli bir kavramdır ve bir kara deliğin etrafındaki olay ufku olarak adlandırılan sınırlı bir bölgeyi tanımlar. alman fizikçi karl schwarzschild tarafından 1916 yılında geliştirilmiştir.

    schwarzschild yarıçapı, bir cismin kütlesinin belirli bir değere ulaştığında, o cismin kendisini ve çevresindeki uzay-zamanı etkilediği bir noktayı ifade eder. bu yarıçapın içinde, olay ufku olarak adlandırılan bölge yer alır. olay ufku, kara delik olarak adlandırılan bir nesnenin içine giren ışığın dahi kaçamadığı bir sınırdır.

    schwarzschild yarıçapının içinde, uzay-zamanın kütlenin etkisiyle büküldüğü ve zamanın farklı bir şekilde algılandığı bilinir. gözlemci, olay ufkuna yaklaştıkça zamanın yavaşladığını ve sonsuza yaklaştığını gözlemleyebilir.
hesabın var mı? giriş yap