• doğal şarap mantarı bir meşe türü olan quercus suber ailesinden gelmektedir. ağırlıklı olarak bol yağışın olduğu yerlerde portekiz, ispanya, fas, cezayir ve bir miktar da sicilya'da yetiştirilmektedir. şarabın cüzi miktarda soluk alıp vermesine imkan tanıyacak gözenekli dokuya sahip olabilmesi için en az 80 yaşına gelmesi gerekmektedir. ağaçlar bu yaşına kadar ilk 60 yıllık devrenin sonunda portakal kabuğu gibi soyulur ve çıplak bırakılır. elde edilen keresteler parke, mobilya yapımında kullanılır. ağacın 10 sene yeniden katman oluşturması beklenir. aynı işlem 70. yılda da tekrarlanır. bu sefer elde edilen kerestelerden ise 2. ve 3. kalite mantarlar üretilir. doğal mantar ağacın 80 yaşına geldikten sonra torna ile dış kabuğundan yekpare çıkarılması sonucu elde edilir ve yaklaşık 50 yıl boyunca bu şekilde mantar verir. ülkemize batı karadeniz bölgesi iklim olarak elverişli gözükmekle birlikte herhangi bir yerli üretici mantar sektörüne girmemiştir. bu nedenle yerli şarap üreticileri ağırlıklı portekiz olmak üzere yabancı mantar kullanır ve bir mantarın ülkemize gelişi adet başına 1 usd'in üzerindedir. özellikle uzun süre yıllanacak şaraplarda doğal mantar kullanımı hayatidir. aksi takdirde şarap nefes almayacak ve bir süre sonra yaşayan bir varlık olma özelliğini kaybedecektir. şarapta meydana gelen bozulmalar ise genellikle ortam ısısı, nem gibi mantarı etkileyecek koşullar nedeniyledir. çünkü çok sıcak bir ortamda mantarın gözenekleri genişler ve şaraba daha çok hava girişine neden olur. çok soğuk bir ortamda ise (buzdolabı) mantarın gözenekleri sıkılaşarak şarabın nefes almasını zorlaştırır. kuru bir ortamda saklanan şarapların mantarı açılırken parçalanır. aynı zamanda mantar, havayla temas ettiği anda formunu yitirdiğinden geri dönüşümü imkansız bir maddedir.
  • girlproof bir icat. kızlar evde yalnızken şarap içemesin diye üretildiği rivayet edilir.
  • enfes kedi oyuncagi oluyor bu..
  • ne bir şeyin başlangıcıdır bu mantar, ne de sonu. sadece anın hatırası.

    mantar şişeden çıktığından beri kendini kaybetmiş, yolunu kaybetmiş, belki de terkedilmiş ve yalnızdır. köşeye atılıp giden her çöp gibi, insanların hayatında bıraktığı o küçük izin yok oluşunu izlemekte, anın içinde kendisine yer bulduğuna daha sevinemeden anın geçip gittiğini hissetmektedir.

    şarap açıldığında, mantar yuvasından çıktığında, şişenin içindeki sıvının sonunun başlangıcı, duyulan ilk sestir. "plof!"

    sorumluluklarımdan vazgeçme hakkım olsun istiyorum, uğraşmak istemiyorum bir şeyle, siktir olup gitmek, sadece canım istediği yerde, canımın istediği kadar durmak istiyorum. ne bileyim hammerfest'e gitmek istiyorum mesela, ruhunu hissettiğim biriyle arkada kimseyi bırakmadan, sadece gitmek istiyorum.

    şarap olmak istiyorum ben, her zaman alkollü ve her şey bittiğinde kalbimi sızlatan kişinin midesine dokunabilecek kadar yakın.
  • küçükken koleksiyonunu yapan bir ben değilimdir herhalde. ailecek çıkılan alkollü yemeklerde açılan şarap şişelerinin mantarları toplanır, ortamdaki diğer çocuklarla mantarı top olarak kullanma suretiyle minyatür kale oynanır, gece sona erip eve döndükten sonra da mantar bir güzel yıkanıp koleksiyondaki diğer mantarların yanına kaldırılır. koklaması çok zevklidir bi de, özellikle alkol alınmayan o yaşlarda epey değişik gelir insana. şişeden çıkarıldığında ufalanıp dağılmayanı, şeklen de mantarı andıranı makbüldür. ilk gençlik yıllarında tirbüşonla bir olup verilen onurlu mücadelelerin başkötüsüdür. severiz yine de.
  • şarabı içtiğiniz tarihi ve de o gün,o şarabı içtmenize sebep bir olayı sadece sizin anlayabileceğiniz şekilde tek bir kelimeyle özetleyerek üzerine not edip saklarsınız (ya da kimlerle birlikte içtiğinizi, o an dinlediğiniz bir şarkı ismini vs. ...) eski bir teneke kutu içinde olur size benimki gibi bir "şarap günlüğü"... eğer benim gibi çok şarap içiyorsanız ve her mantar size saklanası geliyorsa bir süre sonra "nereye sığdırıcam ben bu mantarları yahu, dur gidiyim bi kutu daha edineyim bari" gibi eylemlere yönlendirebilir insanı ki güzeldir geleceğe bir şarap günlüğü armağan etmek, şarabın doğasına uyar sanki... bence.
  • öndeki üst ve alt dişlerinizin arasına alamıyorsanız, küçük ağızlısınız demektir.
  • çinekop oltası, şamandıralı olta yapımında kullanılır.
  • yıl olmuş 2020 şarabı yan yatırınca mantarla yıllanacağından bahsediliyor. eskidendi o. uygun saklama koşulları mantarsız sağlanabiliyor.

    ey halk, bizi mantarlılar ve mantarsızlar diye bölmek istiyorlar. böl, yönet yapacaklar inanmayın. :)

    not: portekiz mantar lobisini bekliyorum, gelirlerse daha ayrıntılı açıklama yaparım. fakat şu an işim var ilgilenemiyorum eheh.
  • koleksiyonu güzel olur.
hesabın var mı? giriş yap