• (31 ekim); en son hasat. toprak, tanrıya hüzünlü bir şekilde el sallamaktadır. tanrıçanın bir daha yeniden doğuşu olacağını ve döngünün devam edeceği bilinir. bu yankı dönemidir. bizden önce yaşamış eskileri şereflendirme ve görme (kehanet) zamanıdır. sene çarkına bakıp düşündükçe, ebedi yaşam döngüsündeki rolümüzü anlamaya başlarız.

    (bkz: pagan festivalleri), (bkz: sabbat), (bkz: wicca)
  • telaffuzu sov-een biçimde olmalıdır. ama samhain de hatalı da olsa yaygın bir kullanım olduğu için böyle kullandığınızda neyi kast ettiğiniz anlaşılır.
    yaşayanlar ve ölüler dünyası arasındaki (ve diğer tüm bedensizler) çizginin en ince hale geldiğine inanılan zamandır.
    eğer klasik bir pagan kutlaması yapacaksanız sofranın siyah bir örtüyle dekore edilmesi gerekir. yiyecekler ağırlıkla et ve turuncu renkli sebzelerden oluşmalıdır. etli bir mantar günün yemeği olarak seçilebilir. kuruyemişler kullanabilirsiniz, kırmızı şarap günün anlam ve önemi açısından son derece makbuldur ama hepsini içmeyeceksiniz. ha yemeklerde kalmıştık. mantarlı bir et, bademli bir pilav, havuç salatası, kabak tatlısı gayet uygun bir samhain kutlama masası yaratır. yalnız konuklarınız için açtığınız servislerin yanına bir de yakın tarihte ölenler için de servisler açmalısınız, irtibat kurmak istediğiniz kişiler için de birer boş tabak ve tam servis hazırlanır. şarap kadehleri doldurulur. mür-i safi, amber, tarçın, zencefil gibi karışımlardan hazırlanan tütsü yakılılır. dört yol ağızlarına içinde bal olan kek kurabiye tarzı yiyeceklerin sunu olarak bırakılması antik pagan geleneklerinden biridir. isteyen toprak ruhları için birer elma gömebilir toprağa. kutlama masası kaldırılırken ölüler için bıraktığınız saraplar toprağa dökülür. fal ve kehanet için iyi günlerden biridir. kuru lavanta tanrıça hecate (yeraltının yaşayan ve ölülerin tanrıçası) ile iişkilendirildiğinden tezahür oluşturmak amaçlı olarak tütsüye karıştırılabilir.
    paganlar için ölüm de yaşam kadar gerçek, o kadar önemli ve o kadar anlamlı olduğundan her ölenin tekrar doğuşu inancından ötürü kutlanan kişinin metafizik ölümüdür aynı zamanda. yeniden doğumu beklemenin kutsanmasıdır.

    aslen yazın hasadının bereketli geçmesi kutlanır. en karanlık gece, içinde ışığı saklayandır. toprak ekilmez, kışın soğuyla birlikte uykuya yatar tüm hayvanlar ve toprak kendini yenilenir.
  • birçok craft geleneğinde, yıl döngüsü halloween'le başlar ve bunun eski kelt dilindeki ismi samhain'dir.

    bu noktada yılın en karanlık dönemi başlar, sonbahar ekinoksu ile kış gündönümü arasındaki bölüm... ruhani dünyanın yaşam dünyasına yaklaştığı ve bu ikisi arasındaki peçenin incecik olduğu zamandır... bu yüzden cadılar, samhain sebt gününde ölülerin ruhlarının gelip kendilerine katılmaları için davet ederler(aps&mail aracılıgı ile)... çember, bal ve sukabakları, sohbahar yaprakları ama özellikle meşe ağacı yapraklarıyla süslenir çünkü bu yaprak ölüm tanrısını sembolize eder... dört ana yöne yerleştirilmesi gereken mumlar, jack o lantern'lerin
    içine konur ve batı noktasının solunda ölümün girebileceği bir gateway olmalıdır...ayin sırasında ruhlar çağrılır, ve belki saatin ters yönünde bir spiral dansı yapmak yeniden doğuşu sembolize ettiğinden ayine katılabilir...ouija tahtasi gibi bir aracın da ayrıca çemberin ortasında bulunması gerekir... samhain sebt gününde cadılar yalnızca sevdikleri ve şimdi yanlarından ayrılmış olan ruhlardan mesajlar almayı değil, aynı zamanda craft'larının eskilerinden, pagan atalarından ve akrabalarından da mesajlar almayı umarlar ummaktadırlar.. tanrıça, onun bir görünümü olan karanlık gizemlerin tanrıçası olarak onurlandırılır... tanrı ise, ölümün boynuzlu tanrısı olarak onurlandırılır, ve yalnızca insanlar değil ama bunu hayvanlarda yaparlar...boyle birgundur samhain gunu witchcraftda..
  • ataları şaman olan ve sonradan müslümanlığı kabul etmiş bir toplumun ferdiyim ve evet keltlerin pagan inancına bu kadar yakın inanca sahip atalardan gelen ben "amerika"nın bunu dünyaya yaymış olmasını kıskanıyorum. hem eğlenceli, hem mistik hem de yenilenme ruhsal olarak! kutlayanların çoğalmasını diliyorum! burası can alıcı "türkler de sonbaharda kış günleri yaklaştığı için kötü ruhlara cadılara saçı yaparlardı, tıpkı keltlerin “samhain” ölüler bayramı gibi, hıristiyanlara kalan cadılar bayramı gibi."

    ataları hakkında ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlar
    ne yazıktır ki orijinal link uçmuş gitmiş ...
    web arşivden link buyurunuz;
    arşivden okuyalım bakalım...

    uçan link, yazık olmuş !
  • keltlerin 31 ekim gecesi kutladıkları festival. günümüzde de halloweene çevrilmiş bi şekilde kutlar bunu yabancı memleketlerde insanlar.. (epey sulandırılmış şekilde)
    katolikler de all souls night şeklinde ölen yakınlarını anarlar.
  • samhain gecesi bir druid ciragi icin cok önemlidir. cünkü bu gece safaga dek cirak en büyük korkulariyla bir mezarlikta sinanir. ve eger bu sinavi gecerse druid ciragi bir ovyyd olur.
  • halloween 2 'de, michael myers 'ın bi ara duvara yazdığı kelimedir.
    filmde şöyle geçer; -doktorun ağzından- "..samhein, 'ölüler tanrısı' demek, yaz sonu samhein festivali; 31 ekim..tanrıları mutlu etmek için kelt rahipleri, ateş törenleri düzenlerdi,savaş esirleri, suçlular, deliler, hayvanlar hepsi canlı canlı yakılırlardı, onların ölümlerini izleyerek, rahipler gençleşeceklerine inanırlardı,aradan geçen 2000 yılda fazla ileri gidemedik, samhain ne bir kötü ruh,ne bir cin, ne hayalet ne de cadı. sadece ve sadece bilinçaltının kendisi. hepimiz içimizdeki karanlıktan korkarız."
  • yine geldi çattı gönlümün sultanı. bayramların bayramı, en hasosu. ölmüşlerimizin canına değsin.
  • samhain toprak ugrasının sonlanısının, kısın, yılın en soguk aylarına dogru devrilisinin işaretidir. geleneksel olarak ölüler adına mass'lar soylenebilmesi icin para toplanır ve ziyaretciler icin corek pisirilir. ölüler icin yol kavsaklarına hecate icin kutsal olan balık ve yumurta konur ve atesler yakılır. herkes bır tas alır ve atese atar eger sabah attıgı tası bulamazsa ertesı samhain'e dek yasayamayacaına inanılır.

    wiccalar icin samhain dunyalar arasındakı duvarın en ınce oldugu zamandır. ölüler ve yasayanlar bırbırıne karısır ve gocmus ruhlarla konusup hecatenin gizli sırlarını ogrenebiliriz..
  • pagan inancına göre hasat mevsiminin bitip, karanlık mevsim'in (kış) başladığını müjdeleyen şabattır. sokaklarda yaşanan mevsim biter, evlerde içe dönük hayat başlar.
    şabat 31 ekim gün batımından, 1 kasım gün doğumuna kadar kutlanır.
hesabın var mı? giriş yap