• nettuno diye bir dondurmacısı var, hayatımda yediğim en iyi gelato'yu yapıyor. az buz da yememişimdir gelato'yu. salerno'ya yol düşmez ya, düşerse birilerinin sözlüğe bakmak aklıma gelirse diye gecenin 12'sinde yazıyorum bunu. önümüzdeki 10 yıl rüyalarıma girecek, çok belli. hele nicholetta (yazılışı böyle değildir belki- şu an dondurma sarhoşuyum) diye bir dondurması var, içinde devasa fındıklar vardı. şu an odadan çıkmamak ve yeniden mekana gitmemek için iç sesimle savaşıyorum resmen.

    allah'ın bir lütfu.
  • italya'nın en güzel şehri değildir. illa bir şey olucaksa, italya'nın sade, sıradan, az stresli, huzurlu, tek düze ama sosyal bir hayat sürülüp, mutlu mesut yaşanılabilecek, çoluğa çocuğa karışılabilecek şehri olabilir mesela.

    - nüfusun büyük bir çoğunluğu ingilizce konuşamaz, konuşanların bir çoğu da utandıkları için konuşmamayı tercih eder.

    - merkezi çok küçüktür. her yere yürünerek gidilebilir.

    - napoli'ye yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır ve trenle veya otobüsle aşağı yukarı 1 saat içinde ulaşılabilir.

    - şehir merkezinde turistik olarak sadece büyük bir klise bulunmaktadır. uzun bir sahil şeridi vardır. yazın denize girilebilir.

    - pompeii, amalfi, ischia gibi nice turistik, gezilip görülebilecek yerlere kısa bir otobüs yolculuğu uzaklıktadır.

    - şehirde havaalanı vardır fakat pek işlek değildir, zaman zaman da kapanmaktadır. bildiğim kadarıyla sadece küçük uçaklar kalkmaktaydı.

    - gençlerin cuma, cumartesi geceleri toplandığı yer largo campo'dur. bu meydan, cuma, cumartesileri cıvıl cıvıl dolar taşar hayli, keyiflidir. ara sokaklarında rahatlıkla esrar bulabilir, hiç çekinmeden sokağın ortasında sarabilir, rahat rahat içebilirsiniz. 2009 yılı itibari ile 1 euro karşılığında 33cl peroni içebilirsiniz.

    - salerno, bir çok italyan şehrine göre hayli hayli ucuz sayılır.

    - hırsızlık, gasp, askıntı olma her neyse, suç oranları çok düşüktür. (komşusu napoli ile bu konuda gece ve gündüz kadar farklıdır)
  • 2008-2009 arasında bir sene bu şehirde yaşadım ben.

    napoli'nin başkentliğini yaptığı campania eyaletinde yer alır, ve bu eyaletteki diğer şehirlere göre oldukça temiz, güvenli ve huzurludur. italya'da, kuzey'den güney'e doğru gittikçe, tıpkı bizde batıdan doğuya gittikçe olduğu gibi hayat tarzları ve insan alışkanlıkları farklılaşır. güney'de kuzey'e göre daha hararetli yaşanır hayat ve yöresellik, geleneklere bağlılık daha fazladır ve din daha ön plandadır. bu yüzdendir ki, italya'nın en büyük ikinci şehri olan napoli'de hayat bir turist için oldukça çetrefilli olabilir. salerno ise bu konuda komşu şehirlerinden ayrılıyor, her ne kadar ingilizce bilen insan sayısı oldukça az olsa da, yabancılara karşı düşmanca bir tutum sergilemiyorlar. dükkan sahipleri, esnaflar sempatik insanlar. sanki herkes birbirini tanıyormuş gibi hissediyorsunuz ilk başta. zaten bir müddet bu şehirde yaşadıktan sonra herkesin gerçekten birbirini tanıdığını fark ediyorsunuz. mesela, benim kaldığım dönemde şehirde sadece bir tane köpek vardı ve adı nero'ydu. bu köpeğin facebook sayfası bile vardı, largo campo'da takılırdı ve onu bile herkes tanırdı. nino'nun barının önünden ayrılmazdı. böyle bir şehir işte salerno. salernoluların trafik, gürültü, hava kirliliği, aşırı kalabalık gibi büyük şehirlere özgü dertleri yok. stresten böylesine uzak bir şehir olduğu için suç oranı da oldukça düşük. ev sahibim matteo'nun arabasının kilidi 5 senedir bozuktu mesela. arabayı bir kere bile kilitlediğine şahit olmadım.

    italya'da kuzey'den güney'e doğru gittikçe kültür ile birlikte ekonomik koşullar da değişiyor. güney'deki şehirler, kuzey'deki milano, floransa, torino, bolgona gibi şehirlere nazaran oldukça ucuz. salerno ise daha da ucuz. benim salerno'da bulunduğum dönemde 1euro - 1bira takıldığımız bir bar vardı. nero'yu anlatırken bahsettiğim nino'nun yeri. largo campo meydanında yer alırdı. burada bir kaç ufak bar, bir sigara satan ufak dükkan, bir de dönerci bulunur. perşembe, cuma, cumartesi akşamı insanlar bu meydanda toplanır, daha sonra buradan lungomare'deki maska gibi, undergroundgibi butik barlara geçilirdi. hala bu mekanlar duruyor mu bilmiyorum ama aşağı yukarı eğlence anlayışı bu şekildeydi. şehirde bir de büyük disko vardı, o da lungomare'deydi. bu mekana girmek için biraz şık giyinmeniz gerekiyordu. dürüst olmak gerekirse pek bir numarası olduğunu söyleyemem. bunun dışında napoli'ye ya da başka civar şehirlere eğlenmeye gitmek gayet mümkün. napoli'nin gece hayatı çok daha hareketli ve daha fazla alternatifiniz var. salerno'da barlar gibi restoranlar da butik. pizza, makarna ve deniz ürünleri dışında yemek aramayın. hem makarna, hem pizza gerçekten çok iyi. diğer bir seçenek ise deniz ürünleri. ayak üstü bir şeyler atıştırayım derseniz, çok fazla ödemeden iyi ve yöresel bir şeyler yiyebilirsiniz. oturayım, şarap açtırayım güzel bir yemek yiyeyim derseniz ödeyeceğiniz miktar biraz daha fazla olacaktır ama yine de ateş pahası değil.

    son olarak, salerno bir liman kentidir ve dağın eteklerine kurulmuştur. bu özelliği sebebiyle geçici olarak italya'nın başkentliğini yapmıştır çünkü savaş esnasında savunması oldukça kolaydır. saleno'da havalimanı yok, aslında var da uzunca bir süre önce sivil havalığa kapatılmış. en yakın alternatif napoli havalimanı. napoli'den 1 saat sürüyor salerno tren ve otobüs ile ulaşım sağlanabiliyor. roma da yaklaşık 4 saat sürüyor, yine otobüs ve tren ile ulaşmak mümkün. büyük şehirler arasında sık sık tren seferleri var. hem otobüs hem trenle gitmiş biri olarak kesinlikle tren'i tavsiye ederim. bir kaç farklı tren var. bazıları uçaktan daha konforlu neredeyse. bütçe derdiniz yoksa tercihiniz bu yönde kullanmanızı tavsiye ederim. ben 1 sene boyunca, bir kaç kere roma'ya, bir kere bari'ye, bir kere de milan'a gittim uçakla seyahat etmem gerektiğinde. roma neyse de, bari veya milan'dan trenle gelmek gerçekten işkence oluyor. dolayısyla alternatif havalimanı olarak roma ve napoli'den şaşmamak gerek. salerno bir günde tamamını gezip bitirebileceğiniz bir şehir fakat bulunduğu konum itibariyle rahatça paestum, positano, amalfi, capri, pompeii,iscia gibi turistik yerlere ulaşmak mümkün. yazın, özellikle amalfi kesinlike gezilip görülmesi gereken bir yer. gemi ile amalfi'ye gitmek mümkün salerno'dan.

    salerno'da çok sıkıldığım, çok bıktığım zamanlarım da oldu. büyük şehire alışan biri için adapte olmak o kadar da kolay değil. fakat dönüp baktığımda ne kadar özlediğimi fark ediyorum. mesela, 6-7 sene önce istanbul'da salerno'dan daha güzel yaşanabileceğini düşünüyordum, şimdi ise salerno'daki hayatıma özeniyorum. salerno kapitalizm'in tam olarak ele geçiremediği ender yerlerden birisi. avm yok, mcdonald's, starbucks, zara gibi dev markalar yok. ihtiyaçları da yok belki. insanlar köşe kahvelerinde dünyanın en lezzetli kahvesini içiyor, pizzeria'larda en lezzetli pizza'yı yiyorlar ve butiklerden en şık kıyafetleri giyiyorlar. en yakın avm otobüsle 40-45dk. uzakta, şehrin dışında. oraya fırlatmışlar kapitalizmi. orada mcdonalds'ta var, zara da, pull and bear da, carrefour da.
  • güzel insanların yaşadığı şehir/kasaba . kızım erasmus nedeniyle bu şehirde. italyanları oldum olası severdim, fakat;çok yoğun yağmuru kestiremeyip t-shirtle fareye dönmüş kızımın yanına 4 kişi yaklaşıyor. 3 yaşlı italyan kadın 1 genç kadın. bağırıp çağırıyorlar .kız ben ne yaptım allahım (değişik bir ülkede olma psikolojisi) .karakola gidicez sanırım derken.kendini kuaförde üstü başı kurutulurken buluyor.belki anlamazlar ama onları seviyorum.ama kızım nefret ettiği taksim kalabalığına dalıcakmış ilk gece geldiğinde. hayırlısı..
  • gidip görünce sözlükte yazılanlardan bazı yönleriyle oldukça farklı olduğunu gördüğüm bir şehirdir. öncelikle yukarıda yazılanlarla örtüşen pozitif tarafıyla başlayayım. salerno'lular hakikaten son derece yardımsever insanlar. sokakta etrafa bakınırken gördüklerinde "bir şeye ihtiyacınız var mı", "size nasıl yardım edebiliriz" gibi sorular soruyorlar. tanısın tanımasın yolda göz göze gelince mutlaka selam veriyorlar.

    salerno tarihi eski çağlara uzanan büyük bir liman kenti. modern tıp padova'dan önce salerno'da başlamış mesela. izmir gibi uzunca bir kordonu ve sahil boyunca yürüyüş yolu var. dar sokakları çizik ve vuruk içinde arabalar ve motosikletlerle dolu. her sokağında apayrı bir sürpriz karşınıza çıkıyor. çevresiyle -özellikle de napoli'yle- karşılaştırınca refah düzeyi yüksek. özellikle orta yaş ve üstü insanlar (ama batmış halde olan gençler değil) sokaklarında oldukça şık giysilerle geziyorlar. bunda şehrin bir ticaret şehri olması ve internetteki italya turizm tanıtım görsellerindeki rengarenk, cezbedici köylerin mekanı olan amalfi sahilindeki kasabalara gitmek isteyenlerin başlangıç noktası olması öne çıkıyor. hiç öyle yaşlı şehri falan değil. gayet cıvıl cıvıl bir yer. napoli kadar batmış durumda değil, milano gibi lüks ve pahalılık akmıyor.

    salerno, seramikleri ve limon ürünleriyle ünlü. ama çevrede seramik konusunda manyak bir yer olan vietri sul mare var. endüstriyel olmayan limoncello ise her yerde bulunabiliyor. ancak başta amalfi olmak üzere amalfi sahilindeki kasabalara mayıs başından itibaren toplu taşımayla gitmek için insanın kafasını peynir ekmekle yemiş olması lazım. çünkü dapdaracık yollarda giden otobüslerin içinde metrobüsten beter bir kalabalık var; otobüslere binerken de metrobüsten beter izdiham oluyor.
  • avrupa'nın ilk tıp okulu bu şehirde kurulmuş ve 10 ila 13. yüzyıllarda çok ünlüymüş. (bkz: medscape)
  • italya'nın güneyinde deniz kıyısında yer alan küçük şehir. roma'ya trenle 3 saat, napoli'ye 1 saat mesafededir. aynı zamanda (bkz: pompei) (bkz: vezüv) (bkz: paestum) (bkz: amalfi) (bkz: positano) (bkz: vietri) gibi turistik yerlere de oldukça yakındır.

    erasmus olarak gitmeyi düşünüyor ve şehirle alakalı sorunlarınız varsa kesinlikle düşünmeden gitmelisiniz. ikinci dönem deniz / sahilden daha çok yararlanılacağı için ikinci dönemde gitmek daha akıllıcadır. güneyde yer aldığı için italya'nın genelinde daha düşük fiyatlarda yaşanabilir ve dünyanın en güzel pizzasına (neredeyse) düşük fiyatlarla sahip olunabilir.

    şehirle alakalı söylenebilecek olumsuzluklardan bahsetmek gerekirse küçük olduğu söylenebilir. büyük şehir yaşamına alışmış olanlar için başlarda zor gelse de zamanla şehrin vaat ettiği huzura erişince bu sorun da ortadan kalkıyor. diğer bir sorun ise (erasmus için) gelen öğrencilerin genelinin ispanyol olması. spanish ghetto tabirinin erasmus için tüm avrupada geçerli olduğunu duydum ancak bu şehir için gerçek olduğunu garanti edebilirim. ingilizce konuşmamaları ve kendi aralarında takılmak istemeleri sorun gibi görünse de bir çok milletten bir çok arkadaş edinerek kendi international ghetto'nuzu kurabilir ve çokça eğlenebilirsiniz.
  • ilk entry'de endüstri şehri yazması yanlış algı oluşturmasın.
    burada 3 gün konaklama ile ömür boyu unutulmayacak anılar biriktirebilirsiniz.
    tam 10 gün önce oradaydım.
    roma'dan tren ile gidebilirsiniz. şehrin dışı sanayi içerisi muazzam yapılarla donatılmış tarihi yapılar günümüzün modernliği ile harika harmanlanmış. öğrencilerin her akşam şıkır şıkır giyinip enfes caddelerinde, sokaklarında italyan stili çizmeleriyle gezdiği büyüleyici bir yer. bu sokaklarda önce 1 saat yürüyün sonra ilginizi diğerlerine göre fazla çeken bir mekana oturun italyan şarabınızı açın ve olduğunuz yerin tadını yudumlayın :) arada bir lemon cello shot atmayı da ihmal etmeyin.

    fiyat olarak konaklaması da yiyecek ve alkol fiyatları da muazzam.

    gündüzleri ise sık sık kalkan teknelerle bir gün amalfi, bir gün positano bir gün capri veya diğer sahillere gidebilirsiniz. ben tercihimi amalfi ve positano ' dan yana yaptım 2 gündüzüm bu şekilde gitti. bot güncel fiyatları amalfi 9€ positano 14 € geliş için aynı ücreti bir kez daha vermelisiniz.

    amalfi' de hemen indiğiniz yerde plaja gireceksiniz. salın kendinizi tiren denizinin tuzsuz suyuna biraz açılın , arkanızı dönün bir bakın olduğunuz yere dağın içerisinde kurulan rengarenk evlere hafif sağ tarafta tepede tek başına duran belirgin bir ağaç var ona bakıp bir dilek tutun :)

    dünya'nın her kesiminden insanlarla ... yolda plajda tanışabiliyorsunuz. hiç türk e denk gelmedik çünkü onlar pisa kulesine gidip yaslanıp fotoğraf çekme ile mesgul :)
  • güzel bir şehir. amalfi/positano'ya gitmişken görülür. bu çok güzel yerlere yakın olması da talihsizlik bir nevi:)
  • amalfi kiyisini gezmek isteyenler icin en ideal, ucuz destinasyondur bana kalirsa.

    minik bir sehir ve sehrin biraz disinda guzel plajlari var. yeme içme ve konaklama uygundur. konaklama için ıl vicolo della neve b&b tavsiye ederim. kahvalti odaniza geliyor, 7 derseniz tam 7 de kapiniz caliyor. gayet temiz, odada buzdolabinin olmamasi haricinde negatif bir yani yoktu.

    eski sehirde 2-3 euroya cok guzel el yapimi yelpazeler satiyorlar. mutlaka alin derim, minik butikleri de cok guzeldi.

    amalfi kiyisini arabayla degil de sahildeki travelmar burosundan alacaginiz biletle teknelerle gezin. yalniz iki ayri burolari var ve bunlar sahilin iki farkli ucunda, dikkat.

    teknelerin onunde cetara, maiori, minori, amalfi, positano diye bagiran çigirtkanlar olur*. bizim bogaz motorlari gibi. pufur pufur gidersiniz. donus icin de siklikla tekne bulunabiliyor.

    seramigiyle unlu vietri sul mare'ye gardan bineceginiz otobusle gidebilirsiniz. yalniz burada plaja inmek gerekiyor, zira otobus sizi tepede birakacak. denizi guzel degil ama plaji harikadir. plajda yemek icmek de pahali degil. minik seramik fincanlari ve limoncello bardaklari çok tatli. insanlari asiri sempatik.

    vietro sul mare'de apero almanizi tavsiye edecegim, naçizane. cafe' pasticceria russo hem kokteyleri cok lezzetli hem de yanindaki ikramlari taptaze. iki kokteyl fiyatina bir suru yiyecegi ikram olarak veriyorlar, evet bu italya'da alisildik bi sey ama burasi bambaskaydi, sicacikti ikramlar. giderseniz manzaraya karsi yudumlayin kokteyleri, afiyet olsun, simdiden sagliginiza/ serefe diyorum

    amalfi ve positano son derece populer mekanlar; sahsen amerikali/ ingiliz turistlerin bol oldugu, turist kazigiyla unlu yerleri degil de bakir mekanlari sevdigim icin diger koyleri tavsiye edecegim. maiori ve minori cocuklu ailelerin ragbet ettigi yerler, plajlari kummus. biz gurultu istemedigimiz icin direkt cetara'ya gittik. harika plajlari var, ki bence kiyinin incisi burasi olmali (ha gerci insallah olmaz, yoksa amerikali/ ingiliz akimi bu yana dogru olur).

    cetara'da la frittura del golfo'da yemek yiyebilirsiniz. yemekler guzel ve fiyatlari uygundu, ayrica calisan hanim fransizca biliyor, cok tatliydi. bizi giderken sarilip, optu.

    salerno'da yemek-icmek icin secenek bol ama re denari yi yavsiye ederim, pizzalari harika ve en onemlisi bol tuzlu degil. kirmizi saraplari da gayet iyiydi ama bir mozarellasi var, catali bastiriyorsun tabak sutle doluyor. o nasil bir lezzet, anlatamam. porsiyonu biraz pahali olsa da degmez diyemem.

    daha once belirtildigi gibi, nettuno dunyanin belki de en iyi dondurmacisi denilebilir. buranin bir yesil incir dondurmasi var, ben onu tattigimdan beri aski oyle tanimliyorum. yalniz, numara almak ve italyanca rakamlari bilmek lazim, zira aksam cok kalabalik olur, siraniz yanmasin, teyakkuzda olun.
hesabın var mı? giriş yap