• ayak basılmaması gereken kumlarında dozerler ve iş makinaları geziyormuş, gölün kumlarının da bir yerlere taşındığı iddia ediliyor. hünkarımız marmaris'teki yazlık sarayına plaj yaptıracak herhalde. moğol istilası sizin kadar zarar vermemiştir anadolu'ya.

    salda gölü
  • bir zamanlar kıyısında baglarımızın oldugu göldür. cocuklugumda yaz tatillerimin muhakkak bir kısmını geçirdigim o muhtesem göl, sonraları çalıştıkları yerlerden bir miktar para kazanarak dönen almancıların göl kenarlarına villa motel gibi seyler yapması ile tehlikeye girince, babam kendi arazilerinide değersiz hale getirmek pahasına gölün bütün çevresini sit alanı ilan ettirmisdir. bu gün bile pırıl pırıl kalabilmesini babama borçlu olmaktan hep gurur duymaktayım o yüzden. gerçi 10 yıldır gidemiyorum, bağda dağ oldu zaten ama olsun. gölün suları 30 yıllık bir zaman diliminde çekilier ve sonra geri gelir. bilim adamları neden oldugunu hala tam olarak anlayabilmis degillerdir. bir çevre mühendisi olarak yaşlanıp emekli olduktan sonra oralara dönmeyi ve salda gölünün sırlarını çözebilmeyi ileride umud ediyorum.
  • çomarların 5 senede bitirdiği doğa mirası. bir 5 sene sonra uzungöl gibi amele bir yere dönüşecek.

    eskiler boşuna demiyor. "içlerinin çirkinliğini her yere yansıtır çirkin insanlar!" diye
  • bundan tam olarak 10 yil once askerligimi yaptigim yerlerdi oralar, salda golu de bizim devriye bolgemizin icindeydi. ben hayatim boyunca her zaman su kenarinda yasamis biri olarak burdur’da askerlik yapacagimi ogrendigimde biraz endiselenmis ve umarim irmak, gol mol birsey denk gelir diye icimden gecirmistim. neyse ki yesilova denilen minik ilceye dustum ve oranin da kiymeti bilinmeyen ama bana huzur veren ve umutlandiran en guzel yeri salda goluydu.

    ılce halki golun potansiyelinin farkinda degildi oysa ben daha lisedeki cografya derslerinden beri unutmamistim salda’yi, “turkiye’nin en derin golu” diye tabir edilirdi. oranin halkinin cogu umurasamiyordu o bolgeyi. zaten yakininda gurbetcilerin luks evlerinin oldugu ama yazin bir iki ay disinda bombos olan bir koy vardi. oteki ucunda ise derme catma pavyonlar vardi. pavyon dedigime bakmayin iceri girseniz kusarak cikarsiniz o derece kotu yerlerdi. ara sira oralara baskina giderdik ve bazen koyluleri tarlalarini satmaktan, bazen de hayattan umudunu kesen kotu yola dusen kadinlari kurtarirdik. neyse konu dagilmasin simdi, o zamanlar bazen kendi kendime bazen de arkadaslarimla “ulan fistik gibi yer ne guzel kimse farkinda degil boyle bir guzelligin” diyerek oralara duydugum hayranligi kendimce dile getirirdim.

    tabi aradan yillar gecti ve o zamanlar sasirdigim sey gerceklesti birileri farkinda varmisti ve bu sakli cenneti de kaybedecegimizi o zaman anlamistim.
    belki bir daha hic 2010’daki sadeligini goremeyecegim salda golu’nun. bu tarz olaylar artik o kadar can skmaya basladi ki insanlar tepkisiz kalmayi seciyorlar artik. bir degil iki degil devamli dogal guzellikleri betona ceviren bir yapi var ve dur durak bilmiyorlar malesef.
    olan bitene coktan uyanmistim artik bu ulkede guzellikler tek tek elimizden gidecekti ben de buna daha fazla dayanamadim ve cektim basimi yaban ellere gittim. suanda salda’ya olan duygularimi da binlerce km oteden, amerika’dan yaziyorum.
    hala telefonumda sakladigim ve 2010 yilina ait bir salda fotografini da siz kiymet bilen yazarlarla paylasmak istiyorum izninizle...
    görsel

    (bir kac tane daha fotograf var elimde ve yogun ilgi nedeniyle onlari da ekledim ama yuzleri sansurlemek zorundayim)

    görsel
    görsel
    görsel
  • salda gölu tatlı-soda su özelliğinden göl suyu bol miktarda magnezyum içerir. bu magnezyum göldeki bakteriler tarafından tüketilir ve beyaz renkli hidromanyezit minareline dönüşerek onların yapı taşlarını oluşturur. hidromanyezit minerallerinden yapılı bakteri kolonileri bir araya gelerek stromotolitleri meydana getirir. bu stromolitler göl içinde kıyı adalarının teşekkülüne yol açar. bu adaların su yüzeyinden yüksekliği 5-8 metre,su içindeki yüksekliği de 8-10 metreye kadar ulaşabilmektedir. kıyıda hidromanyezit mineralinden yapılı bu stromolitler dalgaların etkisiyle ayrıştırılırlar ve sahil kumları olarak çökelirler. böylece gölün etrafı bembeyaz bir kuşakla çevrilidir. işte bu beyaz sahil şeridi göle özel bir görünüm kazandırır. bu tür görünümleri mars’tan gelen fotoğraflarda da yer alması oldukça dikkat çekicidir. mars’tan gelen fotoğraflarda gözlenen beyazlıklarında hidromanyezit fizikçiler tarafından ileri sürülmektedir. hidromanyezitler ise yalnız ve yalnızca sıvı suyun bulunduğu ortamlarda bakteriler tarafından üretilmektedir (stromolitler şeklinde). şu halde salda gölü mars gezegeninde hayat ve suyun olup olmadığına dair çalışmaları ışık tutabilecek dünyamızdaki tabii laboratuarlardan biridir. zaten bu yüzden de bilim adamlarının gündemindedir.
  • anası sikilecek başka yer bulunana kadar , en iyi sikilecek yerdir.
  • instagram ve facebook'ta gösteriş yapmaya çalışanları içine sıçtığı yer.
    azalarak bitin iyi mi?
  • bu memleketin anasını dört başı mamur bir şekilde sikmedikçe rahat edemeyecek kişilerin son icraatına kurban giden göl... bir yeri de rahat bırakın be...
  • ınstagram tayfası tarafından istilaya uğrayan göl.

    #salda #qeyf #turkiyeninmaldivleri #huzur #mavi

    düzenleme: alınanlar oldu, alınmayın ben durumu tiye alıyorum.
  • resimlerle orijinalinin alakası yoktur. gözlerinizle görünce hayal kuraklığına uğrayacaksınız, benden sizi uyarması.
hesabın var mı? giriş yap