• ilkokul zamanlarımda ( teee bi zaman işte).o zaman ki şimdi ki gibi yaz kış 7/24 salatalık bulmak mümkün değil. ilk okulda da o zamanın orta direk üstü bir arkadaşım var,evine ne zaman gitsem alengirli yemekler ,mevsimsiz meyvalar sebzeler gırla.düşün ki kışın ortasında evlerinde taze fasulye pişirdiklerini görmüşlüğüm var öyle bir zenginlik peh peh pehh.okula her gün getirdiği gösterişli beslenmeler,kimse de yokken onda nasıl olduğunu dahi anlamadığımız uçlu kalemler, bizler gazete kağıdına ya da biraz şansla duvar kağıdı ile kapladığımız defterle okula gelirken janjanlı defter kağıtlarıyla okula gelmeler.nasıl içime oturduysa artık okula gidiyoruz bir kış günü sordum ben buna " ağzım sarımsak kokuyor mu?" "yooo dedi neden sordun ki?" (dikkatinizi çekerim kış günü salatalıkla nasıl hava atılır görün ) " dün akşam cacık yedik de:))))"
    işte günlerce göğsümü gere aklıma geldikçe gururlandığım bir sebzedir salatalık.

    not: sarımsaklı yoğurtlu makarna yemiştik.
  • televizyonda bir yemek programına katılan teyze tarafından pazar alışverişi sırasında sarf edilen, "salatalık, kadınların dostu" cümlesinin öznesi. beş saniye sessizlikten sonra yüzlerine sürerler diye ekledi. ... fesat değilim, fazla rtük izliyorum.
  • salatalığın, nam-ı diğer hıyarın düşük kalorili bir vitamin ve mineral deposu olmasının yanısıra az bilinen bazı özellikleri de vardır. mesela ;

    * haşereler bahçenizi veya balkon bitkilerinizi mahvediyorsa, bahçeye veya balkona bir alüminyum tabağa ya da alüminyum folyoya salatalık dilimleyip ortada bir yere yerleştirin.saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine alüminyum tabak ya da folyo ile yerleştirin. bütün mevsim haşerelerden kurtulursunuz. alüminyum ile birleşen salatalığın içindeki kimyasal maddeler, insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onları bitkilerinizden uzak tutar.

    * banyo veya duştan sonra aynalarınızın buğulanmasından şikayetiniz varsa bir dilim salatalıkla aynayı ovun, aynanız parıldasın ve de mis gibi koksun.

    * ayakkabı boyanız kalmamış ama ayakkabılarınız boya istiyorsa hemen kesilmiş bir salatalıkla ovalayın, hem harika bir parlaklık verir, hem de deriyi su geçmez hale gelir.

    * evinizde gıcırtı yapan kapı, pencere gibi şeylere bir dilim salatalık sürerseniz,( gıcırtı yapan rezelerine) gıcırtı kesilir.

    * evye ve lavabolarınızı salatalık ile ovarsanız hem tertemiz olur, hem elleriniz kimyasallarla bozulmaz.

    * ders çalışan, yeni doğum yapan, kendini yorgun hissedenler, kaynar su içine rendelenmiş salatalık koydukları çukur kabı, bulundukları odada tutarlarsa yorgunluklarının azaldığını ve kendilerini iyi hissetlerini farkederler.

    * duvarda kalemle yazılmış yazı resim gibi şeyleri silmektede birebirdir.
  • kasım ayının ortalarındayız ve artık "mevsimi geçen ve artık yenmemesi gereken, yazı bekleyen sebzeler/meyveler" statüsüne yükselmiştir bu.

    yemeyin bundan sonra bunu. bundan sonra yiyeceğiniz salatalıkların alayı hormonlu. bi salatalık bir de kabak, çiçeğini çok çabuk döktüğünden, çiçeği çok narin olduğundan, en ufak soğuğa gelemediğinden ve ilaveten güneşsiz olamadığından en çok hormona ihtiyaç duyanlardanmış.

    sirkeye yatırılmışından gayrısı yalan. bu arada mesajı aldınız değil mi? en iyi turşu sirkeyle oluuur. ve nur içinde yatsın adile naşit, bak gülümsetti yine.
  • sağlıklı olup lezzetli olan tek besin
  • hakkı yenen bir sebzedir.

    her sebzenin kendi özgü adı varken bunun yoktur. buna "salata için kullanılan" salatalık adı verilmiştir.

    lan bu sebzenin bir onuru, karakteri yok mu?
  • dunyada uretimini yapan ulkeler arasinda turkiye basi cekmektedir*. 2010 yilinda ucuncu sirada yer alarak, turkiyedeki hiyara olan ragbet bir tebessum yaratmistir.
  • uyku saatinin gectigi anlarda, yatmadan evvel birkac adet adet yendiginde sabaha uykunuzu almis ve dinc olarak kalkmanizi saglayan acurumsu; cacigin hammaddesi.

    (bkz: hiyar ellezi)
  • salatalık meyvedir diyorum senelerdir. sebze ve meyve arasındaki farkı düşünüyorum.
    pişmesi desen domates pişer bu pişmez. kabuğuyla yenir; salata ve ısıraraktan başka yenme çeşiti yoktur. salataya meyve konulduğunu da çok gördüm; örneğin limon. salatalık sebzeyse limon sebzenin allahıdır; buğlama içinde pişer bile. cacığın içine karışır. sonuçta pişmeyen; zaman zaman tuzlanan ki bu da onu sebze yapmıyor -can eriğini de tuzluyoruz, elma tuzlayanını da gördüm.
    yeşil rengi mi sebze yapıyor onu? e karpuza ne demeli, yeşil eriğe ne demeli?
    sonuç olarak salatalık eriktir, karpuzdur, limondan daha meyvedir. meyvedir
  • bugün haber bültenlerinde pazar alışverişine çıkıp parası sadece 4 adet (evet dört) salatalık almaya yetmiş olan ama buna rağmen üzerinde gömleği ceketi hırkası tertemiz dolaşan amcayı görüp ülkemin güzel insanlarının ne halde olduğunu, ne hale geldiğimizi bir kere daha anlamamı sağlamış olan sebze..

    koyu yeşil renkte kabuklu, içi açık yeşil renkli ve büyük oranda sudan oluşan, salata ve cacıklarda kullanılan bir sebzedir satın alabilen için..
hesabın var mı? giriş yap