• e-devlet üzerinden bedavaya açacağınız millet kütüphanesi üyeliği sayesinde bedavaya erişebilen dil öğrenme platformudur.

    https://mk.gov.tr/…lari/veritabanları listesi/liste şu adresten rosetta stone'u aratınız, veritabanına git deyiniz, e-devlet üzerinden almış olduğunuz şifre ve tckimlik numaranız ile giriş yapınız. işlem bu kadar.

    almanca için denemeye başladım, faydalı olur umarım.

    edit: mobil için çok soru geliyor, şu dokümandan bakarak ilerleyebilirsiniz. evet mobilde de çalışıyor. farklı diller seçebiliyorsunuz, sadece ingilizce, almanca yok.

    edith2: almanca öğrenme konusunda ufuk açıcı tavsiyeleriniz varsa dinlemek isterim :)
  • milli kütüphane üyeliği falan alıp uğraşmaya, hatta reyise tık kazandırmaya gerek yok.

    oradaki sistemin tek yaptığı, sizi şu adrese yönlendirecek:

    https://secure.rosettastone.com/…o/?custid=ns252343

    buna tıklayın. isterseniz sallamasyon bir mail ve şifre yazın (unutmayın ama, sonra kullanılacak). direkt derse başlayın.

    normalde oluşturduğunuz hesapla sadece tek dil öğrenebilirsiniz. başka dile geçmek isterseniz değiştirme işini de bu sayfa üzerinden yapıyorsunuz. onunla da uğraşmak yerine diğer dil için de ikinci (üçüncü, dördüncü vs.) bir üyelik açabilirsiniz.

    mobilden de rosette stone indirdikten sonra "work or school" kısmından giriş yapacaksınız. kurum kodu yukarıdaki linkteki "ns252343" yazan koddur (milli kütüphane'nin ebsco kodu). sonra oluşturduğunuz mail-şifre kombinasyonu ile girip kullanın.

    üniversitelerde de aynı sistem var. hacettepe üniversitesi'nin var mesela, yıllardır kullanıyorum. onlarda @hacettepe.edu.tr maili gerekiyor ama size ait olmayan, hatta hiç bulunmayan sallamasyon bir maili ingilizceogrenmekistiyorum@hacettepe.edu.tr şeklinde yazıp, hesap açıp girebiliyorsunuz, uzun süre öyle kullandım. ararsanız da hacettepe'ninki dahil birçok kurumun ebsco koduna erişebilirsiniz.

    edit: misal bu da medipol üniversitesi için tıklayın girin, sitelerinde paylaşmışlar, hiçbir şey gerekmiyor.
  • "cocukken ogrendiginiz sekilde" dil ogrenemezsiniz arkadaslar. gecti kapandi o devir. o noronlar eskisi gibi esnek degil, oyle gunde 1 milyon yeni baglanti yapamiyorlar.

    bir kere cocukluk dedigin az degil, yillar boyunca 7 gun 24 saat milyonlarca kez tekrarini duyuyorsun kelimelerin ve o hamur gibi beynine bu kadar tekrar bile yetmedigi icin kalkip okula gidiyorsun gramer ogrenmeye. simdi bu sureci birkac aya, hatta yila sigdirmak, hele o ihtiyar noronlarinizla, hele o okul benzeri kismi kesip atarak, imkansiz bence.

    ispanyolcasini ve fransizcasini kullandim/kullaniyorum; tekrar yoluyla kelime ogrenmek isin kolay tarafi da gramer ve semantik olmuyor. sirf "pattern recognition" yoluyla dilin kurallarini cikartip orta seviyede cumleler kurmaya calismak cok verimsiz. o fiil cekimlerinin, zaman kiplerinin arasindaki iliskiyi bulacagim diye imanim gevriyor. halbuki bir kez kuralini goster, sonra yuz kere tekrarlat farkli resimlerle. hadi bunlar ingilizceye benzediklerinden az cok tahmin edebiliyorum ne neye karsilik geliyor ve alfabeler de hemen hemen ayni; baska ailelerden gelen dilleri ogrenmek iyice zor olsa gerek.

    bence en iyi kombinasyon bir gramer kitabi, gunde bir-iki saat rosetta stone, yatmadan once kolay okuma kitaplari, bir de gun icinde arada sirada dinlenecek sarkilar yahut pimsleur mp3'leri.

    [ gorsel bir komponenti olmamasina ragmen bu pimsleurun metodunu daha basarili buldum ben. daha ilk gunden "bana bir bira, hanima da sarap lutfen" diyebiliyordum. bir insan daha baska ne ogrenmek isteyebilir? ]
  • özellikle ülkemizde "yetişkin insanların bir dili öğrenirken ilk dakikadan itibaren dilbilgisi kurallarını da öğrenmesi gerektiği" gibi temelde yanlış bir algıyla yetiştirildiğimiz için icerigi bize yabancı olsa da, başka bir çok ülkede "self-studynin (kişinin kendi başına çalışmasının), multimedya destekli öğeler, ses kayıtları ve tekrarlar ile harmanlanıp dilbilgisi kuralları geri planda tutularak dil öğretimi/öğrenimi" konularının o kadar da acayip karşılanmadığını gosteren setlerden biridir ayrıca.
    bu tarz programlarda ses tanıma desteği aslında cok da bir işe yaramaz zira soylediginizin iceriginden cok, adı ustunde sesinizi tanıma programıdır. ornegin, ingilizce calıstıgınızı ve programın size "how are you?" sorusunu tekrar ettirdiğini düşünün, aynı/benzer tonlamayla "ağağuğ?" deseniz de muhtemelen kabul edecektir. yani mukemmel bir telafuzunuz var sanarken aslında tamamen yanlış bir şey soylemeyi ogreniyor olabilirsiniz. ha tabii niye "ağağuğ?" diyesiniz durup duruken, o zaman zaten daha ciddi başka bir probleminiz vardır muhtemelen.
  • (bkz: gülizar taş)
  • ya daha programı denemedim de, sözlükçü sözlükçü eleştirmişsiniz yine uyuz oldum.

    olm adamlar demiş zaten çocukluğunuzda ana dilinizi nasıl öğrendiyseniz öyle öğretecez demişler, zaten programın olayı o yani. sen diyosun "yok bana kuralları saymadı, istisnaları saymadı, eril dişil ayrımının olmadığını belirtmedi". yahu anan baban sana bebeken "bak evladım türkçede eril dişil ayrımı yoktur, şuna iyelik eki buna da dilek şart kipi denir" mi dedi.

    (5000. entrym sen ol istedim. değerimi bil rosetta.)
  • türkçe dahil bir çok dil için eğitim setleri sunan ve görsel bir şekilde dil öğretmeye çalışan set. kanımca çok faydalı. level 1 bitiren o dilde temeli atmış oluyor. level 2 bitiren ise intermediate seviyesine geliyor. bilgisayar destekli ve telaffuzları oldukça sağlam ve hatalı bilgi yok gibi. programı ve sistemin iddiası siz farkına varmadan kelimeleri de grameri de öğreteceğiz şeklinde ki programın adı nereden geliyor diyenlere rosetta stone'un ne halta yaradığı anlatılarak olayın bu olduğunu söylemek gerekir. level 2 si olan bir dil 329 dolara satılıyor ki oldukça ucuz sayılabilir. türkçenin level 2 si yok mesela ama rusça nın var. kendim için konuşursam zaten basit bir rusça temeliyle beraber çalışmaya başladım ve oldukça hızlı öğrenebildiğimi gördüm. bilmiyorum biraz üstüne düşme ve iyi bir hafıza ve pratik imkanıyla 5-6 dil öğrenmek hayal değil gibi görünüyor (hafızanız gerçekten iyiyse 2 senede 4 dilde orta seviyeye gelebilirsiniz gibi ki benim hafızam çok iyi değil 2 senede bir dil öğrensem yeter). sonuç: şukela verdim bu setlere eğer yaşınız küçükse hafıza iyi olacağı için mutlaka rusça - almanca ya da fransızcasını edinin derim.
  • immersion yöntemiyle dil öğreten bilgisayar programı. aynı yöntemin kullanıldığı en yaygın dil öğrenme yolu, öğrenmek istenilen dilin konuşulduğu ülkeye gidip sadece o dilde konuşmak, konuşmak zorunda bırakılmaktır.

    yöntemin başlıca özellikleri şunlardır:

    - iletişim için sadece öğrenmek istediğiniz dili kullanırsınız, anadilinize veya bildiğiniz başka bir dile yaslanamazsınız. böylelikle alternatifleriniz yüzünden kullanmamayı öğrenmiş** olmazsınız.

    - gün içinde çok fazla sayıda tekrara maruz kalırsınız.

    - aksanınızdan dile yabancı olduğunuz anlaşılır, dolayısıyla sizinle konuşanlar anlaşılabilmek için sade ve basit ifadeler kullanır. aksanınız kayboldukça ve dil hakimiyetiniz geliştikçe, konuştuğunuz kişiler de dile yabancılığınızı daha güç farkeder ve dolayısıyla maruz kaldığınız ifadeler artık daha zordur. kısacası, siz dili öğrendikçe etrafınızdakiler de bunu görür ve sizinle ona göre konuşur, böylece diliniz zamanla gelişir.

    çocuklar da anadillerini bu şekilde öğrenir. yetişkinlerin çocuklara göre daha yavaş öğrenmesi ise yöntemin değil doğanın kabahatidir. hangi yaşta olunursa olunsun yeni bir dil öğrenmenin hafızayı geliştirdiği de ayrı bir gerçektir. *
  • toplam 15.000 usd değerindeki zamazingolarını içeren iso su malum yerlerden bulunabileyir. ooha demek istiyorum.
  • rosetta stone bir dil ogrenme programi degildir.

    asil itibariyle 1799 yilinda fransizlar tarafindan farkedildiginde degeri anlasilmis bildiginiz siyah bir kaya parcasidir. british museum'da durmaktadir ve en cok ilgi ceken parcalardan biridir. niye diyeceksiniz. cunku misir hiyerogliflerinin okunabilmesini saglamistir. nasil diyeceksiniz, cunku uzerinde ayni metnin uc farkli dilde yazilmis hali bulunuyor. birisi eski misir hiyeroglifleri ile yazilmis, ikincisini hatirlamiyorum, ucuncusu de eski grek'ce. haliyle bunu farkettiklerinde gerisi corap sokugu gibi gelmis ve hiyeroglifler okunabilir olmustur.

    bu arada tasin da milattan once iki yuzlu yillardan kalma oldugunu, misir'in isgali sirasinda bulundugunu da belirteyim. ayrica bu kadar onemli bir baslik altinda sadece dil programlarindan bahsedilmis olmasi enteresan geldi.

    edit: diger dil de koptik veya kiptice imis. bildiginiz firavun dili yani. aslinda bir anlasma maddeleri imis ve uc farkli dilde yazilmis olmasinin sebebi de misirli asil ve halkin anlamasi ve yunanlilarin da anlayabilmesi icinmis. kesfi ile cag acan bir mermer-kaya yani. diger adi da rasit tasi imis.

    edit: rosetta taşı basliginda verilmis bu bilgiler.
hesabın var mı? giriş yap