• çok afilli cümlelere sahip olandır. velhasıl deriye dövüleni çoktur.
  • romanın gelmiş geçmiş tüm enleri barındırdığına inanmamı sağlamış ders.

    adamlar ütopya olarak görülen doğrudan demokrasiyi eksik de olsa kullanmışlar.

    "ya sen böyle devletin torunusun orta çağ ne ya" dedirtmiştir aynı zamanda.
  • sevgili abdurrahman savaş hocamız, önceki senelerde sorduklarının aksine bu sene oldukça zor olan sınavıyla hepimizi infamis durumuna düşürdü "şerefsizim".
  • roma hukuku, antik roma'nın hukuk sistemidir. kamu hukuku ve özel hukuk ayrımına dayanmaktadır. kamu hukuku ve özel hukuk ayrımı ilk kez roma hukukunda yapılmıştır.

    beşeri bir sistem olarak m.ö. 7. yüzyılda kurulan roma imparatorluğu'nda ve m.s. 395'te ikiye bölünmesinden sonra batı ve doğu roma imparatorluğu'nda hüküm sürmüştür.

    m.s. 6. yüzyılda ı. justinianos batı roma imparatorluğu'nun kaybettiği toprakları yeniden kazanmak ve roma hukukunun bütün bu topraklarda eski saf haliyle uygulanmasını sağlamak amacıyla çalışmalar başlattı. ı. justinianos'un emri ile baslayan ve bir kanunlaştırma hareketi olan bu calismalar sonucu o zamana kadar uygulanan roma hukuku corpus juris civilis denilen külliyatı toplamıştır.

    ortaya çıkartılan "corpus ıuris civilis" kulliyati 4 bölümden oluşmaktadır: "ınstitiones", "digesta", "codex" ve "novella". "ınstitiones" ve "digesta"'da klasik dönem hukukçularının eserlerinin derlendiğini, "codex"'te justinianos'a kadarki imparator emirnameleri gorulur. külliyata daha sonradan eklenen "novella"'da ise justinianos'un emirnameleri bulunur. "glossator"'ların (şerhçiler) çalışmaları çağdaş hukuka tesir etmiş, roma hukuku'na bağlı ülkelere "civil law" denilmiştir.

    roma'da hukuk, roma şehrinin m.ö. 753 yılında kurulmasından, m.s. 6. yüzyılda justinianos'un kanunlaştırma hareketlerine değin uzun bir gelişme geçirmiştir. bu nedenle, bin yılı aşkın bir süre roma devletinde geçerli olan hukuk sistemi için kullanılan "roma hukuku" deyimi, gerçekte, bu uzun gelişim süreci içinde oluşan, kaynakları ve nitelikleri farklı çeşitli hukuk sistemlerini kapsamaktadır. buna rağmen kıta avrupa ülkeleri hukuku "corpus ıuris civilis" külliyatı temeline dayanmaktadır.
  • roma hukuku'ndan kalma kaidelerin kısa bir listesi:

    (bkz: in absentia)
    gıyabında. suçlu hakim karşısına getirilemiyorsa yahut reddediyorsa, gıyabında yargılanabilir.

    (bkz: genus non perit)
    nevi telef olmaz. borçlar hukukunda işler. cins bazlı borcunuz varsa, aynı cinsten yerine koymak zorundasınızdır.

    (bkz: ex post facto)
    hukuk geriye işlemez. bir yasa çıkardığınızda, çıkış tarihinden önceki suçlara işletemezsiniz. aynı zamanda (bkz: lex retro non agit)

    (bkz: nulla poena sine lege)
    yasa yoksa ceza olmaz. yasaklanmayan meşrudur.

    (bkz: bona fide)
    iyi niyet. bir fiil işlenirken kasıtlılık-taammü gibi durumlarda önemlidir. ayrıca "iyi hal"e de karşılık gelebilir. (bkz: mala fide) de tersi.

    (bkz: casus belli)
    savaş sebebi. bir ülkenin sınırlarını ihlal etmek, tekrar etmek ve bunu silahlı yapmak geçerli bir savaş sebebidir örneğin.

    (bkz: de jure) (bkz: de facto)
    hukuki-fiili. türkiye, örneğin, hukuken tarafsız cumhurbaşkanı ile yönetilir. ancak fiili olarak taraflı bir cumhurbaşkanına sahip.

    (bkz: dubia in meliorem partem interpretari debent)
    bunu "şüphe sanık lehine yorumlanır" diye çevirebiliriz. şüpheli bir durum varsa, bu olumlu biçimde ele alınmalıdır.

    (bkz: expressio unius est exclusio alterius)
    bir anlaşma metninde belli kalemler belirtildiyse, diğerleri anlaşmaya dahil değil kabul edilir. örneğin bir telif anlaşmasında, "basım, yayım, dağıtım, çeviri ve e-kitap" ifadesi geçiyorsa, sesli kitap hakları devredilmemiştir.

    (bkz: cuius est solum eius est usque ad coelum et ad inferos)
    toprak sahibi, yer altı ve üstü zenginliklerinin de sahibidir. tam anlamı, "toprak kiminse, altı cehenneme, üstü cennete kadar onundur."

    (bkz: jus soli) (bkz: jus sanguinis)
    toprağa dayalı-kana dayalı vatandaşlık. kimi ülkeler, amerika gibi, toprağında doğan herkese vatandaşlık verirler. kimi ülkeler içinse, ekseriyetle, vatandaş olmak için ebeveynlerden en az birinin ülke vatandaşı olması gerekir.

    (bkz: consuetudo pro lege servatur)
    örfi hukuk. yasayla belli biçimde düzenlenmemiş durumlarda, hakim ananenelere ve kamu vicdanına göre karar verir.

    (bkz: lex posterior derogat priori)
    sonra gelen, öncekini ilga eder. tarih olarak daha yeni olan kanun, ilgili meselede önceki kanunları geçersiz kılar.

    (bkz: scienter)
    bilerek. cezalar kasten, taksiren (kusurlu olarak) vs şeklinde aynı fiil için farklılık gösterebilir. taksirin de farklı türleri olabilir, bilinçli taksir (önlem alması gerektiğini bildiği halde almamak) bilinçsiz taksir (gerçekten hiç dahli olmadan kusurlu olmak) gibi. niyet belli, kasıt var, farkındalık var ve cürüm işlenmişse, en yüksek ceza hak edilir.
  • lisansta dersini almıştım.
    aynı dönemlerde mecelleyi de okumaya başladım.

    çok şey katmıştır hayatıma.
  • ülkemizde uygulanan hukuk sistemi.
    yeryüzünde 4 çeşit hukuk sistemi vardır.
    1-kara avrupası hukuk sistemi (civil law)
    2-common law (ortak hukuk)
    3-islam hukuku ve
    4-sosyalist hukuk
    sosyalist hukuk 1991 de sovyet rusyanın dağılması sonucu yok olmuştur. geriye 3 sistem kalıyor ki islam hukuku sistemini uygulayan ülkeler iran , suudi arabistan vb. arap ülkeleridir. gelgelelim 1 ve 2 numaraya
    anglo sakson hukuk sistemi de denilen ortak hukuk ingiltere,amerika avustralya, hindistan ve ingiltere sömürgesinde yaşayan birkaç afrika ülkesi. anayasaları yoktur.
    ve 1 numara
    kara avrupası hukuk sistemi denilmesinin sebebi ingilterenin bu sistemin dışında kalmasıdır. kara avrupasından ingiltere hariç tüm ülkeler anlaşılır. bir diğer adıyla roma hukuku i.ö 753 yılında bir şehir devleti olarak kurulan roma devletinin kendi içinde yaratıp genişlettikleri hukuk sistemidir. daha çok özel hukuk alanında ilk temeller atılmıştır ve yaklaşık 3 bin yıl önce konulan kurallar hala bile etkilidir. demokratik mi demokratik kanunları vardır. bazı yasaları çok sert görünse de dönemine göre uygun görülür. sonuçta tarih günümüz değer yargıları ile değerlendirilmemelidir. örneğin ceza hukukunda kol kesenin kolu kesilir denilmesi vahşet gibi görünse de cezaların şahsiliği önemi vurgulanmıştır. çünkü öncesinde sadece failin değil anne babası veyahut kardeşlerinin de cezalandırıldığı dönem olmuştur. köle kavramı vardır. buna da kimse itiraz etmesin hiç bir din bile köleliği yasaklamamıştır.(e tabi olmasa daha iyiydi .spartacus tarih sahnesine çıkmamıştı daha )
    cumhuriyet kurulunca büyük atatürk tarafından iktibas edilen bu hukuk sistem sayesinde şeyh bilmem kimin 3. veya 4. karısı değilim çok şükür..
    hukuk 1.sınfta öğretilen bu ders latince terimlerinin fazla oluşu nedeniyle bir çok öğrencinin korkulu rüyası olsa da yine de '' o dönemde bu kanunlar'' deyip şaşıracaklarından ilgi duymamaları neredeyse imkansızdır.
    nice hukuk dolu yüzyıllara. anayasa madde 2 ye selam olsun
  • romelu lukaku
    (bkz: yaran yanlış okumalar)
  • roma hukukunun, stoa kökenli olduğu kabul edilen üç ana ilkesi: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere.
    dürüst yaşamak, başkasına zarar vermemek, herkese hakkını tanımak.
hesabın var mı? giriş yap