• kısa ve orta vadeli hafızanın maddeleşmiş hali olduğu iddiası da var rna hakkında:

    (bkz: rna/#13027657)
    http://en.wikipedia.org/wiki/memory_rna
  • inorganik maddelerden durup dururken nasil turemis olabilecegine dair bir bulus gerceklestirilmistir:

    http://www.telegraph.co.uk/…british-scientists.html

    (bkz: evrim teorisi kanitlandi ateistler nanikte)
  • her geçen gün yeni bir fonksiyonu keşfedilen, eski dünyanın master molekülü. şu an için, mrna rrna trna 7sl-rna tmrna mirna snrna snorna smy scarna grna rnase-p rnase-mrp arna crrna piwi-rna sirna tasirna rasirna 7sk-rna vrna gibi tanımlanmış tipleri mevcuttur.
  • şu:

    :)
    (:
    :)
    (:
  • gerek duyumsal, duygusal olgularin, gerekse dusunsel ve seksuel olgularin, biyokomputurun kisa sureli ve uzun sureli kayitlama sistemlerinde olusturduğu kayitlar, yeryuzu planinda insan denilen deneyim odaklarinda, cesitli ozelliklere sahip olan vizyon kisiliklerin ortaya cikarilmasini saglayan hucre yapisindaki kayit olgusu.
  • bunlarin bir de katalitik aktif olanlari vardirki, 1986 kesif olununca herkez saskinliktan dilini yutmustur.
  • rna’nın yapısı:

    1-rna, riboz şeker kullanırken, dna deoksiriboz şeker kullanır.

    2-dna ve rna’nın pürin içeriği aynı iken pirimidin içerikleri farklıdır. rna’da timin yerine urasil kullanılır (az miktarda timin, trna’da bulunabilir).

    3-dna çift sarmallı iken rna genellikle tek sarmallıdır. rna tek sarmalı kendi içinde bir saç tokasına benzer şekilde katlanır. sarmallar kendi etrafında dönüş yaparlar ve bazlar birbiriyle eşleşir: guanin, sitozinle ve adenin, urasille.

    4-rna tek sarmallı olduğu için adenin içeriği urasile, guanin içeriği sitozine eşit olmak zorunda değildir.

    5-rna alkali ile muamele edildiğinde hidroliz olurken dna alkaliye dayanıklıdır. rna’nın alkaliye dayanıksızlığından hem tanı hem de analiz için faydalanılır.

    yani elimde genetik materyel var ama sadece dna'ları istiyorsam bu maddeyi alkaliyle muamele ederiz.ve rna'lar elimine olur.

    6-bazı rna molekülleri reaksiyonların katalizörü olarak fonksiyon görürler, yani proteinler gibi enzimatik aktiviteye sahip olabilir (ribozimler).

    ribozimler prot.olmayan enzimlerdir.ve ilk bulunan peptidil transferazlardır.peptidil transferaz rrna'nın bir aktivitesidir.
  • birçok virus genetik materyal olarak dna’dan daha çok rna kullanır.

    dolayısı ile rna virusları asla kendi bilgilerini konakçının dna’sından çoğaltamazlar.

    özellikle retroviruslar başta olmak üzere bazı viruslar, rna-bağımlı dna polimeraz (yada reverse transkriptaz) içerirler ve kendi rna genomlarından çift zincirli dna üretme yetisine sahiptirler.

    birçok durumda sentezlenen bu çift iplikçikli dna konakçı genomuna integre olur ve yeni viral rna genomlarının transkripsiyonu için kalıp görevi görür.

    retrovirüsler rna-bağımlı dna polimeraz (yada reverse transkriptaz) aracılığıyla rna'larının bir dna kopyasını yaparlar ve konak hc.dna'sına eklerler.

    özellikle mrna'nın işleniş tus'ta en çok soru çıkan konulardan biri.

    rna başlıca üç ana sınıf altında incelenir.

    tüm ökaryotik hücreler;
    ribozomal rna,
    transfer rna,
    haberci rna

    ökaryotik hücreler ayrıca küçük nüklear rna (snrna)’ya sahiptirler.

    mrna, trna ve rrna protein sentezinde görev alırken, snrna protein sentezinde rol almaz, rna’nın işlenişi esnasında önemli görevler yapar.
  • q-beta bakteriofaj virüsünün rna molekülünü, içinde üremesi için gerekli nükleotitler ve enerji düzeyi bulunan bir deney tüpüne koyalım. bir süre sonra rna molekülü kendi klonu moleküller üretmek suretiyle çoğalacaktır. şimdi deney tüpünden biraz örnek alıp diğer rna moleküllerini aynı şekilde hazırlanmış ikinci bir deney tüpüne aktaralım ve aynı işlemi yüz kez tekrar edelim. son tüpte (yüzüncü tüpte) ilk tüptekinden oldukça farklılaşmış bir rna molekülü elde ederiz. son tüpteki molekül, ilk tüptekinden on beş kez daha hızlı çoğalmaktadır. buna karşılık boyu kısalmış ve bakteriofaj (bakteri öldüren) özelliğini kaybetmiştir. yani molekül doğal ortamdaki özelliklerini kaybetmiş, buna karşılık deney tüpü ortamına uyum gösteren (bu ortamda hızla çoğalan) yeni bir molekül ortaya çıkmıştır; yani molekül deney tüpü ortamına uyum gösterecek şekilde "evrimleşmiştir" peki bu olay nasıl meydana gelmiştir acaba? rna molekülü her bir deney tüpünde kendi kopyası moleküllerin sentezine neden olurken bazı mutasyonlar meydana gelir; yani bazı kopya moleküller önceden tahmin edilemeyen rastlantısal nedenlerle ilk molekülün tam bir kopyası olamamış, yapı değiştirmişlerdir. bu mutant moleküllerden bazıları deney ortamında diğerlerine göre daha hızlı çoğalır ve böylece diğer moleküllerin çoğalması için gerekli enerji ve nükleotidleri hızla tüketirler. bu koşulda da doğal olarak diğer moleküller giderek daha az çoğalma şansı bulur. yani deneyin her bir aşamasında ortaya çıkan mutant moleküllerdiğer moleküllerle kimyasal bir yarışa girmiş ve bunlardan bazıları diğer moleküllere göre doğal olarak seçilmiştir. molekül "evrimleşmiştir". deney bunu gösteriyor bize. bu deney yaklaşık dört milyar yıllık evrim sürecinin küçük ve eksik de olsa mantığını sunar.
  • görsel

    rna ve dna farkı.
hesabın var mı? giriş yap