• rfid tagli urunu aliyorsunuz. daha dukkandayiz, attik sepete geziyoruz. sirasiyla bir dizi urun aldik, sirasi kaydedildi. nerelerde durakladik, onu da aldik. hangi urunler denendi, bunlari da biliyoruz. arada ne yediniz, ne kadar zaman gecirdiniz, hangi saatlerde icerideydiniz.

    sonra gittik kasaya kredi kartini verdik. kredi kartiyla bu tum toplanan veri iliskilendirildi. elimizde gercek dunyada gercek kisileri iceren bir davranis veritabani olusmaya basladi bile.

    (bkz: yine bekleriz)

    doubleclick in webde bir donem yaptigini, mikrodalga iletisimin alici verici otesindeki uydular tarafindan alinmasi olayini, tuketim toplumuna uyarlama ... dilim varmiyor, tehlikesi ?
  • rfid bilginin göndericiden alıcıya akışını sağlamak amacıyla bir anten üzerinden radyo dalgalarını kullanır. etiket küçük bir radyo göndericisi olarak düşünülebilir. okuyucu, etiket ile iletişim kuran elektronik bir aygıt ve anten kullanarak; etiket üzerinde kayıtlı bulunan veriyi okumak mümkündür. gillette 'in traş bıçağı hırsızlıklarını önlemesi ve wal mart 'ın barkod taraması yapana işçileri azaltması gibi, iş yaşamında optimizasyonda kullanılmıştır. havayollarında bagajların izlenmesinde güvenliğin artması, alzheimer hastalarının denetlenmesi, sahte ilaç nakliyesinin azaltılması gibi birçok konuda bu teknolojinin işe yarayacağı düşünülen şeyler arasındadır.

    etiketler, alfa nümerik ve ondalık veri tutarlar. her iki veri de değiştirilebilir ve güncellenebilir. şu anki barkod ortamlarından daha zorlu ve sağlam ortamlara karşı dayanıklıdırlar. kir, boya, yağ ve kar gibi birçok materyal üzerinden okunabilirler. darbeye, sıkışmaya dayanıklıdır. barkodların aksine bir görüş açısı gerektirmezler. bazı etiketler, bir alan içerisinde aynı anda okuma yapılan ortamlardan frekans çarpışmalarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir. etiketlerin ömrü çok daha uzundur ve tekrar tekrar kullanılabilir. rfid etiketlerini okumak için çok daha az iş gücü ve donanım gerekir. veri koleksiyonunun otomasyonu, elle tarama ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • şu tarz ürünlerin içine kartlarınızı vs. koyarak kimlik hırsızlığı, haberiniz olmadan fişlenme olasılıklarını ortadan kaldırabilirsiniz.

    her ne kadar fiyatlar tuzlu olsa da, çipli kimlik ileride zorunlu tutulduğunda bizim gibi paranoyak arkadaşların akıl sağlıklarını koruması açısından pek faydalı olacağı kesin.
  • sistemin çalışma mantığı anladığım kadarıyla şöyle, bir verici ulaşmak istediği ürünün electronic product code'unu yayınlar eğer ürün ordaysa buna cevap verir. muhtemelen başka bir çalışma modu da ortama özel bir kodla genel bir broadcast yapıp kapsama alanındaki bütün chiplerin cevaplarını dinlemek de olabilir. rfid chiplerinin kum tanesi boyunda olup çalışmak için elektriğe gerek duymayıp gelen radyo dalgasının enerjisini kullanan modellerinin olduğu ve fiyatlarının gitgide düştüğü söyleniyor.
  • benettonun mallarının satılması veya magazada bulunan sayısını hesaplamak için her ürününe eklediği çip. bu sayede satın alan kisiyi isterlerse izleyebilecekler
    bu yüzden biz de boykot ediyoruz...
    http://boycottbenetton.org/rfid_overview.html
  • radyo frekansı ile tanımlama diye türkçe'ye çevrilmiş pek çok yerde ama bu bir terim gibi durmuyor direk çeviri. içinde radio geçen bazı terimleri biz zamanında uzaktan diye çevirmiştik *. bu geleneği sürdürüp, uzaktan kimlik tanılama diye çevrilse daha şukela olacak sanki.
  • aslen 1940'lı yıllarda (2. dünya savaşına denk geliyor) ingiltere'de düşman uçaklarıyla dost uçakları ayırt etmek için geliştirilen teknoloji. çalışma mantığı bir verici(tag) ile birlikte bir de okuyucu(reader) ve devamında sistem uzatılmak istenirse kenar sunucularla(edge server) bağlantılı okuyucuların sisteme veri aktarması şeklinde izah edilebilir. günümüzde özellikle firmaların tedarik zinciri içerisinde oldukça faydalanılan bir teknoloji. türkiye'ye girişi 2003 yılına denk gelir. kimlik tanımlama işlemi için kullanıldığı alanlarda pratik faydaları olarak: ürünlerin takip edilebilirliğini artırarak yanlış gönderim, kaybolma, hırsızlık gibi durumların önüne geçerek aynı zamanda depo yönetiminde kullanılabilir. rafta ne kadar ürün kaldığını takip ederek depoda o üründen kalmış olmasına rağmen rafta kalmama ve bu yüzden satış yapamama gibi durumların da önüne geçer.
    rfid etiketleri pasif, aktif ve yarı pasif olmak üzere üç çeşittir. pasif etiketler çalışmak için gereken enerjiyi okuyucudan alırlar. yarı aktif etiketlerin kendi enerji üreten birimleri vardır aktif etiketler ise daha güçlü bir enerji birimine sahiptir dolayısıyla daha geniş bir alana kimlğini yayınlayabilir. şu an maliyetleri barkodlara göre nispeten yüksek olan bu etiketler palet ve kutu seviyesinde kullanılmaktadır. daha fazla bilgi için (bkz: www.rfid.itu.edu.tr/)
  • her teknolojik gelişme gibi artı ve eksi yönleri olan bir teknoldür. şöyleki bu teknoloji sayesinde misal izmirde kentkart kolaylığını yaşamaktayız ya da aselsanın gerek ogs (bkz: aktif rfid) gerekse kgs (bkz: pasif rfid) sistemleri de otoban ve köprü geçişlerinde gayette pozitif yönleri olan kullanımlar. bunun yanısıra özellikle deri altı çipleri olarak yerleştirilecek rfid sistemler tabiiki hayatımızı kabusa çevirebilirler.
    yalnız burda şunu da belirtmek icap ederki bahsedilen giysi, para vs vs tipi rfid uygulamaları pasif rfid kapsamına girer ki bunların algılanması için öncelikle bir yüksek enerjili pals gönderimine gereksinim vardır bu palstan enerjisini çeken rfid çipimiz kendi verisini de karşı tarafa daha düşük genlikli ama yüksek frekanslı olarak iletir. sorun şudurki bu palstan enerji çekebilmesi için kaynağa yani okuyucuya çok yakın durması gerekir. aktif rfid cihazları daha uzak mesafelerden de çalışabilirler ama pil bulundurmaları gerekir bu nedenle de daha fazla hacim kaplarlar ve hergün kullandığımız cihazlara gömülmeleri zordur .
  • pentagonun yuz milyon dolar uzerinde para harcayarak gelistirdigi teknoloji. tabii ki magazalar icin gelistirmemis. kendi muazzam bunyesindeki stok hakkinda detayli bilgi yurutup, takip amaciyla gelistirmis oldugu teknik rfid.
  • wal martın suyunu çıkarmaya niyetlendiği bir teknoloji, sepetinizde bulunan malzemelerin otomatik olarak ödenmesini geçtim..zira bu adamlar raflarda bulunan ürünler son kullanıcıya satılmadan üreticiye para ödememeyi planlıyorlar ki bu da stok maliyeti denen olayı (bu da wal mart için işletme sermayesinin büyük bir çoğunluğu olsa gerek) alan maliyeti dışında ortadan kaldıracak bir durum oluşturur..
hesabın var mı? giriş yap