• eğer yurtdışında yaşayıp türkiye'ye para gönderiyorsanız veya ülke dışına seyahat ediyorsanız mutlaka kullanmanız gereken bir uygulama. paranızı o andaki güncel kurdan, (herhangi bir bankadan veya döviz bürosundan kesinlikle daha az kur farkı ile) bozup, gittiğiniz ülkede alış veriş için kullanmanızı sağlar. öte yandan da belli bir miktara kadar gittiğiniz ülkenin parasından nakit çekim yapmanızı sağlar.

    edit: yukarıda belirtilenlere ek olarak pek çok yeni özellik geldi. benim en çok kullandığım birisinden para isteme ve fatura bölüştürme özelliği. mesela 3 arkadaş tatile gittiniz ve yemek yediniz. diyelim ki 30€ tuttu ve ödemeyi siz yaptınız. zaten daha yazıcıdan fiş çıkmadan uygulamaya bildirim geliyor. ona tıklayıp "split bill" diyorsun ve diğer iki kişiyi seçip hesabı bölüyorsun. anında onların telefonuna bildirim geliyor ve onlar onaylar onaylamaz 10€ onların hesabından sizin hesaba geçiyor. en güzel tarafı da bu olayların 10-15 saniye içerisinde olup bitmesi.
  • 20 milyon aktif müşterisi olduğunu iddia eden ama muhtemelen bu sayının %20'si kadar gerçek atif müşteriye sahip şirkettir. portekiz, polonya'da çalışanlarına davranışından dolayı sendikalar tarafından topa tutulmuş, ispanya'da işe alım ilanlarını müşteri kazanmak için kullandığı anlaşılan şirkettir aynı zamanda.

    ispanya'daki olay şöyle; şirket onlarca pozisyon açıyor, başvuruyorsunuz, ilk görüşmede "tamam çok uygunsun, ikinci seviyeye geçebiliriz. sana case study gönderiyoruz " diyor. aday case study'i bir açıyor, 1 hafta içinde en az 10 euro depozitli açtîrabildiği kadar hesap açtırması isteniyor. tabi bu hesapları açtırsa bile pozisyon garanti değil. adaylardan biri geri mail yazıp "insanların iş arayışından böyle faydalanmanız hiç doğru değil. ben bu ödevi reddediyorum" diyor. iş geliştirmenin başındaki eleman da cevap yazıyor, "başvuran 450 aday arasında tek reddeden sensin, pozisyon için bu kadar yetersiz olduğun için üzgünüm" diyor. aday da gazeteye gidip bunu anlatıyor, haber oluyor. meğerse iş ilanlarında aslında olmayan bu şekilde 200'e yakın ilan varmış. 2 gün sonra hemen ilanları kaldîrıyorlar.

    bütün bunlar buzdağının görünen kısmı. şirket içi işten kovma tehditleri, maaş azaltma baskısı vb. mobbing gırla (adamlar türk şirketi çıktı rıza baba). en son olarak ıngiltere'de regulatörlerle 2021 hesaplarıyla ilgili başî dertte. regulatörler breaching olduğunu tahmin ediyor. eylül sonuna kadar veriler sonuçlanıp karar da yıl sonuna kadar açıklanacak.
  • cep telefonumdan ne zaman chrome'a girsem, "sizin için önerilen makaleler" kısmında revolut hakkında karalayıcı haberler görüyorum.

    "revolut 23 bin dolarıma çöktü vermedi"
    "revolut çalışanlarını tazminatsız kovdu"
    "revolut'un pötibörü çaya banmadan yediği ortaya çıktı"
    "revolut'un anası vesikalı genelev çalışanıymış, işte kanıtları burada"

    öeh be abicim. yeter.

    buradan şu komplo teorilerine varıyorum:

    1- telefonumda transferwise yüklü. transferwise google'a diyor ki, "beni telefonuna yükleyenlere revolut'u kötüleyen yazılar göster"
    2- google, transferwise ya da başka bir tür sanal bankacılık uygulamasını bünyesine katıp bu sektöre de atılacak. rakiplerine şimdiden çamur atıyor
    3- google kendisi baştan bir uygulama çıkarıp kimseyi satın almadan tekel olmaya çalışacak, 2. örnekteki gibi rakiplerine çamur atıyor

    şimdilik aklıma gelenler bunlar.

    ha bu arada revolut tuvaletten çıktıktan sonra da ellerini yıkamıyormuş. yayalım lütfen
  • wise'ı da severim ama revolut bambaşka bir oluşum. bir siparişim iptal olmuştu ve revolut newbalance kampanyası ile %10 payback almıştım siparişim iptal olunca müşteri hizmetlerine bağlanıp durumu anlattım siparişim iptal olduğunu parayı iade aldığımı fakat payback hâla hesabımda duruyor dedim. müsteri hizmetleri ne dese beğenirsiniz :d siparişiniz adına çok üzüldük. yeni bir ayakkabı alırken ek bir hediyemiz olarak kalabilir dediler. bunu türkiye'de hiç bir banka yapmaz genelde iade yattığı gibi o ek payback veya indirim bedeli her neyse anında geri çekerler.
  • 6 aydır revolut metal kullanıyorum. peşin 130euro verdim yıllık ücret olarak belki avantajları olur diye.

    öncelikle nasıl açtım diye soranlar olacaktır. kıbrıs vatandaşlığım olduğu için güney kıbrıs'tan bir adrese kartımı gönderttim. metal card özel kargo firması ile gidiyor ama eğer standart kart gönderiyorsanız sanırım onu düz posta ile gönderiyorlar. yani kktc'de tanıdık adresi varsa oraya gönderebilirsiniz. diğer türlü metal card kktc'ye kargolanmıyor, bilginize.

    metal kartı almak veya düşünmek isteyenlere öncelikle artı ve eksilerini belirteyim.
    1- komisyonsuz para çekme. bir takvim ayı içerisinde topplam 800euro'ya kadar tüm bankamatiklerden komisyonsuz (atm'lerin ortalama %3-5 kendi komisyonları var)para çekebilirsiniz. bu bayağı avantajlı. daha önce payoneer kullanan biri olarak her işleme 10-15 euro komisyon vermek göze batıyordu.

    2- 1 saat rotarda ücretsiz lounge hizmeti. bu işime yaradı. dünyanın hemen hemen her ülkesinde lounge fiyatlarını sabitlediler 28euro'ya (bazı ülkelerde gişede daha ucuza giriş yapabilirsiniz). bu hizmetten dolayı uçağınız 1 saat civarı rotar yediği anda önceden uçuş kayıtı yaptığınız takdirde, ki o da 10 saniyenizi alıcak, bu hizmetten yararlanabilirsiniz.

    3- sigorta hizmeti. bu özellikten daha faydalanmadım, malum başıma kötü birşey gelmedi ama belirtilen şartlara göre hem sağlık sigortası, hem hırsızlık, hem aldığınız elektronik eşyaların (alındığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde) güvencesini sağlıyorlar.

    4- cashback ile harcadıkça geriye puan olarak para geliyor ama harcadığınızın 1000'de biri kadar. örnek 1000euro harcamanıza 1 euro gibi komik bir rakam veriyor.

    şimdi gelelim genel olarak revolut tecrübeme.

    artıları
    1- havale ücreti komisyonu sıfıra yakındır. paramı revolut uygulaması üzerinden düşük makas (wise makas olarak daha avantajlı) euro-try paritesine dönüştürüp anında gönderebiliyorum.

    2- ne harcadığımı anlık takip edebiliyorum. cashback ile de komik olsa da ufak bir puan kazanabiliyorum. çoğu fintech uygulamasında bu yok. bunu da mastercard ortaklığı ile yaptıkları için 50 ülkede %0.1 geriye kalan ülkelerde de %1 cashback alıyorsunuz. (avrupa diye lanse ettiklerine bakmayın, israel, kırgızistan ve rusya bile bu listede avrupa diye geçiyor)

    3- apple pay ile kartımı ilişkilendirip apple watch ile bile ödemeleri yapıyorum.

    4- müşteri hizmetleri hızlı ama bu sanırım metal card olduğu içindir. düz üyelere süreç nasıl işliyor bilmiyorum.

    5- paranızı tüm dünyaya çok düşük kesintiler ödeyerek gönderebilirsiniz ve alabilirsiniz.

    şimdi gelelim eksilere

    1- türkiye'de kullanacaksanız her yerde geçmeyebilir. bazı poslar yabancı kartları kabul etmiyor (10 yerde bir başıma geliyor) o yüzden sırf bu kartı kullanıcam derseniz sıkıntı yaşarsınız. türkiye'deki çoğu online alışveriş mağzalarında bu kart geçmez (amazon dahil), fatura dahi ödeyemezsiniz.

    2- havaleler wise kadar hızlı değil. bazen 1 saat bazen 1 gün sürüyor türkiye'deki hesabınıza paranın ulaşması. wise'da 3 dakikada parayı aldığımı biliyorum.

    3- metal card ücreti olan yıllık 130 euro / aylık 13 euro'yu çok sık alışveriş, veya yurt dışında yaşamıyor/seyahat etmiyorsanız almanızı önermem.

    4- crypto alışverişi yapmadım daha ama komisyonları çok yüksek şimdiden uyarayım.

    sonuç olarak: yarını belirsiz bir fintech olduğunu düşünüyorum. tüm birikimlerinizi buraya aktarmanızı çok önermiyorum ama wise'dan daha güvenli olduğunu düşünüyorum (wise'a leggal parasını kaptıran bir çok arkadaş biliyorum).

    sürekli yurtdışına seyahat eden biriyseniz özellikle kartınızın euro bazında kesilen komisyonlardan şikayetciyseniz mutlaka bu kartı öneririm.

    aklıma geldikçe burayı editlerim.
  • yurtdisindan alinacak bir kart ile türkiyede ödemelerin anlik kura yakin kesildigi ve komisyon alinmadigi bir ödeme sistemi. bunun yaninda amerikadaki borsa hisselerini alip satma ve kripto para islemleri sunuyor. fakat herhangi bir destek hizmeti sunmuyor, herhangi bir seyde hesabinizi kitleyebiliyorlar tüm ödemeler alim satim islemleri duruyor ve uzun süre beklemeniz gerekiyor. bu yüzden cerez parasi seklinde para atilmali ve cok ciddiye alinmamalidir.
  • "contact support" diyince "sozlukten yardim iste" anlami cikan ilginc uygulama.
  • bir bankacilik ve odeme sistemleri uygulamasi gibi gorunse de, hatta ilginc bir sekilde bankacilik bazli finans sistemi tarafindan yasal ve uygun bulunmus olsa da kullaniciya yansiyan tarafi son derece tuhaf, seffaf degil ve hatta dusmanca.

    kullanicilardan mukemmel bir seffaflik talep ediyor mesela. bunu da kara para aklamayi onleme amacli yaptigi soyluyor. bu mukemmel seffaflik buraya getireceginiz mevduatin kaynaginin ne oldugunu ayrintili olarak belgelenmesini gerektiriyor. yani diyelim evde para biriktirdiniz, bunun belgesi yoksa yandiniz.

    https://www.revolut.com/…-verify-my-source-of-funds

    ayni seffaflik seviyesi ise kullanicilara hizmet vermeye gelince bir anda buhar oluyor. mesela birkac kisi yazmis, telefonla erisebileceginiz bir merkez yok. yasal yazismalar icin posta adresi var, uygulamasi uzerinden chat imkani var. bitti, hepsi bu. hesabinizla ilgili bir problem olursa ve sirket karar verirse hesabiniz sorgusuz sualsiz ve geri donussuz kapatiliyor. abartmiyorum, itiraz etme hakkiniz yok, sebebini ogrenme sansiniz yok. bir hata yaptilarsa ve siz sucsuzsaniz yandiniz.

    https://www.revolut.com/…cision-to-close-my-account

    normal bir bankanin da buna benzer uygulamalari var ancak bunlarla ilgili karsinizda muhatap alabileceginiz bir servis veya musteri hizmetleri de var. boylelikle varsa bir hatayi duzeltme imkani da mumkun. revolut simdilik boyle bir sey sunmuyor ve sunacak gibi de durmuyor.

    kara para aklama sucuna gelince, global finans sistemi bireysel kullanicilara karsi son derece acimasiz ama mesela hsbc orneginde oldugu gibi kurumsal yapilara karsi daha affedici. burada elbette kimse kara para aklayin demiyor. ama hesap sahiplerine karsi kullanilan yaptirimlar ile hesaplari barindiran sirketlere karsi kullanilan yaptirimlar arasindaki ucurum da cok carpici.
  • ingiltere'de gerekli lisansi olmadigi icin batmasi durumunda paranizin korumada olmadigi dijital banka. (normal bankalardaki paralariniz 80bin pounda kadar devlet guvencesinde). bu yuzden ana hesap olarak kullanilmasi pek dogru degil. ıngiltereye ilk adim attigimda monzo tarafindan reddedildigim icin kendisinde hesap acmistim, gunluk harcamalarimi hala kendisi uzerinden yapiyorum. uygulama icinden diger bankalardan para cekebilmek filan cok guzel. maasimin yattigi barclays'ten harcama yapmak istemedigim icin 2-3 tik'la istedigim miktari revolut hesabima atiyorum, harcamalari ordan yapiyorum.

    uygulamasi uzerinden borsa ve kripto islemleri de yapilabiliyor. kripto kisminda ise learn & earn diye bir sey cikarttilar gecenlerde.

    uygulamada crypto bolumune girdiginizde learn bolumunun altinda crypto basics diye bir egitim var, 1 dakikalik ders basina 1 pound degerinde polkadot diye bir coin veriyorlar. crypto basics'i bitirince polkadot'un egitimleri aciliyor, her bir egitim yine 1dk civarinda ve odul bu sefer 2 pound. toplamda 14pound degerinde polkadot coin 10dk gibi bir zamanda hesabiniza geciyor.

    coin'i benim gibi aninda satmak isterseniz satarken görseldeki gibi 50pence gibi bir sey kesildikten sonra kalan 13.5pound aninda hesabiniza geciyor. nerden baksan yerine gore 2-3 pint parasi, allah bereket versin.

    bolumlerin sonunda quiz var, bolumu gecmek icin quizleri dogru cevaplamak gerekiyor. ben kendim ugrasip cevaplamistim hepsini ama internette varmis cevaplar, asagiya birakiyorum bakmak isteyenler icin. donanim haber oluculeri buralarda da varlar demek.

    **course 1: crypto basics**

    lesson 1:

    1. what is fiat money?*answer: money issued by the government*
    2. what is the main difference between fiat currencies and cryptocurrencies?*answer: cryptocurrencies are decentralized, fiat money is controlled by a central authority*
    3. who validates transactions on the blockchain?*answer: special users called "miners" or "validators".*

    lesson 2:

    1. why is cryptography important for cryptocurrencies?*answer: ıt eliminates the need for a central supervisory authority, avoids double spending and increases security*
    2. what are private and public keys?*answer: a public key is like an account number and a private key is like the associated password*
    3. which statement is true about private and public keys?*ıt is impossible to find out a person's private key by looking at their public key.*

    lesson 3:

    1. what is a blockchain?*a decentralized database*
    2. who can see the blockchain?*anyone with a computer and internet access*
    3. what distinguishes the blockchain from a regular database?*ıt is not controlled by a central party and can be viewed by anyone.*

    lesson 4:

    1. what regulatory protection does a crypto asset have?*none - crypto is unregulated in most countries around the world.*
    2. how much can you lose by buying crypto?*all - the value of your investment could fall to zero*
    3. when wouldn't ıt be right to buy crypto?*ıf you are in debt or you can't afford to lose more than you invested*

    **course 2: polkadot**

    lesson 1:

    1. what are some limitations of early blockchains like bitcoin?*slow transaction speeds, high fees, and inability to communicate with other blockchains*
    2. what is web 3.0?*a new web based on decentralized technologies where users have more control over their data*
    3. how does palkadot circumvent some of the limitations of previous blockchains?*ıt allows multiple blockchains to communicate with each other and process transactions at the same time*

    lesson 2:

    1. what is a relay chain?*a blockchain that connects other blockchains together and allows them to communicate*
    2. what is a parachain?*a blockchain that connects to the relay chain and works in parallel with other parachains*
    3. what problems do parachains and relay chains solve?*the inability of blockchains to communicate with each other*

    lesson 3:

    1. who can vote for new initiatives like network upgrades on the polkadot network?*people holding a dot token*
    2. what is polkadot's "on-chain treasury"?*a collection of tokens that can be used to support projects that benefit the network*
    3. how is polkadot's governance system different from some other popular blockchains?*ıt is governed by a community by vote*

    lesson 4:

    1. what is the name of polkadot's native crypto token?*dot*
    2. what is staking your dot tokens?*help secure the network by temporarily locking dot tokens in exchange for a reward in dot tokens*
    3. what is the "bonding" of your dot tokens?*blocking tokens to secure a spot for your parachain on the relay chain*

    lesson 5:

    1. what are some use cases of polkadot?*nfts, defi, smart cities*
    2. what distinguishes applications based on palkadot from the apps on your phone?*polkadot apps don't need a middleman for your work and can better protect your data*
    3. how do apps communicate on parachains?*via the relay chain*
  • az önce isveç kronu hesabımdan garanti bankasına bir miktar para gönderdim. garanti'deki hesabıma para tl olarak aktarıldı. kur şu an 2.41 ve revolut 2.40'tan hesapladı ve üstüne sadece 13 kronluk bir kesinti yaptı. garanti ise hiç yapmadı. gönderimi gerçekleştirdikten 5 saniye sonra da garanti'den bildirim geldi paranın yattığına dair. vallahi revolut'ten razıyız *
hesabın var mı? giriş yap