• gözün ışığı algılayan ve onu elektrik akımına çevirip beyine ileten bölümüdür.
  • bir teyzenin şemsiyesi ile vücudumdan söküp aldığı tabaka.
  • insanin dışardan görünen tek iç organi.

    (bkz: national geographic channel)
  • sonunda yapay olarak üretilmiş olan görme yapısı. tasarlanan yapay retina ile gözleri ışığı emme ve işleme yeteniğini kaybetmiş hastalar için heyecan verici bir cihaz yaratılmış. yıllar önce batman'in çizgi filminde gördüğüm bir teknoloji, yıllar sonra gerçeğe aktarılmış..

    kaynak: http://video.ntvmsnbc.com/…onik-goz-mucizesi-3.html
    argus ii yapay bir retina. cihaz, fda tarafından onaylandı ve körlük tedavisinde federal olarak kabul edilen ilk cihaz oldu.

    ilgili batman bölümü:
    http://www.imdb.com/title/tt0519575/
    http://dubbed-scene.com/…imated-series-59-blind-bat
  • gözüne en arkasında yer alan, koni ve çomak hücreleriyle dolu bölgedir. göz merceği ışığı buraya yansıtır ve bu hücreler algıladıkları ışığı önlerini kapatan sinir hücrelerine gönderir ve buradan sinirler, retinayı ikiye ayıran kör noktadan beyne doğru yol alır.
  • katmanlı yapısı nedeniyle fotoreseptör hücrelerinin göz küresinin dışına yakın yerleşimli olması olayının bu vakte kadar yazılmamış olmasına, daha doğru tabirle dikkat çekilmemiş olmasına şaşırdığım nöronal görme dokusu, organı.

    şöyle ki, göz küresinin merkezine yakın yapıları proksimal veya iç, göz küresinin dışındaki yapıları da distal veya dış olarak nitelersek; retina gözün 3 tabakası içinde en proksimalde yer alan tabaka olmasına rağmen retinanın ışığın algılanmasını sağlayan fotoreseptör hücrelerinin ışığı algılayan uzantıları (dış segmentleri) retina'nın iç tabakasını oluşturan 10 katmanın en distal 2. yapıları olarak gelişmiş.

    daha iyi anlaşılması için görsellerle destekleyelim

    görsel - retinal kesit: ışığın geldiği doğrultudan da anlaşılacağı üzere yukarısı göz küresinin içerisi oluyor. buradan katmanları saymaya başlarsanız koni ve çubukların olduğu katman içten 9. sırada (dış sınırlayıcı membranı işaretlememişler o 8. sırada).

    görsel - dış segmentlerin retinal epitele göre konumu

    peki bu neden ilginç? kendimde, çevremde ve internette okuduklarım doğrultusunda retinanın yapısını öğrenirken fotoreseptörlerin retinanın iç tabakalarında olması gerektiği gibi bir içgüdüye sahip olduğumuzu fark ettim*. sonuçta bu bir reseptör ve dışarıdan gelen bir uyarıyı toplayacak, ışığın da olabildiğince bozulmadan toplanabilmesi için sanırım fotoreseptörlerin iç katmanda olması gerektiği gibi bir sanrıya kapılıyoruz ama gerçekte durum tam tersi.

    ışık dalgaları görme olayının gerçekleştiği tabakaya ulaşmadan önce retinada 8 farklı tabakayı daha penetre etmek zorunda. bu durumun işlevselliği veya böyle olma nedeni hakkında net bir fikir yok, en azından ben bulamadım.

    ışığın glial (müller) hücrelerden geçerken homojen bir şekilde dağıldığını veya bunun tamamen evrim sürecinde şans eseri yapının böyle gelişmesine bağlı olduğunu iddia edenler var.

    bunu araştırırken rastgele denk geldiğim ve ilgi çekici bulduğum bir başka durum da omurgalılarda retinal devre üstte anlattığım şekildeyken kafadanbacaklılar (cephalopod) şubesindeki hayvanlarda içgüdüsel olduğunu iddia ettiğim şekildeymiş yani fotoreseptörler, retinanın iç membranının hemen altında yer alıyor.

    omurgalılar vs kafadanbacaklılar

    ha bunun için yarım saat bu kadar paragraf döşemeye gerek var mıydı derseniz bilemiyorum diye cevap veririm ama en azından tıp ve biyoloji okuyanlar bu konuya dikkat etsin. özellikle anatomide yapıları 3 boyutlu canlandırmada sıkıntı çekenlerin bu katmanların uzaysal konumlarını karıştırma riskleri yüksek.
  • retina'dan tanısı konabilen iki meşhur hastalık:

    1-apc( adenomatöz polipozis coli).burada %100 colon kanseri geliştiği gibi %100 de gözde retina epitelinde konjenital hipertrofi gözlenir.)

    2-tuberoskleroz adlı nörokutanöz sendrom.(retinada hamartamatöz lezyonlar olur.)

    bilgi geldikçe editlenecek.

    edit: imla.
  • organlarımın arasında bağışlamamayı düşündüğüm bir yer.
    (görerek gitmek iykk..)
  • (bkz: ozric tentacles)
    (bkz: orchestra of bubbles)
    (bkz: ellen allien&apparat)

    güzel şarkı velhasıl-ı kelam
  • eski türkçede esek*
hesabın var mı? giriş yap