• radikal'in cuma eki.
  • fransa'da bir gazetecinin işid hücrelerine sızma sürecini anlattığı belgesel: https://www.youtube.com/watch?v=sbu4orfvtv4

    radikalizasyon sürecinde sekse erişimin ne kadar ön planda olduğunu gördüğünüzde bu sürecin dışlanmış, güçsüz hisseden, kadınlara erişemeyen ve kadının itaatkarlığını garantileyemeyeceğini düşünen erkekleri neden özellikle hedeflediğini daha iyi anlıyorsunuz.

    belgeselin sonuna doğru da bir genç kadının neden radikalleştiği ile ilgili fikir ediniyorsunuz. hiçbir şey olmaktan büyük bir kahraman olmaya, bir sürü insanın fantezini kurduğu güçlü savaşçı cihatçı olmak isteği.
  • zamanında abd tarafından beslenip büyütülen, düzenli olarak suudi arabistan tarafından finanse edilen, insan kaynağını fakir, fukara, cahil insanlardan alan; geldiği nokta itibariyle afganistan ve filistin'e en büyük zararı veren ancak dünya kamuoyunda artık bir numaralı kötülük kaynağı haline gelmiş bulunan kurum.
  • islam'in ta kendisidir.
  • islam, ortaya çıktığı günden beri radikaldi. ama artık dünya bu radikalliği kaldıramıyor.
  • 1. soğuk savaş dönemi sonrası yumuşamaya giden a.b.d'nin ortadoğu'da artık oldukça hissedilen sovyet tehlikesinin karşısında yeşil kuşak projesi çerçevesinde yarattığı,büyüttügü ve şimdi yok etmek istediği, kominist ideoloji sonrası yeni baş düşmanı olan ideolojidir.
  • biz emevi islamiyetini yaşıyoruz hala. baskıcı, belirli ritüelleri olan. ve en önemlisi kuralcı, şekilsel.biz islami şekilsel yaklaşıyoruz. maalesef özünden coooook uzaktayız. tamamen şeklen yaşıyoruz. yapmak için yapıyoruz. hissederek, içten gelerek degil kural diye yapıyoruz.

    emeviler dönemi islamiyete en buyuk darbenin vurulduğu dönem okuduğum kadarıyla. suan bildiğimiz birçok ibadet, emeviler döneminde tamamen siyasi amaç güdülerek içerik olarak değiştirilmiştir.

    en basitinden bir örnek. cuma hutbesi , emeviler döneminden önce namazdan sonra okunan bir şeydi. ama emeviler donemi itibariyle hazır cemaat burda, namaz bitisi dağılıyorlar siyasi propaganda yapılmak icin namazdan önceye getirildi.

    bu sadece basit bi örnek. hayatin birçok alanında şekilsel islamin sancılarını çekiyoruz. bu yüzden bi suru ateist ,deist , nihilist, agnostik vs vs türedi. o günleri görür müyüz bilemem ama benim nazarımda da hak , hukuk ,eşitlik , sevgi ve hoşgörü olmadan 5 farz sadece kural olarak yapılır. araplara verdiğin milyarlar ,ingiltereden alınan silahlara dönüşür hac ibadetinde. gel de amacına ulaşmış ıbadet de iste.

    bu coğrafya bugün kan gölü haline gelmiş,demokrasi açısından dibe vurmuşsa bunda en büyük radikal islamcılarındir. tamamen nefreti körükleyen, kini ,hasedi pompalayan radikal islamcılar bizi,dinimizi bu hale getirdi. bizim de var bir hayalimiz, gelinen nokta itibariyle zor olsa da ; dinini sekilsel yasamayan , birtakım şeyleri sadece kural diye yapmayıp kuralın özünde kavruldugu, kuralın özüyle yoğrulduğu insanlar topluluğu görebilmek. bu toplumun bir ferdi olabilmek.
  • türkiye'deki radikal islam unsurları demografik %1'i geçmiyor. şuna dayanarak söylüyoruz; birincisi saadet tabanına ve oy oranına bakarak ikincisi ise son yıllarda yapılan türkiyede ışid hakkında yapılan sempati anketlerine. (illa ki akp tabanında da çok az vardır)

    tıpkı bir zamanlar fetö'nün (o günkü hizmet hareketinin) bunun çok daha az bir tabanı olması gibi. fetönün de 200 300 bin falandı o zamanlar. bağımsız milletvekili bile çıkaramadılar. yani iki zümre de sandık anlamında çok fazla katkı yapmaz.

    yani akp bugüne kadar kazandığı seçimlerde taban desteği olarak ne radikal islamcılardan ne de fetöcülerden hatrı sayılır bir etki görmedi. akp herkesin bildiği gibi merkez sağ oylarını alarak iktidar oldu. hala da öyle. bu burada dursun.

    tabii bu iki zümre oy olarak dönmedi ama akp iktidara geldiğinde fetö'nün bürokraside yetişmiş adamları olduğu için her işleri rast gitti. yerleşik bürokrasiye takılmadan ilerlediler. akp fetöyle papaz olunca gördü ki bu adamlar göbekten bağlılarmış. koltuğa iki karpuz sığmayacağı için şimdiki duruma geldik.

    lakin taban %1'miş ya da 200 300 binmiş deyip geçmeyin. eğer baskın bir ideoloji bir arada kalamayan topluluklar arasındaysa kalabalık bile olmasa o devletin kontrolünü çok daha kolay ele geçirebilir. o kadar çok örneği var ki, şi - kürt ırakta sünni saddam gibi, sunni - kürt suriye de esadlar gibi(bunlar baasçıdır) %70'i merkez sağ ve seküler olan 1970 iran'ın da humeyni gibi. afganistan'da taliban'ın hikayesini izleyin belgesellerden nasıl toplumun desteğini almışlar. daha sayarız ama bunlar herkesin bildiği örnekler

    peki radikal islam. şu anda onların devlet içinde ne kadar örgütsel olarak sızdığını kimse bilmiyor. (bi ara cemaatler türkiye'nin gündemine geldi ama darbe gibi büyük bir olay olmayınca maalesef türkiye gibi bir ülkede kolay liste başı sorun olamıyorsunuz.) bizim gördüğümüz sadece medya ve akademik tarafı. bu adamların da kendi içinde tarikatlara ayrıldıklarını biliyoruz ama hangisinin ne kadar güçlü olduğu ya da kimin kimden yana olduğu tam bir muamma.

    belki fetö yerine bu adamlar devlete sızsaydı şu an çok farklı şeyleri de konuşuyor olabilirdik. hani bu referandumda göbeği açık evetçilere diyoruz ya yıllar sonra o göbeğinden seni asarlar. işte bu radikal ideoloji devletin içine sızarsa o zaman bırak iran'ı türkiye afganistan'dan beter olur. yine iran islam cumhuriyeti falan. bu selefiler öyle iran şiasına da benzemez. ayetleri kelime kelime anlamına göre uygulayan adamlar.

    türkiye artık öyle bir ülke oldu ki artık hangi ideoloji bana daha çok refah getirir yerine 'hangisi daha az kötü'yü arar olduk.
  • (bkz: hizbullah)
    (bkz: ibda c)
    (bkz: afid)
  • dinler tarihi üzerine yüksek yapmamış bile olsa hemen her suserin bilebileceği gibi islam dini oldukça sıcak bir iklime sahip bir coğrafyaya indiğinden, sıcaktan bunaldığımız şu günlerde oruç tutmak radikal bir eylem olmayıp; olsa olsa oruç sınavının kazık sorularından biri olarak görülebilir. radikal islam örnekleri için (bkz: taliban) (bkz: kaide)
hesabın var mı? giriş yap