• kronik olup olmadigi daha belirlenememis, ciltte kabuklanmaya, asiri kabuklanmaya, kabuklar kaldirildiginda ise kanamaya neden olan deri hastaligi. ancak kronik olmasi buyuk olasiliktir. damak bolgesi haric, vucudun heryerinde cikabilir.

    turkcesi sedef hastaligidir.
  • estetik kaygı uyandıran hastalık.alnınızın tam ortasında hortlar,sivilce yarası sanarsınız soyarsınız ama o da ne?büyüdükçe büyür,geçirmek de sabır ister.psorcutan beta pomad burada işini iyi yapıyor.saç derisi için betnovate saç losyonu iyidir.kanattıktan sonra sürmeyin fena yakıyor.

    saçınızdaki yara çok kaşınıyor,dayanamıyorsunuz mesela.parmağınızla yaraların üstüne sertçe bastırın,kesmiyorsa tırnağınızla.kaşıntı hissini bu şekilde geçirebilirsiniz.hatur hutur kaşımak yapacağınız son şey olsun.
  • adını, kaşıntı anlamına gelen “psora” dan alan bir deri hastalığıdır. deride tipik olarak çoğunlukla kaşıntılı ve üzeri sedef renginde pullarla kaplı plaklar oluşturduğundan halk arasında “sedef hastalığı” olarak adlandırılır.

    derideki antijen ( antikor oluşturan moleküller ) sunan hücrelerden olan langerhans hücreleri bilinmeyen bir nedenle aktive olarak t hücrelerini ( bağışıklık sistemi savunma hücresi ) uyarırlar, t hücreleri th1 hücrelerine dönüşür ve deriye göç eder ve sanki bir enfeksiyonla mücadele ediyorlarmışcasına immun yanıt başlatırlar. bu anormal immun yanıtın oluşturulmasında çeşitli immun sistem hücreleri ve sitokinler rol alır. normal şartlarda düzenleyici t hücreleri diğer t hücrelerinin fonksiyonlarını kontrol eder ve dengeler. psoriaziste treg hücreleri de fonksiyonlarını yerine getiremediğinden th1 hücreleri hızla çoğalır. bu etkileşimle beraber normalde 26-28 günde yenilenen cilt hücreleri 4-6 gün içerisinde yenilenmeye başlar. hızla çoğalan hücreler deri yüzeyinde birikir ve hastalığa özgü pullanmaları oluştururlar. damarlar dolgunlaşır. psoriasis lezyonları genelde simetriktir ve tipine bağlı olarak vücudun çeşitli yerlerinde görülür.

    psoriazis tipleri:

    1) psoriazis vulgaris (plak tip) : en yaygın görülen (hastaların %80’i) tiptir, gümüş rengine yakın pullarla kaplı sınırlı lezyonlarla karakterizedir.

    2) guttat tip (damla tip): lezyonlar küçük kırmızı benekler şeklindedir, çoğunlukla gövde ve uzuvlarda bulunurlar.

    3) püstüler tip: irinli lezyonlarla karakterizedir.

    4) invers tip : koltukaltı, kasık, kalça altı gibi bölgelerde parlak kırmızı renkte lezyonlarla karakterizedir.

    5) eritrodermik tip: (enflamasyonlu psoriazis): deri dökülmeleriyle beraber yaygın cilt kızarıklığı da görülür. şiddetli seyreder ve mortalite artışına sebep olabilecek sistemik komplikasyonları vardır.
  • doktorların sedef diyerek can sıkmamaya çalışırken kullandığı isim.
    doktorum "yani sedef mi demek bu" dediğimde "biz hastalara ayak yapıyoruz, yoksa moral bozukluğuyla hastalığın dibine vuruyorlar ama evet, haklısın diyebiliriz" buyurdu örneğin.
  • ---alıntı---

    örneğin sedef hastalığı'na (psoriasis) yakalanan insanlar bunu yaparlar. uyarı vermeyen bağışıklık sisteminden dolayı deride kaşıntı ve iltihaba (çoğu zaman bu kaşıntı kafada başlar) veya eklem ağrılarına maruz kalırlar. ayrıca psoriasis hastalarında boğaz ağrısı, normalde görüldüğünden daha yoğundur. bu hastalığın olası faktörleri arasında sürekli olarak bademciklerde saklanabilen ve bu vasıtayla bağışıklık sistemiyle uğraşıp duran bakteriler yer alır. otuz yıldan daha uzun bir süredir doktorlar bademciklerin alınmasındani sonra bu cilt hastalığının iyileşme aşamasına girdiği veya tamamen iyileştiği üzerine yazılar yazmaktadırlar. bu yüzden amerikan ve izlandalı araştırmacılar 2012 yılında aradaki bağlantıyı daha net araştırmışlardır. boğaz ağrısı çok yoğun olan 29 tane psoriasis hastasını iki ayrı gruba bölmüşlerdir: yarısı bademcikleri alınan insanlar, .......

    ---alıntı---

    alıntılanan kitap: giulia enders - darm mit charme (büyüleyici bağırsak) büyükada yayıncılık

    alakalı ingilizce kaynak

    diğer kaynak
    (bkz: guttate psoriasis)

    türkçe bir kaynak bulamadım maalesef :(
  • lezyonları fiziksel travmayla* artan; psikolojik* , kalıtsal* komponentlerinin yanında obeziteyle de korele olduğu düşünülen immun hastalık.genelde topikal tedavi tercih edilse de bazen agresif tedavi telkin edilebiliyor.bu durumda en çok immunsupresif ajanlar ve puva kullanılıyor.diffuz değilse yazın bol bol denize girip güneşlenerek,kışın rüzgardan korunarak,stresten uzak durarak lezyonları kontrol altında tutmak mümkün..
  • genellikle eklem yerlerinde tutulma ile başlayan pul pul kabuklanıp dökülen pulları sedef gibi parlayan (ki zannımca türkçedeki sedef hastalığı ismi buradan gelmekte) tatlı tatlı kaşınan bir cilt hastalığıdır. gerçekten tedavisi çok zor, sabır isteyen bir iştir. farklı çeşitleri vardır. eklem ağrılarına neden olurki psoriatik artrit olarak isimlendirilir.
    hastalar kaşıntısına dayanamaz ve cilt kanayana kadar kaşırlar. kanayınca kaşıntıda son bulur.
    kortizon içeren kremler, antihistaminikler, metotreaksat tedavide kullanılır. bunun dışında puva tedaviside olumlu sonuçlar verir.
    bu hastalara istanbulda yaşayan ermeni doktor agop kotağyan (nam-ı diğer kolsuz agop)'ı tavsiye ederim.
  • oral mukozada hiperkeratinize lezyonlar olarak gözlenir.
    vücutta ise özellikle diz, dirsek, saçlı deri ve sakal gibi bölgelere yerleşmektedir.

    (bkz: sedef hastalığı)
  • sedef hastalığının tıp dilindeki adı. derinizin bazı yerlerinde çoğalma çok hızlı olduğu için alttan gelen yeni deri üstteki ölü derinin pul pul olup atılmasına neden olur. bazen kaşıntı da yapar. kanatana kadar kaşırsınız. psikoloji ile çok ilgilidir. unutursanız, kafaya takmazsanız, stres yapmazsanız azalır, küçülür. üzülürseniz artar. artınca daha çok üzülürsünüz ve bu bir kısır döngüye girer. ırsi olarak bilinse de hastaların sadece %7'si hastalığı atalarından almıştır. herkeste görülme ihtimali vardır. bulaşıcı değildir. küçükken bu hastalığa sahip olursanız psikolojiniz bozulabilir zira herkes size vebalı gibi bakar. zor hastalıktır. anlatılmaz yaşanır cinsinden. kesin bir tedavisi henüz bulunamamıştır çünkü nasıl ortaya çıktığı henüz tespit edilememiştir.
  • kalsipotriol deneyin. 3 ay boyunca günde bir kere göz kararı sorunlu bölgeye sürün. 15 senelik sedefi 2 ayda geçirdi namussuz. sonra teşekkür edersiniz.

    lanet hastalıktır.
hesabın var mı? giriş yap