• radyolojide vücudunuza sinsice antimadde verilişidir. bildiğimiz gibi pozitron denen parçacık, aslında antielektrondur. pet taraması için vücuda fdg veya florodeoksiglukoz olarak adlandırılan glikoz benzeri bir molekül verilir. fdg ise içinde florin-18 izotopu bulundurur ve bu da pozitronlar yayar. pozitronlar fdg'den ayrılırlar, ve karşıt maddeleri elektronla karşılaştıklarında yok olurken gama fotonları üretirler. işte bu gama fotonları vücudun dışında tespit edilir. yani, madde ve antimadde arasındaki imha olayı, fdg'nin nereye gittiğini ve ne kadarının orada olduğunu haritalamak için kullanılır ve biz buna sanki basit bir şeymiş gibi "pet" der geçeriz.
  • daha bilimsel bir yaklaşımla: pozitron emisyon tomografisi (pet) 511 kev enerjili anhilasyon fotonlarının deteksiyonu prensibine dayanan modern bir nükleer tıp görüntüleme tekniğidir. bu teknikte vücuttaki biyolojik bir fonksiyonun moleküler görüntülemesi yapılmaktadır. bu nedenle pet görüntülerinin sensitivitesi diğer görüntüleme tekniklerinden daha yüksektir. pozitron emisyon tomografi görüntülemede, vücuda (+) yüklü beta ışını yani pozitron (ß+) yayan radyofarmasötikler verilir. örneğin 18f ve 68ga yaygın kullanımı olan pet radyofarmasötikleri olup parçalandıkları zaman ß+ salınımı yaparlar.
    pozitron emisyon tomografisi (pet) tekniğinde, insan vücuduna damar yoluyla verildiğinde hedef organa giderek hücrelere bağlanan, ya da hücrelerin içerisine giren bazı kimyasal maddeler kullanılmaktadır. bu kimyasallar hücrelerin yüzeyinde ya da içerisinde bulunan moleküllerle benzer yapıya sahiptirler. pet vücuda verilen maddenin hareketini de sürekli izleyebildiği için organın çalışması ile ilgili de önemli bilgiler verebilmektedir. örneğin damardan verilen radyoaktif atomla işaretli bir şeker molekülü ile beynin fonksiyonlarını görüntülemek mümkün olabilmektedir.
    kanser hastalıkları ve kalp hastalıklarının tanısında en çok kullanılan radyoaktif madde flor-18 adı verilen radyoaktif materyal ile işaretli şekerdir ve kısaca fdg olarak bilinmektedir bu materyalin vücutta davranışı normal, bir başka deyişle, radyoaktif olmayan glikoz ile aynıdır. radyoaktif olmayan glikoz vücutta hücrelerin temel besin maddesi olması ve kalp kası hücresi, beyin hücreleri gibi çok çalışan hücrelerin de glikozu daha fazla aldığı ve tuttuğu bilinmektedir. glikozu çok kullanan bir diğer hücre grubu da kanser hücreleridir. kanser hücrelerinde kanserin kötü huyluluk derecesi arttıkça glikoz kullanımı da artmaktadır. böylece verilen radyoaktif glikoz, normal hücre grupları dışında kanser hücreleri tarafından da yoğun bir biçimde tutulmaktadır. bu bağlamda, uygun görüntüleme teknikleri kullanılarak vücudun herhangi bir yerindeki kanser dokusu kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.
    pet tomografisinde kullanılan radyasyon oranı bilgisayarlı olan tomografi ile aynı düzeydedir. yarı ömürlü ya da kısa diye adlandırılmış olan radyoaktif madde kullanımı yapılır ve bu madde 10 saat içinde böbreklerden atılır. böbreklerden atılımını hızlandırmak için bol bol su içilmesi ve idrara çıkılması gerekir. sadece önlem amaçlı hamile bayanların ve çocukların hasta ile teması kesilmelidir.
  • 22 aralık 2017'de babama uygulanan tomografi. işin erbapları lütfen yeşillendirsin.

    --- spoiler ---

    endikasyon: c34, sol akciğerde 1 cm'den büyük, soliter pulmoner nodül tespit edilen hastada, metabolik karakterizasyon amacıyla pet/bt çalışması istendi.

    bulgular: kranial kesitlerde; serebral ve serebellar, kortikal ve subkortikal yapılarda fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.

    servikal kesitlerde sol akciğer üst lob anterior segmentte vasküler yapı komşuluğunda izlenen 11x9 mm boyutlarındaki lobüle konturlu nodüler lezyonda düşük düzeyde fdg tutumu izlenmektedir`(suvmax: 1.1)`. sağ alt paratrakeal, solprevasküler, subkarinal ve sağ hiler alanda izlenen subsantimetrik bir kaç adet lenf nodunda düşük orta düzeyde fdg tutulumu izlenmektedir`(suvmax: 4.9`).

    abdominal kesitlerde karaciğer sol lob medial segment düzeyinde 11 mm, sağ lob segment düzeyinde 7 mm boyutunda hipodens kistik lezyonlarda patolojik fdg tutulumu izlenmemektedir. safra kesesi, dalak, pankreas normal boyutlarda fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir. mide, duodenum ve kolonda fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlardadır.

    batın sağ üst kadranda daha belirgin olmak üzere ince barsak segmentleri düzeyinde eflamatuar nitelikte heterojen artmış fdg tutulumları izlenmektedir.

    retroperitoneal alanda her iki adrenal gland ve böbreklerde fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.

    pelvik kesitlerde; prostat glandı ve diğer pelvik yapılara ait fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda olup belirgin patolojik fdg tutum odağı izlenmemiştir.

    iskelet sisteminde fdg tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.

    yorum: sol akciğer üst lob anterior segmennte tanımlanan düşük düzeyde fdg tutulumu gösteren lobüle konturlu nodüler lezyon öncelikle benign patoloji lehine değerlendirilmiş olmakla birlikte bt ile takibi, klinik gereklilik halinde histopatolojik verifikasyonu önerilir.

    mediastende tanımlanan lenf nodları reaktif/granülomatöz patoloji kaynaklı olarak değerlendirilmiştir.

    not: suv maksimum(standart uptake değeri) lezyondaki en yoğun fdg tutulumunu gösteren semikantitatif bir değerdir.

    --- spoiler ---

    bu işin uzmanı yada bunun türkçe mealini bilen yazar arkadaşlardan 1 adet yeşil bekliyorum. latince yazım yanlışları varsa affınıza sığınıyorum.
  • antimaddenin kullanıldığı tomografi. isminden de anlaşıldığı üzere, ilk keşfedilen ve antimaddenin ilk kanıtı olarak kabul edilen pozitif yüklü elektron anlamına gelen positron kullanılır.
  • 6 yıl önce epilepsi nedeniyle kullandığım görüntüleme yöntemi. tesadüfen sonuç raporuna rastladım.

    hücreler çalışırken enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bunu vücudumuza aldığımız besin maddeleriyle hallederiz. özellikle de karbonhidratlar. pet için de damardan özel olarak glukoz verilir. kanser hücreleri normal hücrelere göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve pet ile normal/anormal karşılaştırması yapabilirsiniz. bendeki hipokampal skleroz olayında da durum tam tersi. sklerozlu yapıda enerji tüketimi normal yapıya göre daha düşük görünüyor.

    rol, yetenek konusunda pet çok iyidir ama kullanım alanı kısıtlıdır. umarım kimsenin buna ihtiyacı olmaz...
  • beynin ve diğer çeşitli organların görüntülerini oluşturmak için kullanılabilir. görüntü olarak görülen şey, izleyici çalışılan organın hareketiyle yoğunlaşırken bir radyoaktif izleyicinin (oksijen-15, florin-18, karbon-11 veya nitrojen-13) birikmesidir. izleyici bozulurken, yakındaki bir elektronla çarpışan ve iki fotonun yayılmasına neden olan bir pozitron yayar. fotonlar dışarıdan tespit edilir.

    beyin görüntüleme durumunda, görüntü etkili bir şekilde glikoz alım oranının ayrılmaz bir parçasıdır. kullanılan izleyici, yaklaşık 32 dakikalık bir zaman çözünürlüğü veren flurodeoksiglukozdur. bu nedenle, bir kişiden bilişsel bir görevi yerine getirmesi istendiğinde üretilen görüntü, 32 dakikalık bir zaman diliminin ayrılmaz bir parçasıdır.
  • en sık yanlış pozitiflik sebepleri; tüberküloz, sarkoidoz, koksidiomikoz ve aspergillozdur.
  • daha çok kanser teşhis ve tedavi sürecinin takibi amacıyla uygulanan görüntüleme yöntemi olup , son 5 yılda 4-5 kez bizzat tarafıma uygulanmıştır.
    zordur , sıkıcıdır, tüm vücut görüntüleme 45-50 dk. sürer.
    öncesinde bekleme , çekim süresi derken , epey uzun zaman alan bir tetkiktir. ( 4-5 saat )
    özellikle kapalı ve küçük yer korkusu olanlar için sorun daha da büyür , zira bir boru biçimindeki cihazın içinde 50 dk. kımıldamadan durmak işi oldukça zora sokar .
    umarım kimse o cihazlara girmek zorunda kalmaz .
  • pankreas'ımdaki lezyon yüzünden ve yine ca 19-9 değerlerimin 70 üzeri çıkmasından dolayı, ayrıca son 6 aylık süreçte sürekli yaşadığım sırt ve karın ağrıları nedeniyle, yeni bulduğum doktor tarafından önerilen taramadır.

    iki kere emar çekildi. bir tanesi bt emar olmak üzere, bu çekimde mide duvarının kalınlaştığı görüldü ve bunun için de endoskopi çekilmesi söylendi.

    velhasıl kelam bitmek bilmeyen ağrılar nedeniyle, bu çekim için hangi hastaneye başvurmalıyım? ve ayrıca fiyatları hakkında bilgisi olan yazarlar varsa, bilgi vermelerini rica ederim.

    ey sözlük kimseden bilgi alamıyoruz... yardımını bizden esirgeme..
  • kemoterapi sonrasi doktor tarafindan istenen pet cekimini sgk karsiliyor mu karsiliyorsa hangi kriterlere gore karsiliyor bilgi edinemedim. bilen varsa yesili yaksin lutfen.
hesabın var mı? giriş yap