• bu konsept charles barkley ile ortaya cikmi$ bir$eydir. kendilerinden beklenen ribaunt ve drivelardir. sut tercih eden forvetler ve centerlar ile kari$tirilmamasi gerekir.
  • eskiden gorevi sadece ribaund almak olan bu adamlar, gunumuz basketbolunda her isi yapmak zorundalar.. yakin mesafeden sut kacirmamalari, gerektiginde rakibin pivotunu savunabilmeleri, perdeleme yapip dis oyuncularin bos kalmalarini saglamalari gerekiyor. genelde triple double yapan oyuncular hep pf ler arasindan cikar, bu da oyuna ne kadar buyuk katki yaptiklarinin bir gostergesidir.
  • shawn kemp gibi gösterişli smaçlar basanından, charles barkley gibi 25 sayı 18 reb. ortalama tutturanına, tim duncan ve chris webber gibi orta mesafe şutları ile can yakanına, rodman ve rasheed wallace gibi savunmanın bokunu çıkaranına kadar bir sürü farklı oyuncu tipi vardır bu mevkinin.

    bana göre takımın diğer takımlardan farkını ortaya koyan mevkidir. iyi bir oyun kurucu ile stockton to malone ya da payton to kemp tadı yakalayabilir, nba finalini görebilir bir takım. üstelik şu an nba'de pota altı savunması gibi bir şey yok. ibaka en iyi savunma oyuncusu o derece.
  • onları pivottan farklı kılan öncelikli görevlerinin "pis işler" veyahut "ağır işçilik" olarak da anılan perdeleme, box out, blok, ribaund gibi bol itiş kakışlı münasebetler yerine hücum ve savunma düzenlerine pota altından direk katkı yapmalarıdır. şut atabilmeli, pas verebilmeli, yüz yada kıçlarını dönerek potaya gidebilmeli, yardırabilmelidirler.

    tabi basketbol sürekli değişmektedir...*
  • nbade shooting guarddan sonra en çok yıldız barındıran mevki.
    (bkz: tim duncan) (bkz: chris webber) (bkz: kevin garnett)
  • bunların iyi olanlarının oynadıkları basketbol çok estetiktir. hepsinin ayrı acayip hareketleri vardır, blokun, smacın, hücumun, savunmanın ustası olmuşlardır. genelde fundamentalleri hoştur, izlemek zevk verir. oyunu güzel yapan bölgedir, özellikle de nbade.
  • yeni yazar ama yönlendirilmiş olanı.
    (bkz: power forvet)
  • 90'li yillardan bu yana millik tamimizda gorev alan power-forvetler;

    (bkz: omer buyukaycan)
    (bkz: mirsad turkcan)
    (bkz: kerem gonlum)
    (bkz: cevher ozer)
    (bkz: ersan ilyasova)

    ayrica hem pivot (center) hemde power-forvet oynayabilen oyuncularimiz olarak mehmet okur ve kaya peker gosterilebilir. orta mesafe sutlari fena olmayan enes kanter'de bu kategoride anilabilir.
  • senelerdir basketbol izlerim, lise ve ortaokul dönemlerimde her haftam basketbolla geçmiştir ama teknik yetersizlikten midir, yoksa benim kişisel öküzlüğümden midir hala basketbolda pf-sf, sg-pg ayrımını yapamıyorum. pivot-forvet-guard tamam buraya kadar...

    mesela lebron'u ele alalım. bu abi ortalamanın üzerinde dış şut atıyor, aşırı atletik, ayakları çabuk. üstelik istedi mi köpek gibi savunma da yapıyor. bu adam sf de oynar benim görüşüme göre, pf de oynar. ikisinde de başarılı olur, üstelik maç kazandırır. yeri gelir pg oynar, her koridordan cayır cayır smaç vurur. ama bu adam sf sayılıyor mesela.

    ya da mirsad türkcan'ı düşün, eskilerden. bu abi eşşek gibi savunma yapıyor, eli kolu uzun olduğu için top çalma ve blok istatistikelri de hayli yüksek. bunun yanında dış ve orta mesafe şutu gayet iyi. aydın örs bu adamı zamanında 5 numara da oynattı, 4 ve 3 numaralarda da oynattı. yeri geldi 2 numaraya kadar çekti. ama bu adam power forvet.

    bjelica'ya bakalım. savunması ortalama, dış şutları çok iyi ama daha çok ceza şutörü olarak kullanılıyor, e boy avantajı sayesinde reboundlarda büyük katkısı var, skorer, yüklendi mi pota altından da rahat sayı bulabiliyor, tüm bunların yanında hızlı ve saha görüşü yüksek yeri geldi mi guardlardan beklenen pasları atıyor. ama bu abi de power forvet.

    daha bunun nowitzki'si kirilenko'su, duncan'ı pippen'i osu busu var. ki duncan ve kirilenko ve hatta nowitzki 5 numara da oynayabiliyorlar.

    ha tamam çok ekstrem örnekler vermiş olabilirim ama forvet, özellikle power forvet olabilmek için herşeyi iyi yapmak lazım galiba.

    he tabi bunun yanında pf dışında bir mevkide sırıtacak adamlar da var mesela malone, kemp efendime söyleyeyim rodman, blake griffin falan. bunların arasında bir tek malone'u ayırabiliriz o da tam bir dev olduğu için yeri geldiğinde 5 numara da oynayabilir.

    velhasılı kelam basketbol güzel şey de çok ayrıntılı amk.
  • türkçe'de genellikle "4 numara" olarak bahsedilen, arada kaan kural'dan "uzun forvet" şeklinde lanse edildiğini duyduğum mevkidir.
hesabın var mı? giriş yap