• cihazlarda genellikle yuvarlak bir düğme şeklinde yer alır.
    siz potansiyometreyi çevirdikçe müziğin sesi açarsınız, klimanin sıcaklığını arttırırsınız, ışığı kısıp romantik ortam yaratırsınız.
    işte böyle her derde deva bir aparattır kendileri.
    (bkz: ayar vermek)
  • kardesimle aramizda kullandigimiz bir sevgi sozcugu. garip ama garip. (bkz: salak sevgili tabirleri)
  • degeri ayarlanabilen direnc
    (bkz: elektronik)
  • (bkz: reosta)
  • üniversitede ancak üçüncü sınıfta tam olarak ne olduğunu öğrenebildiğim ve hayatım boyunca kullandığım bi çok cihazda olduğunu ancak 22 yaşında farkedebildiğim ayarlanabilir bir garp direnç, devre elemanı.
  • bir ayarlı direnç türüdür.içinde daire parçası şeklinde bir direnç bulunmaktadır ve bu direncin her iki ucundan dışarıya bağlantı uçları alınmıştır.iki uç arası sabit direnç özelliği gösterir.fakat üçüncü bir uç daire şeklindeki direnç üzerinde gezebilen bir uca bağlanmıştır ve sabit dirençlerden bu şekilde farklı bir farklı bir yapı oluşturulmuştur.bu yapının ortasındaki bir şaft döndürüldükçe gezici uç,direnç üzerinde gezinmekte, bunun doğal sonucu olarakta farklı direnç değerleri zuhur etmektedir.lineer ve logaritmik olarak iki tipte bulunurlar.lineer potansiyometrelerde direnç, dönüş miktarı ile doğrusal olarak artar, logaritmik potansiyometrelerde ise direnç, dönüşle logaritmik oranda artar...
  • adı çoğunlukla uzun uzun söylenmeyen ayarlanabilir direnç. pot deseniz de anlaşılır.
  • ufak modellerine genellikle trimpot denilen devre elemanı. tek turlu ve çok turlu versiyonları vardır.

    bu elemanlar isim benzerliği sebebiyle trimmer ile karıştırılabilir. ancak trimmer ayarlı kondansatörün küçüğüne verilen isimdir. bu elemanın büyüklerine ise varyabıl denir. ingilizce variable'dan gelir.

    piyasada çok turlu potansiyometre ismiyle satılan 10 turluk potlar vardır bir de, hassas ayar yapmak için kullanılır. çok fazla dandik üretimi gezer etrafta. kendi kendine veya yanlışlıkla çok ufak bi akım geçse bile üzerinden bozulur. ayarlarken saçma sapan atlamalar yapabilir. güç kaynağı yaparsınız, 3-5v arası gezerken bi anda arada 20v verip devrenizi yakabilirsiniz.

    edit: trimmer ve trimpot aynı zamanda elle tutulup ayar yapılmaya müsait bir şaft barındırmayan ve devrelerde genellikle son kullanıcının kurcalamayacağı iç ayarları yapmak için üretilmiş elemanlardır.
  • direnç değişimi genellikle, direnç görevi gören bakır yolun uzatılıp kısaltılması ile sağlanır. elde edilen direnç neticesinde voltajda da farklılık meydana gelir ve bu fark ve uygun matematiksel denklemler ile yolun ne kadar değiştiği bulunabilir. örnek olarak kapı koluna monte edilen bir potansiyometre sayesinde kolun ne kadar döndüğü bulunabilir veya tam tersi, direnç değişimi sayesinde elde edilen voltaj farkı ile sıcaklık değiştirme komutu elde edilebilir.

    edit: imla
  • dışardan müdehale ile değeri değiştirilebilen dirençlerdir. potansiyometrelerin daha güçlülerine, daha yüksek akım değerine sahip devrelerde kullanılanlarına da reosta denir.
hesabın var mı? giriş yap