• yattığınız ya da oturduğunuz yerden aniden kalkmanızla pozisyon değişikliğine bağlı olarak özellikle sıvı kaybının terle vs. çok olduğu sıcak mevsimlerde daha kolaylıkla oluşan, ani ve kısa süreli tansiyon düşmesi. gözler kararır, baş döner. günlük sıvı alımını arttırmak, ani hareketlerden kaçınmak gerekir. sağlıklı ,normal her insanın başına zaman zaman gelebilir, ucunda ölüm yoktur, paniğe de mahal yoktur.
  • oturuken hersey yolundadır ve pek bir sorun yoktur ancak ayağa kalktığınız anda dünyanız bir anda tersine döner, havada beyaz kelebekler uçuşmaya başlar, bu durum anında beyne kan az gittiği için kişi bayılabilir, denge kaybı ve geçiçi şuur bozukluğu yaşayabilir. bir yanınızı kırmamak için sağda solda zarar verecek eşyalar bulundurulmamalıdır.
  • postural hipotansiyon ile yaşamaya alışmak zordur. göz kararması ve baş dönmesi, ayağa kalktıktan hemen sonra gerçekleşmez, biraz yürüdükten sonra oluşur ve bunun zamanını kestirebilmek çok önemlidir. mutlaka bi yere tutunup geçmesi beklenir, eğer çok daha yoğunsa zaten ayakta duramazsınız, bir şekilde çömelmek gerekir.
    en tehlikeli yanı da, daha şiddetli gerçekleştiği zaman tutunmaya veya ayakta durmaya fırsat bulamayabilirsiniz. çok anlık bi aciziyet, çok kötü sonuçlar doğurabilir. bu korku da postural hipotansiyon ile yaşamayı zorlaştıran diğer detaydır.
  • sabahları çiş yaparken başınıza gelme olasılığı artan, oturduğunuz yerden düşüp burnunuzu kırmanıza sebebiyet verebilen tansiyon düşüklüğüdür.*

    edit: siz yine de bir eeg cektirin boyle durumlarda. megersem o düşme bayilma epileptikmiş cikabilir, 5 yil sonra agir bir nobet gecirdiginizde ögrenebilirsiniz. ağir nobetlerde solunum durmasi ve beyin hasari riski vardir, ne kadar erken öğrenseniz o kadar iyi.

    edit: ondan da 5 yıl sonra meğersem epileptik değilmiş random zamanlarda kalbiniz bi süre duruyormuş (bir süre sonra tekrar çalışmaya başlıyormuş) çıkabilir birileri size pil takmaya çalışabilir.
    bugün kalbime pil taktırmadım, ilaçları da bıraktım bir süredir ve şimdilik her şey yolunda gibi. kendi özel durumumda kesinlikle psikosomatik olduğuna inanıyorum. bklm.
  • spinal cord yaralanmalarında sık görülen bir komplikasyon. azalan ya da kaybolan efferent sempatik iletim nedeniyle vazokontriktör reflex gerçekleşemez. sistolik kan basıncı en az 20 mm hg ve diastolik kan basıncı en az 10 mm hg düşer. bu hastalar tilt table ile seviyeli olarak kaldırılır.
  • bir süredir sahipseniz ayağa kalkışlarda yaşadığınız göz kararması/flaş patlaması gibi şeylere alışırsınız ve hatta hoşunuza bile gidebilir o değişik baş dönmesi, lakin tehlikeli tabi.
  • genellikle zayıf, genç bayanlarda daha sık görülen, senkopa neden olabilen ve bir süre ayakları tepeye dikip yatmakla bacaklarda göllenen venöz kanı kalbe yeniden yönlendirerek yükseltilebilen tansiyon düşüklüğü.
  • yıllardır adının ortostatik hipotansiyon olduğunu bilmeden, bunun için doktora vs gitmeden beraber yaşamaya çalıştığım ancak geçen hafta havuzdan çıkınca feleğimi şaşırtıp beni acil servislere taşıyan adı batasıca durumdur.
    televizyonların karıncalı ekranlarına kafamı sokmuşum gibi bir görüntü, birileri kapatma tuşuma basmışçasına girdiğim 'galiba bayılacağım' tribi ve kısmi baygınlığım, 1.5 saat havuz kenarında mal gibi yatışım (oturunca ve ayağa kalkınca yeniden 'bayılazaaam' durumu olduğundan), nihayetinde acil servise karga tulumba götürülüşüm ve onca saatin sonunda en fazla 9-5 'e yükselebilen tansiyonum ile geçirdiğim perşembe akşamına selam olsun.
  • arter ve özellikle ven ve venillerde (kapasitans damarlarda) vazodilatasyon sonucu oluşan kan basıncı düşmesi ve venöz dönüşün azalması ile kan periferde göllenir. dinlenim durumunda belli olmayan durum, ayağa kalkıldığında belirgin hale gelir. bu duruma pstüral hipotansiyon yada ortostatik hipo tansiyon denir. bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. (özellikle kalp damar sistemi üzerine etkili tansiyon ilaçları)

    (bkz: ortostatik hipo tansiyon)
  • yaklaşık 6 senedir kendisiyle birlikte yaşadığım hastalık sanırım bu.

    bir sürü nörolog, kardiyolog, kbb uzmanı ve elde ettiğim cevap hep şu oldu: "turp gibisin bir şeyin yok." e ulan bir şeyim yoksa ben neden her ayağa kalktığımda 30 saniye görme yetimi kaybedip oraya buraya yalpalıyorum? elde ettiğim tek somut bilgi düşük tansiyona sahip olduğumdu. o da genelde 10-6 civarlarında olduğu için çok da düşük sayılmaz aslında. sonuç olarak yıllardır çare aradığım sorunumun adını buldum galiba nihayet.

    hayır insan bir süre sonra da tedirgin oluyor yani bir şey var da doktorlar bulamıyor mu diye. umarım ki hastalığım budur... tedavisinin olmamasına razıyım, daha ciddi bir şey çıkmasından iyidir.
hesabın var mı? giriş yap