• ezberlemek için cep telefonunda t9 açıkken mesaj bölümüne yazılıp ortaya çıkan kelimenin hatırlanması şeklinde bir yol izlenebilecek beş haneli numara. ben fifth de oturuyor, fırça da çalışıyorum mesela. lakin bu yöntem bir süre sonra hastalığa çeviriyor, gördüğüm yeni bir posta kodunun t9 karşılığının ne olduğunu tahmin etmeye çalışıyor ve bakmadan duramıyorum. (bkz: tuhaf hastalıklar)
  • yazılımcıların en geniş dünya posta kodlarına ulaşabileceği [http://geopostcodes.com/ http://geopostcodes.com/] adresini gözden kaçırmamaları tavsiye olunur.
  • en meshuru icin
    (bkz: 90210)
    kendi posta kodumu bilmezken bunu bilirdim...
  • diğer şehirleri bilmiyorum, ama en azından istanbul'da bu posta kodları beşli rakamlar silsilesinden başka bi şey ifade etmiyo bana. muhtemelen postacılara da etmiyo ki hemen hemen bizde hiç kullanılmaz zaten.
    oysa içinde merkezi, anadolu yakasını, avrupayı şunu bunu ifade eden harflar falan olsa, posta koduna baktığımızda "hımmm şehrin şu tarafıdır" diyebilsek mesela... güzel olmaz mı?
  • pttnin posta kodu arama ve sorgulama sitesi (aslında posta kodu girerek doğruluğunu teyit gibi bir imkan yok) kullanıcının kafasını karıştırıp bulduğu sonçtan şüpheli şekilde ayrılmasına yol açıyor. ili ilçeyi ve sokağı (birden fazla sokak yok o isimle) bildiğim halde posta kodu öğrenemiyorum. mahalle bilgisi lazım diyor.

    https://interaktifkargo.ptt.gov.tr/…akodsorgula.jsp

    mahalle bilgisini girip, akabinde kendi sokağımı girdiğim zaman sonuç vermeyip kafa karıştırıyor. yoksa o mahallede değil mi gibi bir şüpheye yol açıyor.
  • eskiden istanbul için 80 ve 81 olarak başlayan ama artık 34 olarak değiştirilen, yeni numaraları http://www.ptt.gov.tr/tr/interaktif/postakodu4.php adresinden öğrenebileceğiniz numaralar dizini.
  • ilk kez, 1795-1879 yılları arasında yaşamış olan, ingiliz posta işleri müdürü sir rowland hill tarafından uygulanmaya başlanmıştır.
    hill, londra'yı 10 bölgeye ayırıp her birine ait bit bir postane ve pusula numarası verdi. bölgelerin kodları; ec (doğu merkez), wc (batı merkez), nw, n, ne, e, se, s, sw ve w idi. bu bölgeler londra'nın merkezinden 18 km.lik bir yarıçap mesafesinde bulunuyorlardı.
    mevcut sistem 1966 yılında croydon' da tanıtılmıştır.
  • yardım sever, iyi niyetli, güzel insan.
  • bunu kullanirsaniz gereksiz uzunluktaki mahalle ismini ve semti yazmaya ihtiyac duymazsiniz.

    orn.

    antinkuntin mah., cumburlop sok., no:65, esencılıs, istanbul/turkey

    yerine

    cumburlok sok. n.65, 34666, istanbul/turkey

    bakiniz cok enteresan, adres bir anda avrupadaki adreslere benzedi degil mi? hatta oradaki n. işaretine bile gerek yok. kullanalim, kullandirtalim.
  • ptt'nin sitesinde posta kodlarının verildiği sayfa değişmiş.

    https://interaktifkargo.ptt.gov.tr/…akodsorgula.jsp

    ayrıca şu adreste: http://www.ptt.gov.tr/tr/interaktif/postakodu4.php

    "türkiye adres ve posta kodu özet tablosu indirmek için tıklayınız.(zip dosyası - 1,9 mb)"

    adlı bir dosya var.

    dosyanın içindeki excel dosyasında posta kodları değişen yerlerin yeni posta kodları da yazıyor. misalen, istanbul'da yeni ilçeler kurulduktan sonra benim oturduğum semtin posta kodu değişti. excel dosyasından bunu teyit etmiş oldum. (umarım buna rağmen ptt posta işlemlerinde karışıklıklar çıkarmaz. zira daha önce burası x ilçeye bağlı ama dağıtımını bilmem hangi ilçenin ptt'si yapıyor gibi söylemlerle karşılaşmış idim. yine de oturduğum yere ait kesin bir kod öğrendiğim için mutluyum.)
hesabın var mı? giriş yap