• vurgusuna göre lutfen lutfen ben anlamina gelebilir.
  • ingilizce bilmeyenler
    lütfen lütfen ben
    şeklinde anlayabilirler...
  • "lutfen beni memnun et"in ingilizcesi.. (bkz: isguzarlik)
  • please please me albümünün yedinci şarkısı, john lennon bestesi.

    the beatles'ın love me do'dan sonra yayınladığı ikinci single'ı. şarkı, ingiltere'de listelerde ikinci olma başarısını göstermiş ve bir efsanenin doğuşunun habercisi olmuş.

    büyük bir roy orbison hayranı olan john, bu şarkıda dramatik bir orbison şarkısı yazmak için çıkıyor yola. only the lonely havalarında bir şey. yıl 1962, beatles bu şarkının "roy orbison" halini sunuyor george martin'e. martin şarkıyı fazla "bayık" buluyor ve hızlandırıyor, bildiğimiz formuna sokuyor.

    aynı zamanda şarkı, amerika'da yayınlanan ilk beatles single'ı. beatles, o dönem amerika'da büyük bir şirketle anlaşamamış ve görece küçük bir şirket olan vee-jay records'tan çıkmış şarkı. chicago'da bir radyo istasyonu olan olan wls bu şarkıyı çalmış ve amerika'da beatles şarkısı çalan ilk radyo olarak tarihe geçmiş. şarkı amerika'da büyük bir etki yaratmamış. '64 yılında i want to hold your hand, amerika'da ortalığı kasıp kavururken bu şarkı tekrar piyasaya sürülmüş ve listelerde üç numaraya kadar yükselmiş.

    grubun adı, amerika'da yayınlanan ilk single kapağında "beattles" şeklinde yanlış yazılmış.
  • the beatles'ın efsanevi debut albümü. bir debuta göre çok fazla (kalite ve özgünlük bakımından) olmakla beraber, beatles gerçeğini mart 1963 tarihli çıkışıyla dünyaya zerk eden, bünyelere alıştırmaya başlayan albümdür.(1987 yılında cd formatında tekrar yayımlanmıştır.) 9 saat 45 dakika gibi bir sürede abbey road studios'ta canlı olarak kaydedilmiştir.(tabii 10 şarkılık kısmı, ilk iki single'ın şarkıları love me do, p.s. i love you, please please me ve ask me why hariç.) albümdeki 14 şarkıdan 8'i lennon/mccartney(orijinal haliyle mccartney/lennon) imzalıdır, kalan 6'sı pek hoş pek güzel cover parçalardır. albüm rolling stone tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü sıralamasında 39. sırada gösterilmiştir. ayrıca yine rolling stone dergisinin tüm zamanların en iyi 500 şarkısı sıralamasındai saw her standing there (139.) ve please please me(184.) ile temsil edilmiştir.

    albüm müzikal olarak bir debut olmasından mütevellit, misyonu olan bir albümdür kanımca. parlophone'un ayırdığı komik rakam(ödeneksizlik yahu, koskoca beatlesa 13 saat anca ayırmış herifler; halbüse ver stüdyonun anahtarını, koştursunlar efenim içinde.) ve ticari kaygılar albümde kendisini hissettirir, ileriki dönemde pek görülmeyecek rock n roll vari amerikan çığlıklar pek çok şarkıda mevcuttur, bu beatles'ın o dönemki rock n roll gerçeğini kabullendiğini gösterir, tabii birkaç yıl içinde canlarımız kendi rock n roll gerçeğini yaratana kadar. armonika soslu pek çok şarkı bulunur albümde; ve albümde kanımca vokal olarak john lennon oldukça baskındır (mccartneye göre özellikle) ve liderliğini belirgin şekilde hissettirdiği bir albümdür.(bence tabii) george martin'in bu albümde cavern club soundunu yakalama arzusu içerisinde olduğu söylenir, (zira kendisi bu performanslardan çok etkilenmiştir.) ayrıca albümün adını başlangıçta off the beatle track olarak tasarlamıştır. albümdeki enstrümanların tümü the beatles elemanları, george martin ve andy white tarafından çalınmıştır. albüm 32:45 uzunluğundadır.

    velhasılı, bu albüm ancak bir the beatles albümü olarak düşünülebilir, benzersizdir, tıpkı diğer the beatles albümleri gibi. uyumlu bir tempoda gider, şarkılar bir -toplama albüm olarak tanımlansa da bu albüm- uyum içerisinde akar, gider.the beatles'ın fersah fersah ötede olduğunu anlamanız için tek bir şarkısı yeterlidir: i saw her standing there. bassları, solosu, ritmi ve vokallerdeki enfes lennon/mccartney uyumu çok canlıdır, ve sanıyorum beatles'ın işaret fişeği bu şarkıdır. ha, diğer şarkılar da müthiştir, ama en özgün ve beatles şarkı budur kanımca. (1,2,3,4 diye sadece şarkıyı, albümü değil aynı zamanda beatles hakimiyetini başlatır,olası geleceğe selam çakar.) ayrıca twist and shout da bu albümle hit olmuş, hafızalara kazınmıştır. hele ki kaydın son oturumunda ve hasta hasta kaydını yapan john lennon'ın performansı düşünüldüğünde daha da artar sempati bu şarkıya- akabinde albüme.

    son olarak 1 ''zaten beatles bu,neylerse güzel eyler.'' diyerek tüm yorumlarımı kendi kendime çöpe atmaktan şeref duyarım, sonuçta the beatles lan, ötesi var mı?!

    son olarak 2 albüm kapağı emi londra binası'nın merdiven boşluğunda çekilmiştir, george martin başlangıçta londra hayvanat bahçesini düşünmüş, nasip kısmet işte olmamış. sonradan çok şık bir selam çakmak da ihmal edilmemiştir bu debut kapağına.

    son olarak 3 albümle ilgili güzel bir yazı;
    http://www.telegraph.co.uk/…e-please-me-review.html
  • 11 şubat 1963'te stüdyoya kapanarak çaldıkları 10 parça ve önceden çıkan 4 single ile 14 parçadan oluşan, 24 satte tamamlanan ilk beatles albümü.
  • the beatles efsanesi başlatan albüm olmasının yanı sıra oldukça çiğ süslemesiz ama yine de derin bir albümdür. belki de the beatles ı oluşturan kimya en çok bu albümde mevcuttur denebilir. bunun yanı sıra saydığım bütün özellikleri aynen bünyesinde toplayan albümle aynı isme sahip şarkıdır.
  • çok sayıda cover içermesinin bir temel nedeni de; o dönem rock'n'roll'un tamamen amerikan kökenli kabul edilmesidir; zaten bu yüzden amerikan şarkıların albüme denge getirmesi hedeflenmiştir. yani, ticari bir sebep diyebiliriz.

    beatles'ın bu yanlış varsayımı yıkmasına henüz daha birkaç ay vardır.
  • büyük ihtimalle "yeter artık senin için yağmurda el ele dolaştığım, artık seks istiyorum" anlamına gelen bir şarkıdır bu... ya da benim içim fesat...
  • dönemin beatles fanatiği hatunları özellikle bu şarkının live versiyonlarında anlamsızca çığlıklar atmakta ve şarkının içine etmektedirler. *
hesabın var mı? giriş yap