• plazma ilk defa orta okulda aniden maddenin 4. hali olarak belirmiş, ve darth vader'in luke skywalker'ın babası olması gibi şaşırtmıştı. o zamana kadar maddenin 3 hali vardı, katı, sıvı, gaz. mesela buzu ısıtınca su oluyodu (bi de grafikleri vardı bunların, düz bi çizgiydi mesela bu süreç, ve sınavda unutunca babayı yiyodunuz) ama bu plazma işte bi gizemli bi sır dolu bişiydi, sınavlarda da çıkmaz "bir de maddenin 4. hali vardır, plazma, mesela güneş plazmadır" açıklamasıyla yetinilirdi. biz de "haaa" derdik, ne anlıyosak?! sıcaaak kocaman parlak bişi demek ki bu plazma. elektronlar var, bir de atom var, çekirdek var...

    haaa, bi de dna var o da çok önemli, onun da atomları var, ve atacg olursa tatgc geliyo karşısına
  • maddenin 4. hali, çok yüksek sıcaklıklarda gözlemlenir, atom çekirdeği ile elektronlar ayrılmıştır ve manyetizma kaynaklarıdır, örneğin gunes dev bir plazma topudur..
    ayrı olarak yaşadığımız evrenin %90'nını plazma oluşturur.. (bkz: plazma evren modeli)
    bir de konuyla alakalımıdır bilmiyorum ama (bkz: plasma)
  • sıcaklığı yükseltilen maddenin iyonlaşmış haline verilen isimdir. moleküllerin atomlardan farklı olarak 2 tane daha serbestlik derecesi bulunur, bunlar titreşimsel ve dönel serbestlik dereceleridir.

    bir gazın sıcaklığı arttıkça, moleküllerin titreşimsel enerjisi artar, öyle ki bir noktadan sonra oda sıcaklığında dikkate alınmayan 3. dönel eksenin serbestlik derecesi de 500 derece üzeri sıcaklıklarda artık dikkate alınmaya başlanır.

    buna rağmen gazın sıcaklığı yükseltilmeye devam ederse bir noktadan sonra titreşim enerjisi artık o kadar yükselir ki moleküller arası bağları kırar. bu sıcaklıklardan itibaren ideal gaz denklemi çöp olur ve artık kullanılmaz. gazın dinamiğini çözebilmek için kimyasını modellemek gerekir. zira gazdaki moleküler bağlar kırılsa da bunların gazdaki bütün moleküller için kırılması sıcaklık arttıkça devam eder.

    örneğin havayı ısıtırsanız, oksijen moleküllerin kırılması 2500 kelvinde başlarken ancak 4500 kelvinde tamamlanır. azot molekülleri ise daha yüksek sıcaklıklarda, 4500 kelvinde kırılmaya başlarken 9000 kelvinde ancak tamamlanır. tabii basınç arttıkça bu değerler daha da artacaktır. azotun oksijenden daha geç kırılmasının nedeni ise, oksijen 2 bağ yaparken, azot molekülünün 3 bağ yapmasıdır. bağların kırılması için daha çok enerji gerekmektedir.

    eğer bu bağların tamamen kırılması gerçekleştirildikten sonra da sıcaklık artırılmaya devam ederse, atomların titreşim enerjisi o kadar artar ki, ya farklı tip atomlar elektron seviyelerindeki farktan dolayı birbirleriyle normal sıcaklıklarda kararsız olacak bağlar yaparlar ya da elektronlarını kaybederler.

    işte hem serbest elektronların, hem de pozitif yüklü iyonların olduğu maddenin bu haline plazma adı verilir. genellikle atmosfere giriş aşamasında görülse de, plazmanın birçok farklı alanda daha kullanımı vardır. bunlar arasında plazma yakıtlı uzay roketleri örnek olarak verilebilir.

    örneğin dünya'ya dönecek bir insansız uzay aracında ablatif ve rejeneratif ısı kalkanları mevcuttur. bunlar hipersonik mach rejiminden dolayı atmosfere girerken etrafında bir şok tabakası yaratır ve bu hipersonik rejimden dolayı şoktan sonra plazma oluşur. bu yüksek sıcaklıktan dolayı mürettabatın ve uzay mekiğinin aşırı ısıdan korunması gerekir, ısı kalkanı bu yüzden bir mekiğin en kritik komponentidir.

    örneğin mars'ın atmosferi %90'dan fazla oranda karbondioksitten oluşur. eğer mars'ın atmosferine girecek bir ısı kalkanı tasarlanacaksa, mach sayısının ve giriş şartlarının karbondioksit plazma haline gelene kadar sıcaklığı artırılarak değerlendirilmesi gerekir. çünkü co2 triatomik bir gaz olduğu için serbestlik dereceleri bambaşkadır.
  • o kadar sicaktir ki belirli bir seyin icinde tutulamaz onun icin bilim adamlari genelde degisik olusumlarda manyetik alanlar kullanarak tutarlar incelerler baslari goge erer
  • gaz fazındaki maddenin, elektron kaybetmesi sonucu ortaya çıkan hal.
  • iletken kesme yöntemlerinden biridir. örneğin; çelik sac

    plazma tezgahları 6000-25000 gibi bant en-boy ölçüleri ile anılır. tezgaha daha önce mühendis veya muadili icracı tarafından diskete* yüklenmiş kesme programı yüklenir. kesme hassasiyeti lazerin bir üstüdür. yani neredeyse iğne ucu boyutundaki deliklerden oluşan desenler oluşturulabilir.

    plazma tezgahına kısaca; plazma, ustasına da; plazmacı denir sanayi mecraında.
  • plazmanın % 90'ı sudur. kalan %10 ise katı maddeleri içerir. bunların % 8'i proteinler , % 2'si ise diğer çözünmüş maddelerdir. kanın temel protein içeriği şöyle özetlenebilir :

    albumin ..... % 60
    globulinler ...% 36
    fibrinojen.....% 4
  • üç sayısı birden çıktı.

    http://www.plazma-dergi.org/
  • maddenin dördüncü hali. basit örnek verecek olursak yıldızlar.
  • maddenin 4. halidir. iyonize olmuş gaz anlamına gelir. yüksek sıcaklı ve basınçta maddenin iyon düzenin değişdiğinden bu durumdaki maddeye maddenin plazma hali denir.

    alev maddenin plazma hali değildir.alev, yanan bir madde ve onu oksitleyen bir maddenin yüksek derecede ekzotermik reaksiyona girmesi sonucu
    oluşan diğer bir tanımla yanan maddelerin ışıklı uzantısı, ateş parçası. alevin, rengi ve sıcaklık derecesi yakan ve yanan maddelerin türüne bağlıdır. örnek olarak bir çakmak ve onun tutuşturduğu mumun alevi aynıdır.
hesabın var mı? giriş yap