• perovskite iki anlama gelmektedir. bunlardan ilki catio3 kimyasal formülüdür ve ural dağların'da keşfedilmiştir. diğer anlamı ise catio3 ile aynı kristal yapıya sahip tüm mineraller için genel bir kullanımdır (perovskit yapısı gibi).

    mantonun yüksek basınç koşullarında bulunmasından dolayı ortaya çıkan piroksen ise; mgsio3'ın (magnezyum silikat) bir perovskit yapıdır ve dünyada en çok bulunan mineral olarak bilinmektedir.

    not: sonra güneş enerjisi panellerinde kullanmak için bu malzeme yapısı çıktı ortaya. 2. anlamı için de tebrik ederim 15 sene öncesindeki tanımınla yazar:)
  • veri transfer hızını bin kat arttıracağı ön görülen mineral.

    kaynak
  • silikonun ardindan günes enerjisi icin umut veren bir diger maddedir. temmuzun scientific american sayisini okuyana kadar varligindan nasil bihaber oldugumu anlayamadiysam da, bir anda ufkum aydinlandi. makaleyi yazan arastirmacilar, perovskit hücrelerin günesin daha yüksek enerjili isinlarini da emebildigini, son alti yilda üretilen hücrelerin verimlerinin silikonun cok daha uzun bir zaman diliminde ulastigi yüzdelere hizla yaklastigini ve 2017'de satisa hazir olacagini belirtiyordu.

    henüz yeteri olgunluga ulasmamis olmalarina ve silikona kiyasla cok daha az yogunlukta yeni yeni arastirilmasina ragmen, silikonla beraber bile calisabilir (farkli dalgaboyunun enerjilerine duyarli olduklari icin) ve silikona rakip olarak degil de, ilk etapta eslik eden ince kristal katmani olarak satisa sunulabilirler.

    diger bir avantajlari da üretim icin silikon hücrelerden cok daha düsük bir sicakliga ihtiyac duymalari.

    iste biz de nükleer santralle falan ugrasiyoruz.
  • - perovskit güneş panel verimliliği 30% olarak ölçülüyor (silikonların 21% - 22%)
    - güneş spektrumundaki farklı renkleri emmek için ayarlanabilir (ki bu da verimlilik icin fayda sagliyor)
    - üretilirken silikon panellerde olduğu gibi yüksek ısıya ihtiyac duymaz ve silikon panellere gore oldukça ince
    - silikon panellerin hem karbon ayak izi hem de maliyeti daha yüksek (8 ila 10 kat)
    ancak hala endüstriyel boyutta yayginlasmamasinin bazı sebepleri var;
    - 25 yıl kullanım ömrü olan silikon panellere gore daha kısa sureli garantiye sahip, daha hassas yapıda ve daha toksik..
    konu ile ilgili temmuz 2021'de yayimlanan akademik makalede; kursunsuz bir versiyonu uzerine calisilmis ve oldukça degerli sonuclara ulasilmis. ilaveten, halihazirda endüstriyel üretime baslanmis durumda.
    tum bu bilgileri edindiğim kaynak iyi bir ornekle noktalaniyor. bir firma yari saydam, perovskit güneş panellerini cam yüzeyde binalarda kullanıyor
    detay icin kaynak linki: https://www.youtube.com/watch?v=ywu89g7sj7s

    additional information: cin merkezli gunes paneli üreticisi longi, silikon-perovskit tandem güneş pilleri verimliliğinde %33,9'a ulaşarak dünya rekoru kirdi kaynak
  • saule technologies diye bir polanya şirketi bu yıl ortalarında endüstriyel seviye ve kapasitede üretim yapacak ilk perovskit solar panel fabrikasını hayata geçirmiş bakalım. silikon hücreler kadar uzun kullanım ömrü sunmasa da perovskit temelli hücreler yıllardır yüzde 20 civarında çakılıp kalmış silikon hücre verimliliği karşısında yüzde 30 gibi bir verimlilik öneriyor. tabi endüstriyel üretim metodları ve yüksek kapasite üretim de becerilebilirse silikon hücre panellere göre 10 kat daha düşük üretim maliyeti sağlanabilir diye bahsediliyor.
  • üçüncü jenerasyon güneş hücrelerinde ışığı absorbe etmek için kullanılan malzemenin içeriği metilamonyum, kurşun ve halojen bileşimidir. kurşunun toksisitesi ve verimi çok yüksek olmasına rağmen hücrelerin stabil olmaması başta gelen sorunlardır. alternatif dopantlar ve farklı fabrikasyon metodlarıyla ticarileştirilmesi üzerinde çalışılmaktadır.
  • iyi oksijen iyon iletkenliği istenen malzemelerde ilk akla gelen yapı grubu. uygun koşullar altında oksijen iyonları için otoyol gibi difüzyon hızları sağlanabilen perovskite yapı bileşikleri vardır. özellikle nadir-toprak elementleri içeren perovskite yapılar bu özelliği sayesinde yakıt hücresi araştırmalarının vazgeçilmezi konumundadır.

    ayrıca colossal magneto-resistance (cmr) gibi etkilerin de gözlemlenebileceği bir yapı grubudur. ilginç dielektrik özelliklere sahip. katkılanmaya bağlı elektriksel iletkenlik hatta süperiletkenlikten söz edilebilir.

    malzeme biliminde seramikler grubunda sınıflandırılır. elektroseramikler, gelişmiş seramikler ve yakıt hücrelerine üzerine yapılan çalışmalarda önemli bir yeri vardır.
  • dünya'da ki su ve oksijenden daha yaygın olan bir madde imiş.
  • uzun süredir güneş enerjisi alanında üzerinde çalışılan ve silikon hücreye alternatif olarak farklı kimyasal bileşikler kullanılarak ve tamamen insan eliyle yaratılmış bileşiklerden oluşan ( örnek : methyl ammonium lead triiodide (ch3nh3)pbı3) yeni güneş hücre tiplerinin genel ismi
    silikon güneş hücrelerine göre ışığı absorb etme, elektrik iletme ve uzun ömür konusunda muazzam fark yaratıyor bu da çok ultra yüksek verimlilik ile birlikte düşük maliyetli endüstri ölçeğinde yeni bir dönüşümün habercisi. meraklısına - teknik kaynak - nrel
    çevresel etkilerinin azaltılması ve ölçek ekonomisinde imalata geçiş engelleri aşılırsa ki önemli fonlama haberleri geliyor artık kaynak linki çok yakında güneş enerjisi sektöründe müthiş bir dönüşüm ve devrim yaşanabilir, bence yaşanacak da.
  • güneş enerjisinden faydalanma işini başka bir aşamaya geçirebilecek şey.

    https://www.independent.co.uk/…energy-b1962142.html
hesabın var mı? giriş yap