• japonyaya atom bombası attık ama hak etmişlerdi anafikirli film
  • yarrak meraklısı amerikalı hermşirelerle, kahraman olma meraklısı amerikalı askerler arasında geçen abidik gubidik film.
  • tarafların kayıplarının aşağıdaki gibi olduğu saldırıdır:

    abd:

    personel:

    2388 (2107 deniz / deniz piyade; 233 kara kuvvetleri; 48 sivil)

    gemiler:

    uss bb-39 arizona: iki bomba isabeti aldı; battı; şu anda pearl harbor'da deniz altında anıt mezar olarak bulunuyor.
    uss bb-44 california: üç torpido ve bir bomba isabeti aldı; battı, daha sonra su üstüne çıkarıldı.
    uss bb-46 maryland: iki bomba isabeti aldı; ağır hasar aldı; onarıldı ve daha sonra modernize edildi.
    uss bb-36 nevada: bir torpido ve beş bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü; karaya oturdu, tamir edildi ve daha sonra modernize edildi.
    uss bb-37 oklahoma: dokuz torpido isabeti aldı; hasar gördü, onarıldı.
    uss bb-38 pennsylvania: bir bomba isabeti aldı; hasar gördü, onarıldı.
    uss bb-43 tennessee: iki bomba isabeti aldı, hasar gördü, daha sonra onarıldı.
    uss bb-48 west virginia: iki bomba ve dokuz torpido isabeti aldı; battı; daha sonra su üstüne çıkarılıp tamir edildi ve tekrar hizmete girdi.
    uss cl-50 helena: bir torpido isabeti; ağır hasar aldı, onarıldı.
    uss cl-48 honolulu: yakında patlayan bir bomba dolayısıyla hasar aldı; onarıldı.
    uss cl-7 raleigh: bir torpido ve bir bomba isabeti aldı; ağır hasar aldı, tamir edildi.
    uss dd-372 cassin: bir bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü, tamir edildi.
    uss dd-375 downes: bir bomba isabeti aldı; ağır hasar gördü, büyük ölçüde tekrar inşa edildi.
    uss dd-388 helm: bir bomba isabeti aldı; kısmi hasar gördü.
    uss dd-373 shaw: üç bomba isabeti aldı; büyük hasar gördü, büyük ölçüde tekrar inşa edildi.
    uss cm-4 ogala: bir torpido isabeti aldı; battı, tekrar su üstüne çıkarılarak onarıldı.
    uss av-4 curtiss: bir bomba isabeti aldı; hafif hasar gördü, onarıldı.
    uss yt-9 sotoyomo: iki bomba isabeti aldı; battı, tekrar su üstüne çıkarılarak onarıldı.
    uss ag-16 utah: iki torpido isabeti aldı; battı, alabora olarak battı, battığı yerde anıt mezar olarak pearl harbor'da bulunuyor.
    uss ar-4 vestal: iki bomba isabeti aldı; ağır hasar alarak karaya oturdu, tekrar suya indirilerek tamir edildi.
    uss yfd-2: battı; tekrar su üstüne çıkarılarak tamir edildi.

    uçaklar:

    toplam 164 adet (32 adet p-40, 6 b-17, 40 civarında pby ve muhtelif diğer modeller)

    japonya:

    personel:

    55 pilot ve mürettebat
    130 denizci (denizaltı mürettebatları)

    gemiler:

    bir adet "i" sinifi büyük denizaltı
    5 adet cep denizaltısı

    uçaklar:

    9 adet a6m zero av uçağı
    15 adet d3a val pike bombardıman uçağı
    5 adet b5n kate torpido bombardıman uçağı

    not 1: abd'nin pearl harbor'da hasar gören savaş gemilerinin hemen hemen tamamı onarılarak tekrar hizmete sokulmuştur. ancak bu arada geçen sürede pasifik'te güç dengesi bir anda japonya lehine değişmiştir. abd'nin tüm endüstriyel altyapısını seferber etmesi ve uçak gemilerine ağırlık vermesi, kaynakları kısıtlı olan japonya'yı ileride önce durduracak, daha sonra da geriletecektir.

    not 2: pearl harbor ile ilgili filmlerin hemen hemen hepsinde (ki buna "pearl harbor" filmi de dahil) zero savaş uçakları bomba ve torpido atarken görülüyor. halbuki bu doğru değildir. saldırı sırasında zero'lar yedek yakıt deposu haricinde başka bir dış yük taşımamıştır. görevleri val ve kate saldırı uçaklarına refakat ve pearl harbor'daki yer hedeflerine makineli tüfek ve toplarla saldırı idi.*

    not 3: japonlar'ın limana cep denizaltıları* ile saldırı harekatları tam bir başarısızlık ile sonuçlanmıştır. harekata tahsis edilen tüm denizaltılar tespit edilerek batırılmıştır.
  • japonların kaçınılmaz bir savaşı tek kazanma şansı. amerikan üretim kapasitesi göz önune alındığında japonların tek şansı amerikan vuruş gücü uçak gemilerini harcayıp kendi uçak gemileriyle mümkün olduğunca yer aldıktan sonra "bunları azimle savunuruz, çok zor alırsınız geri, değmez uğraşmaya." olayina yatmak.
    bunun dışında japonyayı savaşa sürükleyen politik gelişmeleri iyi incelemek de şart. japonya savaşa girdiğinde 6 aydır petrol ambargosu yemiş durumda. 6 aydır politik yollarla, savaşa itmeyin bizi mesajlarıyla bu ambargoya karşı mücadele veriyor. japon saldırısı stoklarda son kalan petrolle yapılıyor. 2 hafta daha gecikse devasa japon donanması, hiç bir savaş göremeden teslim olmak zorunda kalacak.
  • çok da sürpriz olmayan baskın. baskından 3 gün önce 4 aralık 1941 de avustralya istihbaratı roosevelt'e bir japon saldırı kuvvetinin pearl harbora doğru harekete geçtiğini iletti. roosevelt umursamadı. çünkü eğer bu baskın yapılmadan önce japon kuvvetleriyle çarpışsa ve kazansa kaybı bu kadar büyük* olmayacaktı. amerikan halkı bir ucu kendisine dokunan savaşlara karşı çok hiddetleniyor*. baskından önce amerikan halkının %83 ü savaşa karşıydı. baskının hemen ardından 1.000.000 kişi savaşa katılmak için gönüllü oldu.*
    ikinci dünya savaşında bütün taraflar union banking corporation tarafından finanse ediliyordu. bu sırada birleşik bankanın başkan yardımcısı ve yöneticisi george bush'un dedesi prescott bush idi.
  • ingilterede savaşırken -tüm amerikalılar senin gibiyse, amerikayla savaşanın vay haline- repliğini duyduğumuz anda öğürmeğe başladığımız, deli saçması aşk hikayesiyle baş ağrılarına gark olduıumuz, sadece bombalama sahnesinden etkilendiğimiz bi acaip "savaşk" filmi. ayrıca süper kahraman amerikan pilotlarının -hadi numaramızı yapalım diyerek saçmalayıp 4 japon uçağını indirmeleri sonrasında alkışlayan türk sinema izleyicisini de kınamak istiyorum. filmi caddeci gözüyle izlemeyelim lütfen...
  • öznelliğin, taraflılığın dibine vurmuş bir film. başından sonuna kadar "bu japonlar da hak etmiş atom bombasını, yolla oğlum nükleri" demeniz istenmiş(oysa olay stratejik zorunluluk sonucu yapılmış askeri bir baskın, sayısız örnekleri vardır bunun), üstü kapalı biçimde "biz haklıydık" teması işlenmiş. konusu amerikanın ikinci dünya savaşına girmesi ve japonyayla savaşması-ve tabii bir de kaşarize bir hemşirenin aşk oyunları- olan bu filmin sonunda sadece amerikanın savaşı azimle kazandığı, japonları iman gücüyle yendiği safsatası aşılanmaya çalışılmış, hep üstü kapalı biçimde sevimli göstermeye çalıştıkları atom bombasından bir kez bile açıkça söz edilmemiş. en azından "japonlar bizi böyle avladılar, kalleşçe vurdular biz de onları kalleşçe vurduk, onlar etti biz eyledik" tarzı bişeyler sıkıştırmalarını beklerdim araya.
  • hemsirenin butun donanmaya verdigi film
    yani neymis!!! hemsire kaltakmıs...
  • kotu diye lanse edilen insanlar yani japonlar adam oldurdukce sevinmenizi saglayan film
hesabın var mı? giriş yap