• ortaokul tarih kitaplarinda "ruslarin sicak denizlere inme politikasi" olarak ozetlenmis, ruslari degil butun slav irkina ve milliyetine mensup usulari bir yonetim altinda birlestirme ideali. ruslar bunu sicak denizlere ulasmak icin yapmis olabilir elbette ama buna tutup da sicak denizlere inmek politikasi demek sana yakisiyor mu essogluessek! ne hakkin var gencecik dimagima boyle yanlis bilgi sokmaya pust! sana soyluyorum, sen kendini biliyorsun, bu sozlugu okuduguna eminim. senin yuzunden rezil kepaze oldum , elin herifine panislavizm ruslarin sicak denize inme politikasidir dedim, herif hahahah diye gulup tassak gecti. sonra o sinirle 3 ay sicak denizlerden nefret ettim. hepsi senin yuzunden.
    yavsak.
  • rusya'da 31 çekmek anlamına gelir.
  • bayraklarında mavi-kırmızı-beyaz olan ve pan-slav birliğine ait olduğunu kabul eden ülkelerdir.

    rusya
    slovakya
    slovenya
    hırvatistan
    çekya
    sırbistan
  • asıl adı "panslavizm"dir.

    orta ve doğu avrupa'da yaşayan slavlar'ın ortak etnik geçmişinin kabul edilmesi ve bu slavlar arasında kültürel ve siyasi birlik sağlanmasını amaçlayan hareket. bu hareket ilk defa 19. yüzyılda ortaya çıktı. hareket, batı ve güney slav entellektüel, bilimadamları ve şairler arasında ortaya çıktı. bunlar ilk olarak, slav halkının şarkılarını, folklörünü ve köylü lehçelerini inceleyerek, aradaki benzerlikleri göstererek, slav birliği anlayışını geliştirmeye çalışıyorlardı. prag kenti, slav tarihinin araştırıldığı bir yer olduğu için, panslavizmin merkezi oldu.

    avusturya-macaristan ihtilaller ile sarsıldığı sırada, 1848 yılında prag'da bir slav kongresi toplandı. amaçları, avusturya'nın merkezi monarşik yönetimine son verip, eşit halklardan oluşan bir federasyonun kurulmasını sağlamaktı. bunun üzerine pan-slav hareketi 1860'larda rusya'da yaygınlaştı. rusya o zaman, habsburg ve osmanlı yönetiminden, slavların tek kurtarıcısı olarak görülüyordu. rus pan-slavistleri, hareketin kurumsal temelini değiştirerek, slavofil anlayışı savundular. buna göre, batı avrupa manevi ve kültürel açıdan iflas etmiştir ve rusya'nın tarihsel misyonun, siyasal egemenlik kurarak avrupa'yı gençleştirmek ve rusya egemenliğinde bir slav konferasyonu kurmaktır.

    rus yönetimi bu görüşü resmen desteklememesine rağmen, istanbul ve belgrad'ta bulunan rus elçileri, panslavizmi ateşli bir biçimde savunarak, rusya ve sırbistan'ı osmanlı devleti'ne karşı savaşan sokmayı başardılar. (1876-1878)

    20. yüzyılın başlarında, pan-slav hareketini yeniden canlandırmak için ciddi girişimlerde bulunuldu. fakat slav halkları arasındaki gelişmeler bunu engelledi. 20. yüzyılın ikinci yarısında değişik gelişmelerin ortaya çıkması, özellikle 1991 yılında yugoslavya'da savaş başlaması bazı slav liderlerini yeni bir savaşa yöneltti. sözgelimi, sırbistan devlet başkanı miloseviç yunanistan ile işbirliğine gidip, diğer balkan ülkelerinin de katılacağı bir "ortodoks birliğinin kurulmasını önermiştir.*
  • şimdi biliyorsunuz, bakunin yaşamı boyunca panslavist idi. "anarşist" olduktan sonra bu düşüncesini slav-latin birlikteliği şeklinde kanalize etti. kaderin cilvesine bakın ki, iflah olmaz antisemit bakunin'in otoriter olmakla suçladığı marx'ın takipçisi olduklarını söyleyen bolşevikler slavların en haşmetli imparatorluğunda iktidarı ele geçirmişler, ikinci dünya savaşı sonrası ise stalinciler ve titocular tüm slav topraklarını fethetmişlerdi. rumenleri, moldovalıları ve hatta kübalıları da sayarsak birliktelik kurabiliriz sanırım.

    bakunin'in rüyası gerçek mi oldu? :)
  • bizim tarih kitaplarımızdaki bilgilere göre genelde rus menşeili olduğu düşünülse dahi çek menşeilidir. ruslar onlardan almışlar bu görüşü hepsi slav sonuçta. osmanlı'dan sonra da çekler başta olmak üzere çoğu slav birlikte bir slav birliği kurmak istemiştir ama bu yugoslavya yani güney slavlarının ülkesi olarak sırplar, boşnaklar, hırvatlar ve diğer eski yugoslav ülkelerine nasip olmuştur.
  • antitayyibizm ile ortak çalışırlar.
  • (bkz: pan), (bkz: i), (bkz: slav), (bkz: izm)
  • slav turancılığı.

    aslında rusların balkanları etkilemek için kullandığı ilk fikriyat değil. ruslar ilk olarak panortodoksizmi kullanmıştır ki gayet doğal olarak. 1774 küçük kaynarca ile osmanlı'daki ortodoksların koruyucusu haline gelmiştir. lakin yunanistan'ın batı protektası altına girdiğini görünce 19. yüzyılın ortalarına doğru panslavizme dümen kırmıştır çarlık.

    bizim ders kitaplarında ismi anılır geçilir ama nelere sebep olduğu yazılmaz. en önemli etkisi bugün varolan bulgar ulusunu fikren var etti. ilk önce istanbul'daki rum ortodoks kilisesine bağlılığı kesecek yerli ve milli bir bulgar kilisesi kurduruldu. bulgar dilinin canlandırılması için katkı sağlandı. bulgar gençleri arasına millyetçilik pompalandı. 1860-1878 arası dilimde bulgarlık davası ortaya çıktı bir anda ve 93 harbi sonrası ayestefanos ile birlikte büyük bir bulgaristan ortaya çıktı.

    devamında ilginçtir bulgarlar da aynısını makedonlar üzerinde yapmıştır post-osmanlı makedonya'sında güçlü bir el olmak için.
  • dostoyevski götü kırım savaşına katılmadan ve askerlikte bir sene anca dayanarak istifa edip panslavist olurken, kırım savaşında balkanları elinde bulunduran osmanlı devleti ordusu ve müttefikleriyle savaş durumunda olan subay tolstoy bu fikre karşı çıkmıştır.
    yani bir nevi bizim askere gitmeye götü yemeyen ama koyu milliyetçi olan aslan parçaları gibi. *

    kendisi karşımda olsaydı "ulan amcık, madem o kadar rus milliyetçisisin, askeri mühendislik yolunda ilerleyip rus ordusuna katkı yapsaydın ya it oğlu it" derdim ancak bu mümkün değil. çürümüş cesedi; sağken yaptığı propagandalar yüzünden balkanlarda ölmüş nice cesetlere sonuç olmasından dolayı çürümemiş vücudundan daha yararlıdır.

    panslavizm akımı osmanlı devletindeki slav topraklarını osmanlı'dan kopararak osmanlı'yı güçsüzleştirmek ve sıcak denizlere daha kolay inebilmek için ruslar tarafından icat edilmiş bir projedir. panislamizm ile karıştırılmamalıdır. bu meretin icadından sonra ruslar osmanlı ile yaptıkları savaşlarda balkanlarda hep güçlü konumda iken doğu anadolu bölgesinde o kadar başarılı olamayıp kaybeden konumunda oldu. gerçi bu akımdan sonra kaç savaş yapıldı ki lan. kırım savaşı (1853), 93 harbi (1878), 1. dünya savaşı (1917).
    kırım savaşı sonucu osmanlı yense bile aldığı borçlar yüzünden daha ağır bir kayba uğramıştır.
    93 harbinde osmanlı yenilince ruslarla ilk önce ayastefanos anlaşması imzalandı.
    (bkz: ayastefanos antlaşması)
    osmanlı ağır yenilgi alıp "şeftalüü gibün amcuğu sikecüüler" şeklinde itiraz edince avrupa devletleri rusya'ya dur bakalım kardeşim deyip araya girerek berlin anlaşması imzalatmış ve maddeler hafifletilmiştir.
    (bkz: berlin antlaşması)
    1. dünya savaşında rus iç savaşı nedeniyle rusya savaştan çekilince brest-litovsk anlaşması imzalanmış.
    (bkz: brest-litovsk antlaşması)
hesabın var mı? giriş yap