• pankreas ve alkol sıkı dostlardır, ne zaman bir araya gelseler mekanı dağıtana kadar takılırlar,
    olaylar gelişir pankreatit olur..
  • (dr niyazi eröztürk'ün www.doktordoga.com adresinden alıntıdır.)

    halk arasında pankreas iltihabı olarak bilinir.

    pankreasta akut ya da kronik gidiş gösteren iltihap halidir. akut pankreatit, kabakulak iltihabı sırasında ortaya çıkabilir ve mide ağrısı, sindirim bozukluğu, bulantı ve kusmayla kendini gösterir. yakın ya da uzak enfeksiyon odaklarından gelerek pankreasa yerleşen irin yapıcı mikropların oluşturduğu biçimleri daha ağırdır. ayrıca, organın kendi kendini sindirmesi olarak da tanımlanacak biçimde, pankreasın salgıladığı sindirim enzimlerinin dönerek pankreasa saldırmaları söz konusudur. bu saldırının sebepleri henüz tam bir açıklığa kavuşmuş değildir; ama bir varsayıma göre, safrakesesinin ve pankreasın ortaklaşa kullandıkları çıkış kanalını bir safrakesesi taşının tıkaması sonucunda gerçekleşebilir. bazı olaylar da fazla alkol tüketiminden kaynaklanmaktadır.

    hastalığın çok önemli olduğu, ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalı ve hasta mutlaka doktor kontrolüne girmelidir.
  • yeterince geniş olduğunu düşündüğüm küfür dağarıma yakası açılmadık küfürler kazandıran rezil bir illettir kendisi. kroniğine bir, akutuna iki! "alkol tüketimine bağlı kronik pankreatit zemininde gelişen akut atak" gibi bir şeyle karşılaşmak, adamı bir hafta hastane yatağına çiviliyor efendim. ağrısı ayrı, rezilliği ayrı dert.
  • safra kesesi taşının hiç de ihmal edilmemesi gereken bir şey olduğunu yüzünüze sertçe vuran hastalık.
  • eşime musallat olduğundan dolayı 3 gündür hastanede olmamıza sebep olan rahatsızlık.

    22 haziran sabaha karşı 3 te ağrı ile uyandı ve apar topar acile gittik. serum, ağrı kesici ve tahliller yapıldı. acil doktoru sabah poliklinikler açılınca genel cerraha görünün isterseniz diyerek bizi gönderdi. sabah ilk iş özel hastaneye genel cerraha gittik doktor hemen tomografi, ultrason, röntgen ve tahlil istedi. amilaz ve lipaz değerleri 4000 civarındaydı(referans üst sınır 50-100 civarı). akabinde teşhisi koydu safra kesesi taşı kanalı tıkadığı için pankreas iltihaplanmış. doktor hemen yatış verdi. bir gece bekleyelim yarın mr çekeriz taş düşerse operasyona gerek kalmaz, düşmez ise ercp ve sonrasında safra kesesi ameliyatı yaparız dedi. kırmızı reçeteli narkotik ilaçlar ile ancak ağrı cekilebilir hale geldi ve bir gece bekledik. 23 haziran da mr çekildi taşın düştüğü anlaşıldı. doktor operasyona gerek kalmadığını ancak ileride tekrarlama ihtimali olduğunu söyledi. şu an iltihaba yönelik ilaç tedavisi uygulanıyor. 1-2 gün sonra taburcu olabilirmişiz.

    allah düşmanımın başına vermesin.
  • akut pankreatit'in en sık sebebi safra taşıyken azathiopürine gibi kemoterapotikler de sebep olabilir.

    tanı için bt değerlidir.

    prognoz için ranson kriterleri kullanılır. ve akut pankreatit te geçerlidir.

    legal( l:lökositoz e:ellibeş yaş üstü g:glukoz a:ast l:ldh)

    kronik pankreatit te ise önce ağrı sonra ekzokrin bozukluk( yani enzim sentezleyemez ve malabsorbsiyon ortaya çıkar.) en sonda da endokrin bozukluk yani dm( şeker hastalığı) ortaya çıkar. tanı için sekretin testi yapılır. amilaz, lipaz tanı testi değildir. hatta düşük çıkabilir.

    psödokistler vardır.psödo çünkü döşeyici epiteli yok.

    edit: bilgi birleştirme.
  • pankreatit atagiyla gelir.
    annemin yakın zamanda yakalandığı rahatsızlık.
    küçük boyutlu safra kesesi taşları safra kanalını tıkadığınından sebep pankreatit atakları yaşadı. 1 ay içinde 2 defa hastaneye kaldırıldı.
    birer haftalık antibiyotik tedavisi ile ağır bir iyileşme süreci mevcut, beşer gün su ve yemek her şey yasak, hasta yalnızca serumla besleniyor. her gün kan değerleri takip ediliyor.
    malesef kurtulmanın tek yöntemi ameliyat, ameliyat olana kadar da yalnızca sıvıyla yoğurtlu, yağsız ve tuzsuz çorbalarda beslenmesi söylendi.
    hastanın gözetim altında bulunması gerek, eğer evde ise herhangi bir atakta yine cerrahiye yatırılıp değerlerinin takip edilmesi gerek.

    ayni sıkıntıyı yaşayanlar için not: annecim her atakta 1 hafta hastanede yattı, 1 ay sonra safra kesesi ameliyatı oldu, çok şükür çok iyi şuan, ilaçlarını kullanıyor, ağır yemekler yemiyor. allah'tan şifa dilerim ayni hastalıktan muzdarip olanlara, sıkıntısız geçti sonraki süreç
  • pankreas itihabi olarak bilinen pan kreatit, akut ve kronik olarak ikiye ayrilir, kronik olmasi durumunda belirli donemlerde sikinti olusturmasi yaninda ciddi boyutlara da ulasabilir. esas akut pankreatit ciddi bir hastalik olup olumle sonuclanan ornkleri coktur.

    pankreas yavas yavas curumekte ve zaman ilerledikce tum organlarin calimasini engelleyen bir surec sonunda olumle sonuclanma ihtimali yuzde 80 lere ulasmaktadir.

    ozellikle safra keseindeki taslardan, icki kulllanimindan daha fazla karilsildigi soylense de bagisiklik sistemini zayiflamai ile de kendini gosterebilir.

    ameliyat yapilsa bile hasta kaybedilme orani cok yuksektir.

    annecigimi de bu hastaliktan kaybettigim illet, ani olusan ve belirtileri olmaina karsilik, teshis koyumasini saglayacak sonuclarin cok gec gorulebildigi lanet bir hastaliktir.
  • son 2 haftadır hayatı bana zehir eden hastalık.
    gemide sağlık zabiti benim gece liman vardiyasında karnimda oluşan gazı laktoz intoleransina bağlayıp gidip bı avil içtim yattım. sabah uyandım, karnimda dayanılmaz bı ağrı dik duramıyorum neredeyse. neyseki gemiyi kaldırmışlar drifte kimse beni uyandirmamis ben bı revire ineyim bakayım dedim bı galviscon içtim.
    gece vardiya geldi yok yine duramıyorum. bu kez mide ağrısı, ishal, kusma ve baş dönmesi var. filipino vardiyaci bı ateş ölçtü ateş olmuş 38. adam gitti nurofen getirdi, diğer filipinoyu uyandırmış o da bı lopermidin getirdi dedim iyilestim galiba.
    yok herşey daha yeni basliyormus sabah ateş, kusma, ishal, baş dönmesi, mide ağrısı, soğuk terleme derken hastalık başka bir hal aldı. koştum telesagliga yazdım. besin zehirlenmesi ya da bağırsak enfeksiyonu diyor. acilen sahile gitmeniz lazım diyorlar. gemidekiler ayrı korkuyor çünkü kamaradan çıkan çocuk covid hastasıydı bı ay önce.
    derken 3 gün hiç bişey yemez içmez yattım. gemi limana yanaştı. adını sanını bilmediğim ülkenin adını bilmediğim şehirinde saçma sapan bı hastanede 7 gündür yatıyorum. mide bagirsak sendromundan dolayı sarılık ve akut pankreatit olmuşum. hala tedavi görüyorum.
    yalvarıyorum doktorlara beni türkiye'ye göndersinler diye çünkü hastane leş durumda ürdün'de küçücük bı hastane bizim 90lardaki devlet hastaneleri kıvamında.
    uzun lafın kısası kimsenin basina gelmesin bu lanet hastalık. semptomlar başlayalı 11 gün oldu 55 kilodan 48 kiloya düştüm. hala bitecek gibi değil.
  • bende bu sevimsiz arkadaştan da var sanırım. neden sanırım? çünkü 4 kasım'da ve kontrol için de 11 kasım'da doktora gittim sağ karın ağrısı şikayetiyle. o dönem ağrı daha azdı. ben safra kesesinden şüphelenmiştim. baktı, safra kesesinde taş yok dedi.

    detaylı kan testi sonucu kalsiyum yüksek, fosfor düşük çıkınca pth yüksek olabilir, haftaya ona bakalım dedi. bir hafta her gün düşük doz d vit kullandım. haftaya gittiğimde kalsiyum düşmüş, fosfor yükselmiş ve her ikisi de normal sınırların içine girmişti ama pth harbiden normalin üstünde çıktı 93'le.

    bu kez daha güçlü 20000'lik bir d vit verdi ve 2 ay sonra bir endokrinolog görsün dedi. endokrinolog hiperparatiroidizm ve / veya hiperkalsemi şüphesiyle bakıp ilk etapta adenom arayacak sanıyorum, yalnız şöyle bir sorun var ki, ağrı geçmedi. hatta geçmediği gibi daha da arttı. steatore bende bir süredir var şimdi düşününce, ani kilo kaybı yok, hayvan gibi yorulduğum çok stresli bir dönemden geçiyorum iş anlamında, o ara alkol tüketimim de arttı belki biraz ama öyle her akşam da içmemiştim aslında, anlamadım ne olduğunu.

    benim doktor ketum, çok konuşmuyor. mevzu biraz zaten karışık anladığım. haftaya cmt randevu buldum en erken başka bir iyi diye duyduğum gastroentroloğa ama şimdi okuyunca tereddütlerim de oluştu.

    arkadaş, zaten bir şey bilmiyoruz. soruyoruz, anlatmıyorlar ki zaten zaman da yok, hasta çok, hastalık çok. kendimiz araştırıyoruz, ona da kızıyorlar doktor olan biziz diye, e anlat abicim o zaman. ben şimdi kendi kendime bilmece çözer gibi puzzle birleştirmeye çalışıyorum.

    her şey de zaten birbiriyle ilgili anasını satayım. her halükarda alkol olmamalı bir defa anladığım. bu pankreatitin iki türü var diyorlar. akut ve kronik. akutun da kendi içinde iki türü var, hafif ve şiddetli. hafif akut sınıfından geri dönüş var anladığım, o gruptaysam şanslıyım diyeceğim. ağırsa, ya zaman içinde pankreas going to go ama sen farkında değilsin, buna nekroz diyorlar sanırım. ya da safra kesesi taşı gibi başka bir etkenle acillik oluyorsun.

    kronikte ise zamanla pankreas yine going to go ve artık bir noktayı geçince sen anlayıp gidiyorsun, o da ağrıdan oluyor genelde. tabi her şey birbirine karışmaya çok müsait. bende insülin direnci de var, kilo da fazla 181 boya 90 kilo, hdl 40 genetik olarak zaten düşük, trigliserid 137 o yüksek. bel fıtığı da var hatta bir ara dedim acaba o mu? ibs zaten kendimi bildim bileli var gaz keza.

    yaralanıyor pankreas. şansın varsa daha kötüye gitmiyor ama geri de dönmüyor diyorlar. böyle boktan işler. allah kimseye vermesin. herkese de geçmiş olsun.
hesabın var mı? giriş yap